La biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà ha estat l’escenari de la presentació de l’obra guanyadora d’aquest guardó, en un acte organitzat per la llibreria Pelegrín

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]U[/dropcap]na seixantena de persones van apropar-se ahir a la biblioteca Josep Soler Vidal, a Gavà, per assistir a la presentació del llibre La marca del meridiano, l’obra de Lorenzo Silva guanyadora del Premi Planeta 2012.

Es tracta de la darrera entrega de la sèrie policíaca protagonitzada pels investigadors Bevilacqua i Chamorro, iniciada amb El lejano país de los estanques (Premi Ojo Crítico 1998) i a la qual van seguir El alquimista impaciente (Premi Nadal 2000), La niebla y la doncellaNadie vale más que otroLa reina sin espejo i La estrategia del agua.

L’autor ha estat acompanyat de Carles Monfort, que ha definit a Silva com “un escriptor empedernit” i l’obra “com una joia per al lector, on no sobra ni manca res”, i de David Barba, que ha presentat Camino de Ákaba. Cartas, enero-agosto de 1917, un recull de cartes de Lawrence d’Arabia, traduïdes pel propi Silva, que ha editat amb un segell de nova creació, Playa de Ákaba, impulsat per ell mateix.

Silva ha començat la seva intervenció valorant el paper clau del Premi Planeta en l’aposta per la lectura, així com reivindicant a aquelles persones que fan possible que la cultura sigui una indústria, generant llocs de treball i riquesa per al país.

També ha destacat alguns episodis de la història de la Guardia Civil espanyola, cos al qual pertanyen els protagonistes de La marca del meridiano: “no podem reduir la historia d’aquesta institució de 160 anys a 36, que van significar una anomalia i una contrareforma dins del propi cos”, ha afirmat l’autor en referència al període de la dictadura espanyola.

“La Guardia Civil es una creació de la España liberal, que va guanyar les tres guerres carlistes, va recolzar la proclamació de les dues repúbliques, va jugar un paper clau per evitar que Companys fos afusellat el 18 de juliol de 1936 i és implacable amb la corrupció dins el cos”, ha explicat en la seva intervenció.

Silva ha afirmat sentir-se afortunat i agraït als lectors i lectores de les seves obres: “els personatges són el que són per allò que jo hi poso i per allò que els lectors veuen en ells, això els dóna entitat.”

Bevilacqua i Chamorro, els pratogonistes d’aquesta sèrie de novela negra, estan construits en clau de realitat i d’actualitat, “són testimonis de l’Espanya actual i no els puc treure d’aquest context”, ha dit Silva en referència a com treballa amb l’elaboració dels seus personatges.

Silva, nascut a Madrid i afincat actualment al Baix Llobregat, en concret a Viladecans, ha expressat també el seu parer sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. “De la novela es desprèn que no hem acertat a gestionar bé les nostres diferències, ni ara ni mai”, afirma, “un dels protagonistes, al final, entén que existeix una possibilitat d’estendre ponts a partir d’allò comú, però que això no serà possible sense assumir i respectar les diferències”.

Lorenzo Silva ha escrit, entre d’altres, les nove·les La flaqueza del bolchevique (finalista del Premi Nadal 1997), Noviembre sin violetas, La sustancia interior, El urinari, El ángel oculto, El nombre  de los nuestrosCarta blanca (Premio Primavera 2004), Niños feroces i la Trilogia de Getafe, composta per Algun día, quan cuando pueda llevarte a VarsòviaEl cazador del desierto i La lluvia de París. És autor del llibre de relats El déspota adolescente i del llibre de viatges Del Rif al Yebala. Viaje al sueño y la pesadilla de Marruecos.

El 2006 va publicar al costat de Luis Miguel Francisco I al final, la guerra, un llibre-reportatge sobre la intervenció de les tropes espanyoles a l’Iraq, el 2008 un assaig sobre El Dret en l’obra de Kafka i el 2010 Sereno en el peligroLa aventura histórica de la Guàrdia Civil (Premi Algaba d’Assaig).

“Volia presentar al Premi Planeta una obra que tingués qualitat literària i capacitat per arribar a molts lectors, i ‘La marca del meridiano’ té aquests dos elements. Sabia que era la novela que havia de presentar”, ha explicat Silva en relació al procés previ a presentar-se a aquest prestigiós premi.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here