L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, justifica les pujades de tarifes de l’aigua perquè “els costos són els que són” i “la teoria del deixar a deure al final es paga”. Trias ha descartat que aquest augment es derivi de la privatizació d’Aigües Ter-Llobregat

El ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un nou increment mig de l’aigua del 18,2%, amb el suport de CIU i PSC, l’abstenció de Junts pel Papiol, i el vot en contra de PP, ERC i ICV-EUiA. Es tracta de la tercera pujada en un any, després que el ple de novembre del 2011 d’aquest ens, aprovés un augment del 4,98% i que en la seva sessió de maig d’aquest any aprovés un increment del 1,95%, el que sumat suposa un augment acumulat de més del 25%.

Aquesta pujada afectarà a uns quatre milions i mig de catalans que reben l’aigua  d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL)  i suposarà un increment mig de deu euros en el rebut trimestral.

Es tracta de la tercera revisió de l’aigua en el que va d’any i en aquest cas es realitza per a traslladar a la factura final l’increment del 70% que va aprovar a l’estiu l’empresa pública ATLL, quan estava en procés de privatització. A aquest increment s’afegix el qual s’ha produït en el cànon, també aprovat per la Generalitat.

Xavier Trias (CiU), alcalde de Barcelona. Font:ACN

El plenari de l’AMB ha votat la proposta després que el president de la corporació, l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, es veiés obligat a retirar l’increment de l’ordre del dia d’un ple anterior per falta de suports, ja que el PSC i ERC s’abstenien davant la mesura i CIU no comptava amb la majoria necessària. Trias va ressuscitar la seva proposta en plena campanya electoral, quan va aprovar l’alça a través d’un decret de presidència que ara el ple de l’ens metropolità ha ratificat.

La mesura es produeïx poc després que l’AMB hagi donat el vistiplau a una controvertida operació, mitjançant la qual concedirà el cicle integral de l’aigua de 23 municipis a una societat mixta, controlada en un 85% del capital per AGBAR. La decisió ha rebut de moment dues impugnacions.

Trias ha negat rotundament que la tarifa de l’aigua s’apugi com a conseqüència de l’agument del preu del subministre a les distribuidores, que ha efectuat l’ATLL, just després de la seva recent privatització. En canvi, tan PP com ICV-EUiA veuen en la privatització de les aigües, la causa directa dels augments de la tarifa en els últims mesos.

Personalment, ha dit l’alcalde de Barcelona, ell defensa “fórmules equitatives”, és a dir, que els diners surtin dels pressupostos públics que es paguen amb els impostos de tots els ciutadans.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here