[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l desembre de 2012, l’Ajuntament de Sant Joan Despí va presentar els pressupostos per aquest 2013. Bé, més concretament va presentar un PDF de vint pàgines a les entitats i partits polítics del poble, no a la població, un PDF que té més de publicitat que de informació que permeti valorar la bondat o no dels pressupostos.

Diferents col·lectius del poble porten anys lluitant perquè es puguin consultar els pressupostos i perquè la seva el·laboració sigui mínimament participativa. Molts d’aquests col·lectius, incloent el 15M del poble, units a la recent creada Coordinadora de Lluites de Sant Joan Despí vam redactar un manifest que es va difondre per Internet on deixàvem clar que volíem ‘uns pressupostos municipals transparents i participatius’.

A partir d’aquí, com a 15M Despí, vam començar a organitzar taules informatives per tot el poble, informant a la població de que es pot anar a l’Ajuntament a consultar els pressupostos durant el termini establert, recollint signatures per presentar una instància col·lectiva i animant a la gent a que presentés instàncies demanant més transparència i participació a l’Ajuntament. Tot això amb l’ajuda de gent de la PACD (Plataforma de l’Auditoria Ciutadana del Deute) com l’Enric Pons, que va demanar accés als pressupostos fent servir el període legal d’exposició pública patint les penúries que ja hem explicat al nostre bloc aquests dies i que han tingut ressò a mitjans de comunicació d’àmbit comarcal i estatal.

A dia d’avui, com a primera resposta a aquesta campanya, a la web de l’Ajuntament es poden trobar set PDFs, trenta-vuit pàgines (més vuit de memòria), on apareixen les despeses, els ingressos i fins i tot els pressupostos de la poc transparent empresa municipal ADSA. Sabem que no està tot, que el pressupost té més de cent pàgines i que no n’hi ha ni la meitat, però per algun lloc es comença, això és sens dubte una petita victòria per nosaltres i ens demostra que si fem pressió totes juntes, sí que es pot!

No ho deixarem aquí, seguim dient que #VolemElsPressupostosComplets, perquè encara no ho estan, que es presentin complets i de manera entenedora a la població abans de que siguin aprovats, que es donin mecanismes eficaços a la ciutadania per fer-ne esmenes i propostes, que els pengin en un format obert que permeti treballar amb els números, que es publiquin també els tancaments de de final d’any per saber en què s’acaben gastant els diners realment… Volem això i moltes coses més, per això seguirem lluitant i coordinant-nos, perquè #JuntesPodem.

 

Acampada Despí, gent que lliurement i de forma voluntària, després de la manifestació del 15 de Maig, van decidir seguir estant juntes i ser cada vegada més en la lluita per la dignitat. No representen a cap partit ni associació. Tampoc ningú els representa.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here