Anna Lizaran, nascuda l’any 1944 a Esparreguera, va descobrir de ben jove l’amor pel teatre a la seva població natal i se sentia afortunada de mantenir encara viva fins al final la mateixa passió

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]T[/dropcap]a capella ardent d’Anna Lizaran s’obrirà aquest diumenge a partir de les tres de la tarda al tanatori de Les Corts. Serà moment per acomiadar l’actriu catalana just abans que se’n faci el funeral dilluns 14 a les 12 del migdia. Lizaran ha mort aquest nit a l’Hospital Clínic a causa d’un càncer als 68 anys. La intèrpret, amb més de quaranta anys de carrera escènica,va haver de cancel·lar el seu paper protagonista a ‘La Bête’ l’octubre passat pel seu estat de salut. L’últim paper va ser l’èxit més vist del TNC, on interpretava la matriarca d”Agost’. Nascuda a Esparreguera, deixa de llegat més de trenta obres de teatre, una catorzena de pel·lícules i la seva participació en deu sèries de televisió.

Lizaran va estudiar teatre a Barcelona i París, va ser una dels primers membres d’Els comediants i fundadora del Teatre Lliure.

“T’esperem”, deia la pancarta en l’estrena de “La bête”, l’últim treball que havia d’interpretar Anna Lizaran i que no va poder arribar a estrenar per la malaltia que li ha causat la mort. Al desig de l’equip del Teatre Nacional de Catalunya, s’hi va afegir l’aplaudiment efusiu del públic, però l’espera s’ha acabat. L’actriu, una de les grans referències del teatre català, ha mort aquesta matinada als 68 anys, a l’Hospital Clínic de Barcelona, a causa d’un càncer.

Anna Lizaran era “la Lizaran”, la més eminent. Amb “Agost”, la seva última obra i el seu gran triomf, va trencar tots els rècords d’espectadors i de funcions al Teatre Nacional de Catalunya. L’obra es va haver de reposar al teatre el 2012 perquè més gent la pogués anar a veure. Lizaran brodava el paper com a protagonista.

La gran dama del teatre català se sentia feliç amb el pas dels anys, perquè amb la maduresa li havien arribat grans personatges per interpretar, que li renovaven la passió pel teatre.

El nom d’Anna Lizaran està lligat als grans moments del teatre català dels últims quaranta anys. Va ser una de les fundadores de Comediants, i, després d’uns anys d’estudi a París, amb Jacques Lecoq, va ser una de les fundadores del Teatre Lliure, on no va deixar de créixer com a actriu.

Al llarg de la seva carrera va fer compatible el teatre amb la televisió i el cinema. Des d'”El vicari d’Olot”, l’any 80, fins a “Herois”, el 2010, va participar en una dotzena de pel·lícules, algunes, com “Actrius” o “Forasters”, amb Ventura Pons. La llista de premis d’interpretació que ha rebut pels seus treballs és important i inclou el Premi Nacional de Teatre i el Gaudí de cinema. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El Teatre Lliure ha enviat un comunicat als mitjans de comunicació titulat ‘Brindis per l’Annita’, en què tota la família d’aquest teatre que ella va fundar s’acomiada de l’actriu definint-la com a “tendra i immensa, apassionada i subtil, refinada i popular, dona i actriu tota d’una peça”.

Els seus col·legues i amics parlen de la seva “generositat desbordant”, mantinguda a l’escena però també a la vida, “amb un compromís ferm però gens ostentós amb el Teatre Lliure, els teatres, el Teatre i la vida”. Un cop més i sempre, els seus amics del teatre brinden per ella.

El TNC també ha emès un comunicat per lamentar “profundament” la mort d’Anna Lizaran, en què destaquen que era una “actriu colossal, grandíssima companya de professió i persona inoblidable”.

 

Foto titular: Pàgina web del teatre La Passió d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here