L’Ajuntament d’Abrera i SEO/BirdLife, amb la Demarcació de Carreteres de Catalunya del Ministeri de Foment, han realitzat la col•locació de caixes niu per a falciots, ballesters i ratpenats com una de les mesures de mitigació de l’impacte ambiental de la B-40 al seu pas pel municipi

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls falciots i ballesters són dues espècies insectívores que s’alimenten en vol i que passen els hiverns a l’Àfrica i retornen a casa nostra per criar. Malgrat estar considerada com una espècie en estat de conservació segur, aquest fet podria canviar pels seus problemes de conservació i la dificultat de nidificació. Els edificis moderns ja no disposen, com els antics, de forats de ventilació, golfes o doble sostre on acostumaven a fer els seus nius.

A més de l’actuació de col•locació de caixes niu, a través de l’acord de custòdia entre l’Ajuntament baixllobregatí i SEOBirdlife, s’han dut a terme, a la zona, diferents accions directes de conservació com l’eliminació i control d’espècies exòtiques invasores, la plantació de vegetació autòctona per ajudar a regenerar la vegetació de ribera, la retirada de runes i deixalles, o la regulació de l’entrada de vehicles de motor.

Des de la regidoria de Medi Ambient d’Abrera s’han supervisat aquestes tasques i també s’han fet actuacions de sensibilització ambiental com xerrades, jornades d’anellament o exposicions, tant per a la població local com per als escolars.

Des de l’any 2002 l’Ajuntament abrerenc i SEO/BirdLife tenen un acord de custòdia del territori per fer el seguiment i propostes de gestió i actuació a les finques municipals de Can Morral del Riu i Sant Hilari, indrets inclosos des de el 2006 a la xarxa Natura 2000.

El riu Llobregat és el principal connector biològic de la comarca i es troba fragmentat tant per zones urbanes com per infraestructures viàries o de transport, essent la més recent la de l’Autovia Orbital de Barcelona B-40 que, al seu pas per Abrera, presenta un gran viaducte que creua el riu Llobregat.

 

Foto titular: Falciot Negre. Cedida per l’Ajuntament d’Abrera

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here