[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]F[/dropcap]em 5 anys de la crisi més crua que molts i moltes hem conegut. El retrocés en l’àmbit públic és indiscutible; l’educació té menys professors i mestres; la sanitat té menys metges que mai, els medicaments ens costen més diners, la justícia ara es paga i com no, la igualtat és més desigual.

En aquestes circumstàncies estem preocupats, en especial les dones, que baixen l’alerta en temes de masclisme i desigualtat per gènere, però potser no som conscients de quant hem retrocedit en aquest aspecte realment.

El poder de la dreta en totes les administracions no ha trigat en deixar veure quina és la seva idea personal del paper de les dones. Al Govern Central (PP) han eliminat les lleis d’igualtat, retallant un 70% del pressupost en sensibilització. Per la seva banda, CiU des de Catalunya han volgut construir un rol femení de tornada a la llar i a l’àmbit purament privat. Han eliminat la Direcció General d’Igualtat en el Departament de Treball. Ara, les dones, han de cuidar als fills, filles, gent gran… sense ajudes per les escoles bressol, les activitats extraescolars, beques de menjador o Llei de Dependència.

Si parlem de les ajudes per l’atur, el tema que més preocupa a homes i dones, les xifres ens dibuixen l’evidència: l’atur femení es situa en un 27%. Un punt més alt que l’atur masculí. Evidentment, tant atur és preocupant, però per què les dones hem d’estar més afectades per contractacions més inestables si la taxa universitària femenina es troba en un 20% i la masculina al 19%?

El socialisme ha lluitat durant anys per assolir un bon nivell d’igualtat d’oportunitats, creant serveis de suport dirigits a col·lectius femenins: dones a l’atur, dones empresàries, dones víctimes de violència, dones joves, dones estudiants… On ha quedat tota aquesta lluita? Allò realment greu és que mentre les administracions que ara lideren la dreta més radical ho desmunten tot. I ens convencen a tots i a totes de què és necessari amb l’excusa de la crisi.

Moltes persones hem dedicat part de la nostra vida a la defensa dels drets d’igualtat de les dones, no tenim més que recordar algunes de les imatges icòniques que des de fa 50 anys representen el dia 8 de març.

Només ha canviat l’any, l’eslogan encara ens quadra.

 

Gisela Navarro, Secretaria de Polítiques d’Igualtat de la Federació del PSC Baix Llobregat

 

1 COMENTARI

  1. ·

    La crisis pone en peligro la igualdad de oportunidades. Según datos de la Comisión Europea, el 36% de las mujeres se encuentra en situación de pobreza en Europa, frente al 11% de los hombres.
    A pesar de ello, las mujeres son las que están llevando a la pràctica el movimiento de resistencia de la economia social (http://www.donesdigital.cat/noticia/723/la-resistencia-de-leconomia-social/)

    Ampliando con datos el artículo de opinión de la Gisela Navarro decir:

    › De acuerdo con el Parlamento Europeo, las mujeres son más del 60% de los titulados universitarios en Europa. Están más preparadas, pero sufren más dificultades para acceder al mundo laboral.
    · › La Confederación Europea de Sindicatos alerta de que las pensiones de las mujeres son hasta un 50% más bajas que las de los hombres en la UE. ¿Las causas? Han cobrado menos, han interrumpido su carrera para cuidar a sus familiares o han reducido su jornada para conciliar.
    · › Según una encuesta de Adecco a 400 directivas españolas, el 70% sitúa a España a la cola de Europa en materia deconciliación. Y más de la mitad (un 53%) asegura haber sufrido discriminación por su sexo: el 55% de los casos, por cuestiones salariales; el 32%, por falta de promoción interna y, en casos más concretos, en procesos de selección.
    · › De acuerdo con el Informe sobre el Estado Mundial de las Madres que elabora cada año Save the Children, Noruega, Islandia y Suecia son los mejores países del mundo para serlo. Noruega lidera también el índice de equidad de género del Foro Económico Mundial, con una tasa de actividad femenina del 70% y un índice de paro que apenas llega al 3%.

    No sigo, pero recomendaros el artículo de las mejeres del siglo XXI publicado en el mundo. Salut!!!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here