El nou Govern de Catalunya portarà davant els tribunals a la pròpia Generalitat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls últims esdeveniments sobre Aigües Ter Llobregat amb què ens ha obsequiat el govern de la Generalitat no ens treu de l’estupefacció. Hem passat del que ja vam qualificar en el seu dia d’Autonomia Bananera a la passada legislatura a una espècie de Govern de Pandereta que és capaç de portar, gràcies al propi Departament de Presidència, la Generalitat davant dels tribunals, en una maniobra insòlita i preocupant, molt preocupant.

Durant l’Autonomia Bananera vèiem amb incredulitat com l’autoanomenat “Govern dels millors” ballava al so dels mercats i les multinacionals; així si el passat  17 d’octubre s’havia d’adjudicar la licitació d’Aigües Ter Llobregat (ATL) a corre-cuita, el 26 d’octubre presidència deixava en evidència a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat i retardava el procés al·legant que calia una anàlisis completa de les dues ofertes presentades per ACCIONA i AGBAR, per finalment, el 6 de novembre, adjudicar la concessió a ACCIONA; ridícul.

Tampoc oblidem que l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) ja va suspendre l’adjudicació a ACCIONA el passat 30 de novembre, però tanmateix al cap d’unes hores aixecava la suspensió cautelar. Ja era evident aleshores que o bé són els mercats o bé són els interessos de la multinacionals qui governen l’aigua, però qui segur que no ho feia és el govern de Catalunya.

Canviar de Conseller de Territori i Sostenibilitat era d’esperar, com també ho era la submissió del Govern de Catalunya als interessos privats. El que no era d’esperar és que la situació pogués degradar-se encara més; avui 4 de gener sabem que la Generalitat portarà als tribunals a la Generalitat, demostrant que ja no només ens venem les estructures d’Estat com era ATL sinó que ara posem en entre dit al propi Estat. Sincerament… de quina sobirania i dret a decidir ens parlen? Si seguim així no quedarà cap Estat per reclamar ni governar.

Davant d’aquests fets veiem amb preocupació el paper de la gran majoria de forces polítiques que conformen el Parlament de Catalunya. Ens trobem amb un primer partit de l’oposició que calla i atorga. I un partit socialista que ara ens parla de la defensa dels serveis públics però que a l’Àrea Metropolitana de Barcelona han acceptat la privatització de l’aigua i el sanejament seguint un procés encara més improcedent i opac que la privatització d’ATL, per cert també avalat per PP i ERC. Que no ens maregin amb jocs de paraules, ambigüitats o brindis al sol, ja que el que compten de veritat són els fets i la coherència: no valen excuses; no només son responsables els que fan sinó també els que podent evitar-ho, deixen fer.

Davant d’un Govern de la Generalitat que improvisa, actua amb negligència i defuig de les seves funcions com ara vetllar pels serveis púbics d’aigua, que són garantia dels drets fonamentals de la ciutadania, demanem al Parlament de Catalunya que aturi aquest trist espectacle i que recuperi el seny:

que mantingui de forma definitiva Aigües Ter – Llobregat com empresa pública atès que l’aigua és essencial per a la vida i perquè no hi ha cap motiu ni tècnic, ni econòmic, ni molt menys  ambiental o social per seguir amb la seva privatització; que no permeti que un bé essencial com l’aigua és converteixi en un impost recaptatori que serveixi per pagar els interessos bancaris i eixugar el malbaratament de l’administració pública; i que, en definitiva, la Generalitat abandoni la seva submissió als mercats i els interessos privats pel bé del poble que l’ha escollit. De no ser així serà la societat catalana qui haurà de recuperar les funcions que ha delegat a uns representants polítics que en defugen. Serà el propi poble qui haurà de gestionar els serveis d’aigua de forma directa, transparent i participativa, qui vetllarà per l’interès general de la ciutadania.

Aigua és Vida i les entitats que en formen part continuarem el nostre treball envers una gestió de l’aigua pública, transparent i participativa i pel bon estat ecològic de les masses d’aigua de Catalunya. La nostra activitat pretén ser proactiva i dialogant. Informarem de tot el que coneguem sobre l’aigua. Tanmateix, emprarem tots els recursos administratius i legals que estiguin al nostre abast quan vegem objectivament que es vulneren els principis de la justícia ambiental i/o social, així com treballarem en la construcció d’un moviment social que amb arguments sòlids aconsegueixi recuperar pacíficament el que per llei i sentit comú ens pertoca.

 

Plataforma Aigua és Vida, plataforma formada per associacions veïnals, sindicals, ecologistes i solidàries per una gestió no mercantil de l’aigua a Catalunya. Article publicat a la web http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here