El doctor és reconegut pels seus estudis en anatomia quirúrgica i per ser una persona molt implicada amb el catalanisme. L’hospital comarcal del Baix Llobregat porta el séu nom com a homentage

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l doctor Moisès Broggi ha mort aquest dilluns a Barcelona a l’edat de 104 anys. La seva última aparició pública va ser el març passat, en l’acte de constitució de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Broggi ha estat un cirurgià de llarga trajectòria, amb molts reconeixements, i un dels impulsors de la bioètica a Catalunya. En l’àmbit polític, el doctor ha estat un destacat defensor de la independència de Catalunya, i en els últims temps ha donat suport als moviments cívics per a l’estat propi, donant suport a la creació de l’ANC i participant en manifestacions com la del 10J. El funeral serà el dia 2 de gener al Tanatori de les Corts.

Moisès Broggi i Vallès va néixer el 18 de maig del 1908 a Barcelona. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1931. A l’inici de la Guerra, va exercir com a metge de guàrdia del servei d’Urgències de l’Hospital Clínic al costat dels germans Trias i Pujol, amb els quals va col·laborar en la renovació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb menys de 30 anys, el comitè de guerra ja el va recomanar com a metge jove i amb experiència. Durant la Guerra Civil Espanyola va participar en el bàndol republicà, exercint com a cap de l’equip quirúrgic de les Brigades Internacionals. Va ser al front de Madrid i més tard al d’Aragó.

En acabar la guerra, va ocupar una plaça a l’Hospital de Vallcarca de Barcelona i posteriorment va exercir de cirurgià a l’Hospital Clínic. Però durant el règim franquista va ser cessat de tots els seus càrrecs oficials. La seva tasca professional va seguir a Terrassa i a diversos centres de Barcelona, on va destacar per la seva funció assistencial.

Broggi va ser reconegut pels seus estudis en anatomia quirúrgica i per ser un dels impulsors de la bioètica a Catalunya. Va innovar en el camp de la medicina i la cirurgia amb l’estudi del tractament de ferides i fractures i amb l’anestèsia amb respiració controlada, que permet fer llargues operacions. Va treballar al costat de metges de renom com els germans Trias i Pujol i Josep Trueta.

Nomenat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges, també va ser membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona des de 1966, i va ser nomenat president el 1980. Va ser membre fundador de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), on Broggi i metges d’arreu del món van signar un manifest on afirmaven que la carrera armamentística era una bogeria. Per aquest manifest del 1982, l’IPPNW va rebre el Premi Nobel de la Pau, l’any 1985. Tenia el títol de president d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, de l’Institut Borja i de l’Institut Mèdic Farmacèutic.

Broggi va rebre nombrosos guardons al llarg de la seva carrera, com ara la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2008) i la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona. També li van atoorgar el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística del Departament de Cultura en reconeixement a la seva “dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social”. El setembre del mateix 2008 va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat i, uns mesos abans, la Medalla Centenària, reconeixement de Departament de Benestar Social i Família a les persones de cent anys, que comptava amb la presència de nombroses personalitats del món de la política.

El 27 de febrer del 2010 es va inaugurar un nou hospital a Sant Joan Despí que porta el seu nom i que dóna servei a 300.000 habitants d’onze municipis del Baix Llobregat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here