Ara, Abrera obre una nova convocatòria per a l’adjudicació de 12 horts socials a la zona de Can Morral del Riu, que se sumen a diverses adjudicacions ja realitzades. Uns horts propera al riu Llobregat, situats a una zona ZEPA, que es pretén que ajudin a conservar

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Ajuntament d’Abrera va adquirir l’any 2001 la finca rústica de Can Morral del Riu per donació gratuïta en el marc d’una modificació del planejament urbanístic que va permetre edificar 111 habitatges unifamiliars a Sant Hilari Nord. La finca municipal comprèn diversos àmbits:  la masia, destinada a equipaments públics; el bosc, zona verda urbana del nou barri; i tots els terrenys agrícoles fins al riu Llobregat, que es van integrar a la nova ZEPA, i és on es situen els horts socials

Els antics horts de la masia van servir de base natural per als nous horts municipals, creats l’any 2003 i ampliats el 2010. El recinte té una tanca perimetral, 73 unitats de conreu (69 parcel·les de 200 m2 cadascuna i 4 bancades per al conreu adaptat), un sistema de reg amb derivacions individuals, 4 box d’ús col·lectiu per guardar estris, un lavabo químic i una zona de taules i bancs per seure a l’ombra dels arbres.

També hi ha un espai per compostar restes vegetals i després aprofitar el compost. La concessió comporta una taxa anual que l’any 2003 es va fixar en 100 €, actualitzats anualment. Es proporciona a cada usuari aigua no tractada, fems o bé compost, i canyes tallades. Correspon als hortolans organitzar-se per fer un ús responsable i participatiu d’aquests subministraments, i per elegir una Junta que vetlli pels assumptes d’interès comú i els representi davant l’Ajuntament.

Els horts de Can Morral són un projecte social i mediambiental de l’Ajuntament d’Abrera amb els següents objectius:

• Facilitar una ocupació adient i engrescadora a les seves persones grans.

• Proporcionar un petit remei a les economies familiars més maltractades per la crisi.

• Generar un espai de relació entre veïns i veïnes units per un interès comú: el conreu del seu hortet.

• Disminuir l’ocupació de les rieres i els torrents amb horts il·legals i precaris.

• Continuar l’activitat de conreu hortícola que ja es feia en aquest mateix lloc des de sempre, i que ara és perfectament compatible amb la preservació de l’espai d’interès natural del riu Llobregat.

Totes les persones beneficiàries tenen una concessió per a 4 anys prorrogables, i les persones amb discapacitat poden optar a un hort adaptat. Aquestá és la 11a convocatòria pública que fa l’Ajuntament d’Abrera per a l’atorgament d’autoritzacions temporals de les parcel·les que han quedat pendents d’adjudicar per a que es destinin al conreu hortícola.

Les persones interessades en l’adjudicació o condicions d’ús, poden contactar amb el Departament de Territori i Medi Ambient de l’Ajuntament (avinguda de Lluís Companys, número 6), o al telèfon 93 770 03 25.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here