Big Boys Gone Bananas!* mostra l’assetjament de la multinacional alimentària Dole Food Company contra el director i la seva productora a través de tàctiques d’intimidació

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]E[/dropcap]l documental del mes porta fins al Baix Llobregat el film Big Boys Gone Bananas!*, una reflexió sobre la llibertat d’expressió, la llibertat de premsa i la importància d’explicar la veritat.

Fins on pot arribar una multinacional per protegir la seva imatge? A aquesta pregunta respon el director suec Fredrik Gertten en el documental Big Boys Gone Bananas!*, on mostra el procés d’assetjament de la multinacional alimentària Dole Food Company contra ell i la seva productora a través de tàctiques d’intimidació, així com la manipulació dels mitjans de comunicació pressionats per Dole.

Fredrik Gertten mostra en aquest film com va haver de fer front a la persecució legal i psicològica iniciada per la multinacional alimentària Dole Food Company després de l’estrena del seu anterior film Bananas!*, que relata la querella de 12 treballadors d’una plantació a Nicaragua contra aquesta poderosa empresa.

La pel·lícula va ser seleccionada per competir al Festival de cinema de Los Angeles el 2009, però des de l’organització van decidir retirar-la de la competició. Seguidament, Gertten va rebre una carta de Dole en què l’amenaçaven amb accions legals, si el film s’estrenava al Festival.

Big Goys Gone Bananas!* va ser un film que havia de fer. Ser demandat per una multinacional com Dole Food Company no es cap broma i no és divertit. Però és interessant, aprens moltes coses. I si sobrevius a l’experiència, tens una bona història per explicar. He treballat com a periodista i director de cinema durant més de 25 anys i l’experiència d’ésser el subjecte d’un atac d’una multinacional m’ha fet entendre més profundament el funcionament de la societat i dels mitjans de comunicació”, afirma Fredrik Gertten.

La seva estrena mundial va ser a IDFA, Festival Internacional de Documentals d’Amsterdam, i ha rebut el Premi del Públic al Millor Llargmetratge Documental (Cambridge Film Festival, 2012). Ha participat en la Secció oficial en competició a Sundance Film Festival (2012), a Hot Docs (Festival Internacional de Documentals de Toronto, 2012), BAFICI (Festival  Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires, 2012) i en el Doc Point (Festival de Documentals d’Hèlsinki, 2012).

Fredrik Gertten treballa des de fa 25 anys com a periodista i director. Durant els anys 80 i 90 va ser corresponsal i columnista a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina, Àsia i Europa. L’any 1994 funda la seva productora, WG Film, amb la qual combina la feina com a director i productor creatiu. El seu film més polèmic, del qual és director i productor, és Bananas!* (2009), reconegut internacionalment pel seu compromís amb la llibertat d’expressió. A Suècia va guanyar diversos premis incloent-hi l’Anna Politkovskaya freedom of speech award. Com a productor ha participat en més de 10 llargmetratges documentals entre els quals destaquen Thin Ice (2006) i la nominada a l’Òscar Burma VJ (2008).

Big Boys Gone Bananas!* es podrà veure aquest mes de gener al Baix Llobregat: a Cornellà de Llobregat, al Citilab (Plaça Can Suris, s/n), el dijous 10 de gener a les 19 hores; a Molins de Rei, a la Joventut Catòlica (Plaça Mercè Rodoreda, 1), el divendres 25 de gener a les 22 hores; a Sant Feliu de Llobregat, a CineBaix (C/ Joan Batllori, 21), el dissabte 12 i el diumenge 13 de gener a les 19.30 hores; i a Sant Just Desvern, a l’Ateneu (C/ de l’Ateneu), el dilluns 21 de gener a les 20.30 hores.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here