Molins de Rei ha sabut mantenir viva la Fira de la Candelera des de fa més de 150 anys. Declarada l’any 2002 Festa Tradicional d’Interès Nacional, és la fira més antiga de la comarca del Baix Llobregat i una de les més tradicionals de tot Catalunya

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]urant tot aquest primer cap de setmana de febrer es celebra la Fira de la Candelera de Molins de Rei, una de les mostres agrícoles, comercials, industrials, culturals i lúdiques més arrelades a la comarca del Baix Llobregat.

Imatge dels origens de la Candelera. Font: Ajuntament de Molins de Rei

Instituïda per Isabel II a partir d’una petició d’un grup de grans propietaris i de l’Ajuntament de Molins de Rei, la primera Fira de la Candelera se celebrà l’any 1852. D’origen agrícola, la fira ha anat incorporant al llarg dels anys diferents canvis i novetats, ha sabut combinar tradició i modernitat, i és l’exponent d’un bon nombre de sectors que abracen aspectes ben diversos de l’economia.

Així , amb els tradicionals planters, s’hi pot trobar una esplèndida mostra de jardineria i maquinària agrícola; al costat d’un ampli espai destinat a l’automoció, comerç, indústria, brocanters i col·leccionisme, productes artesanals, sense deixar de banda les parades generals que s’escampen pels carrers centrals de la vila i contribueixen a donar un to més popular a la celebració.

Són molt importants també la fira de vins i caves, la fira d’alimentació, la fira ecològica, la fira de les arts i la mostra de bestiar.

Paral·lelament, en el marc de la fira també es desenvolupen altres activitats socioculturals i lúdicofestives, com concerts, exposicions, jornades agràries, espectacles teatrals, concursos, ballades de gegants, jornades castelleres, bastoners, botifarrades populars i el típic esmorzar de traginers. Cal ressenyar també la fira jove i la fira d’entitats i associacions de la vila. Així doncs, La Candelera ha sabut combinar tradició i modernitat, que són els dos elements que caracteritzen aquest esdeveniment firal.

Imatge del planter de la Fira de la Candelera. Font: Ajuntament de Molins de Rei

La Fira de la Candelera és la celebració més emblemàtica de Molins de Rei i una de les tradicions més populars  de la nostra comarca i del nostre país; que avui és possible gràcies a l’esforç i a les iniciatives de tot un poble que el llarg de moltes generacions ha invertit en aquest projecte col.lectiu de projecció de la vila, d’obertura i acolliment.

Actualment, La Fira de la Candelera de Molins de Rei és una de les fires populars amb més participació, tant pel que fa a expositors com pel que es refereix a visitants. En un recinte firal de prop de 50.000 m2 (que suposen gairebé 5.000 metres lineals d’exposició), el nombre d’expositors ultrapassa els 800.

Per tots aquests motius, la Generalitat va distingir la Fira de la Candelera de Molins de Rei com a festa tradicional d’interès nacional l’any 2002. I recordeu: Si la Candelera plora, el fred és fora. Si la Candelera riu, el fred és viu.

 

 

2 COMENTARIS

  1. Tens raó Montserrat. Afegits queden els bastoners, intentarem no oblidar-ho 😉

  2. tambe hi haura actuacions de BASTONERS…revindico aquesta actuació dels BASTONERS DE SANT FELIU DE LLOBREGAT. “ELS CEBALLUTS”
    moltes vegades quan es posen actuacions folkloriques. CASTELLERS, SARDANES, GEGANTS:…
    es deixen dels Bastoners….

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here