L’any 1977 l’Organització de les Nacions Unides va declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones. Arreu de la comarca es commemora aquest dia i es fan activitats de sensibilització als municipis, per reivindicar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, i lluitar contra la discriminació vers les dones. Troba el teu!

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de les Dones és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York, en el que van morir un centenar de treballadores que s’havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company, el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de les Dones foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de les Dones per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.

El Dia Internacional de les Dones queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917. El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials.

Al llarg del s.XX el Dia de les Dones s’utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení. La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, implantada oficialment per les Nacions Unides el 1977.

Les activitats que es celebren al Baix Llobregat per commemorar el 8 de març

Les localitats que manquen s’aniran incorporant a mida que en tinguem la informació 

Abrera

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, Abrera commemora les lluites i el compromís social de moltes dones d’arreu. Dones que, sovint des de l’anonimat i la quotidianitat, han escrit i escriuen la nostra història i que han lluitat i lluiten pels nostres drets amb l’objectiu de fer d’aquest, un món més just i equitatiu.

Les activitats principals d’aquesta commemoració del 8 de març són: aquest dijous 7 de març, a les 9:30h, l’activitat Hotel d’Entitats. Un col·loqui esmorzar titular “Dones i Igualtat. Teixint xarxes des de la diversitat”. L’endemà, el mateix 8 de març, a les 12h es llegirà el manifest del manifest del Dia Internacional de les Dones a la Plaça de l’Ajuntament i posteriorment, es celebrarà el tradicional Sopar de les dones d’Abrera.

Finalment, dissabte 9 de març a les 19h, a l’Auditori del Centre Polivalent es podrà veure l’obra de teatre  “Iaia, memòria històrica”, a càrrec de Fòrum de la Cia. Alba Valldaura.

Podeu consultar el programa d’activitats a http://www.ajuntamentabrera.cat

Begues

Per commemorar el 8 de març, un dia molt significatiu, la Regidoria de Plans Transversals de Begues  i diverses associacions del municipi, han programat tot un seguit d’actes que simbolitzen la implicació de Begues amb el reconeixement i defensa dels drets civils, polítics, laborals, culturals i socials de les dones.

Seguint aquest enllaç hi trobareu totes les activitats programades.

Castelldefels

Castelldefels celebra les XXIX Jornades de les Dones sota el lema “50% Anem a mitges!”. L’Ajuntament de Castelldefels ha organitzat un conjunt d’actes i activitats culturals que es realitzen al voltant del 8 de març, dia Internacional de les Dones (conferències, xerrades-col·loqui, cinema, teatre, dansa, tallers, esport, etc..).

L’objectiu d’aquestes jornades és promoure la sensibilització i el debat en el municipi entorn de les desigualtats de gènere i els drets de ciutadania de les dones. Fins al proper 18 de març, les XXIX Jornades de les Dones de Castelldefels proposen moltes activitats.

Avui, 6 de març, comencen amb la presentació de la III edició del Concurs de curts “NOdaIGUAL”. En finalitzar l’acte hi haurà una votació per elegir el Premi del públic al Millor Curtmetratge. El proper divendres, 8 de març, serà el dia dedicat a la commemoració del Dia Internacional de les Dones i és farà una concentració davant l’Ajuntament. La Gala dels Curtmetratges d’Igualtat i usos del Temps “NodaIGUAL” tindrà lloc el dissabte 9 de març a la Biblioteca. L’acte central de les Jornades de les Dones d’aquest any serà el proper dimarts, 12 de març, al Centre Municipal Frederic Mompou.

Amb la presentació de l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i el regidor d’Igualtat, Santiago Barona, s’oferirà la conferencia “Un nou contracte social entre dones i homes” de Pilar Giménez, professora de filosofia del dret a la UAB i codirectora del Postgrau de Gènere i Polítiques d’Igualtat. A continuació, hi haurà una projecció dels curts premiats del III Concurs de Curts “NOdaIGUAL” i una desfilada de vestits i moda artesana a càrrec de les associacions de veïns Vista Alegre i Canyars.

Durant les Jornades també es podrà gaudir de moltes propostes culturals. Entre elles, la projecció de la pel·lícula “De tu ventana a la Mía”, de Paula Ortiz, premi al millor nou director del Festival Seminci 2011, o la presentació del llibre “Querer sin amar”, a càrrec del seu autor, l’escriptor veneçolà i veí de Castelldefels, José Manuel Hermoso González. També hi haurà un homenatge a l’esport femení i l’Hora del Conte de la Biblioteca Central dedicat als més petits de la casa.

Per a més informació seguiu aquest enllaç.

Castellví de Rosanes

Les activitats del Mes de la Dona a Castellví de Rosanes arrencaran demà a la tarda amb una xerrada titulada “Les dones en les diferents cultures” i finalitzaran, el 13 d’abril, amb la Jornada de dones que tindrà lloc a la masia sesrovirenca de can Julià.

A la commemoració no hi faltarà la lectura del manifest institucional del Dia de les dones, lectura que tindrà lloc demà al vespre. La xerrada sobre la figura femenina en les diferents cultures serà a càrrec d’Elena López, infermera del consultori mèdic de Castellví, i començarà a les 18.00 hores al saló de plens de l’Ajuntament. Una hora més tard, a les 7, es farà la lectura del manifest institucional en un acte al mateix saló de plens encapçalat per la regidora d’Igualtat, Victoria Castellanos.

A les 8 del vespre, es farà una nova lectura del manifest, en aquest cas al Centre Cívic de Can Sunyer i amb presència de l’alcalde, Lluís Tomàs. Pel que fa a la Jornada de dones a can Julià (Sant Esteve Sesrovires), enguany s’ha modificat el seu format, que passa a ser d’un sol dia. L’activitat es desenvoluparà el dissabte 13 d’abril entre els 10.30 del matí i les 20.00 del vespre, i les persones interessades en participar-hi s’hi poden apuntar fins al 8 d’abril. El preu de l’activitat és de 25 euros.

D’altra banda, i durant les pròximes setmanes, es faran al municipi tres activitats més de caire informatiu. La primera serà una xerrada sobre subministraments a la llar (llum, aigua, electricitat…) que s’oferirà en el marc de la Setmana del Consum. La xerrada tindrà lloc el dia 14 de març, a les 18.00, al saló de plens.

Les altres dues propostes són sessions informatives adreçades a les famílies. En la del 19 de març (18.30 h al saló de plens) es parlarà d’autoestima i adolescència, i en la del 9 d’abril (mateixa hora i lloc que l’anterior), es tractarà dels conflictes i problemes amb l’adolescent. La xerrada sobre consum i les dues xerrades adreçades a les famílies s’ofereixen amb suport de la Diputació de Barcelona.

Cervelló

El proper 8 de març, el Departament de la Dona de l’Ajuntament de Cervelló ha preparat una iniciativa destinada a totes les cervellonines.

La idea, convidar-les a gaudir del dia al circuit d’aigües del complex Esportiu Ceraqua. Totes  aquelles que vulguin gaudir-ne, només hauran de passar a buscar un tiquet el dia abans, dijous 7 de març, dins l’horari habitual d’atenció al ciutadà (de 9:00 a 14h i de 17 a 20h). A més totes aquelles usuàries que vulguin apuntar-se el mateix dia 8 a les instal•lacions del complex Esportiu, tindran la matrícula gratuïta.

Aquesta proposta és la prèvia la resta d’actes que es celebraran amb motiu del dia de la dona dissabte dia 9. Precisament per aquest dissabte estan programats els actes principals, organitzats per l’Associació de Dones de Cervelló, amb el suport de diversos organismes i que estan centralitzats al vespre amb diverses iniciatives concentrades a l’Ateneu.

Els actes comencen a les 20:30h amb la representació teatral “La revolución de las brujas”, interpretada per membres de l’Associació de Dones i sota la direcció de Salvador Duran. L’obra de tatre és oberta a tots els públics amb un preu simbòlic de 2 €.

Després de la representació, es farà lectura del Manifest commemoratiu de la jornada. I per finalitzar la jornada, a les 22h sopar de germanor amb totes les assistents seguit de karaoke i ball.  A més tot a un preu ben econòmic, 3€ les sòcies i  5€ la resta. El sopar està destinat a totes les dones que vulguin participar-hi majors de 12 anys.

L’objectiu de tot plegat, que les dones de la vila puguin compartir estones, inquietuds i diversió. Per a més informació sobre els actes podeu seguir aquest enllaç.

Collbató

Aquest municipi organitza diverses activitats entorn del 8 de març. Durant tot el mes, se celebraran diversos tallers de coaching a l’Associació de Dones de la localitat.

El 7 de març, es farà la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones i una xerrada-col·loqui sobre dones emprenedores, a les 18:30h a la Biblioteca de Collbató.

I finalment, el 9 de març, es realitzarà una sortida de l’Associació de Dones a les Colònies Tèxtils del Parc Fluvial del Llobregat.

Podeu consultar el programa d’activitats a http://www.collbato.cat

Corbera

Les activitats commemoratives a Corbera s’inicien avui i s’allargaran fins al 13 de març. Per veure totes les activitats que es celebraran a la vila, podeu seguir aquest enllaç.

Cornellà

Amb motiu del 8 de març, Ajuntament i entitats de Cornellà han preparat un seguit d’actes de sensibilització a favor de la igualtat de gènere. El lema d’aquest any és “Una mirada per la igualtat”, i aquest divendres es realitzarà la Lectura del Manifest, a les 12.30h, a la plaça de Catalunya (al costat de l’Escultura de la Dona).

Es podrà gaudir de col·loquis, projeccions de pel•lícules, funcions de teatre, exposicions, torneigs esportius a més de concerts i el sopar de gala amb ball celebrat l’1 de març. Les entitats de la ciutat s’han implicat un any més en l’organització dels diferents actes -des de les associacions de veïns a penyes esportives i centres cívics- al costat del Consell Municipal de la Dona.

Seguint aquest enllaç hi trobareu totes les activitats programades.

El Papiol

El dia 6 es van iniciar al Papiol els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, amb un recital de poemes. Demà, 8 de març, les activitats continuen. A les 21h es celebrarà el sopar en commemoració del Dia Internacional de les Dones.

El mateix dia 8, al Complex Esportiu Municipal del Papiol, hi haurà Jornada de portes obertes per a dones. S’aplicarà un 50% de descompte sobre les matrícules que es formalitzin durant la jornada i s’oferirà una masterclass especial de cicloindoor amb projeccions, a la tarda. S’aplicarà un 15% de descompte en els serveis contractats per dones i pagats el mateix dia.

Finalment, l’11 de març a les 20 h, a la Biblioteca Valentí Almirall del Papiol. Club de lectura “El racó de l’Elsa”, amb el llibre Las voces del diablo, d’Ana Cabrera Vivanco. A càrrec de Fanny Arambilet.

El Prat

Un any més, col·lectius i entitats de dones i l’Ajuntament del Prat organitzen tot un seguit d’activitats per reafirmar els drets de les dones.

Aquest 8 de març, immers en un marc de reivindicacions generals de drets socials i de ciutadania, El Prat vol assenyalar la manera com aquests canvis estructurals afecten les dones.

La lectura del Manifest es realitzarà el divendres dia 8, a les 19h, a la Plaça de la Vila, acte en el que també hi haurà lectura de poemes i actuacions. La resta d’activitats, que s’inicien aquest dijous dia 7, les podeu trobar seguint aquest enllaç.

Esplugues

El Sopar de les Dones i la lectura del manifest commemoratiu, demà divendres, centren la celebració del Dia Internacional de les Dones d’aquesta localitat.

Si bé en les últimes dècades s’ha avançat molt per evitar qualsevol tipus de discriminació de les dones, també és cert que queda molt camí per recórrer. Per això, cada març, Esplugues celebra el Mes de les Dones, dedicat a conscienciar sobre la igualtat d’oportunitats i drets entre homes i dones. Un mes que també vol ser festiu i reivindicatiu, coincidint amb la commemoració, demà divendres, 8 de març, del Dia Internacional de les Dones.

Des de l’Ajuntament i les diferents associacions de dones de la ciutat –Associació de Dones de la Plana, Associació de Dones del Gall, Associació de Dones El Taller de Can Vidalet, Consell Municipal de les Dones i Xarxa de Dones Emprenedores d’Esplugues– s’ha organitzat un complet programa d’actes que té els seus plats forts en el Sopar de les Dones d’Esplugues, que tindrà lloc aquesta nit, a les 21 hores, al CEM La Plana, i la lectura del manifest commemoratiu del Dia Internacional de les Dones, demà divendres, a les 12 hores, davant de la Casa de la Vila.

L’Agenda de març podeu consultar el programa complet del Mes de les Dones.

Gavà

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Gavà acull un ampli programa d’activitats que pretén fer sortir la igualtat al carrer, visibilitzar que el 8 de març és una jornada de celebració i reivindicació.

La programació d’enguany ha estat elaborada amb la col•laboració de la Comissió participativa Març Violeta de la ciutat, a partir de les aportacions d’entitats, ciutadans i ciutadanes.

L’acte institucional serà diijous 7 de març a la plaça de Josep Tarradellas, a partir de les 18 hores, amb la lectura del Manifest i l’activitat artística “Paraula de dones”. La resta d’activitats les podeu trobar seguint aquest enllaç.

Martorell

Aquest divendres, 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Martorell farà la lectura del manifest institucional. La lectura anirà a càrrec de la regidora d’Ensenyament, Benestar Social i Salut, Mercè Morera. L’acte és a les 12.00 hores, a la Plaça de la Vila. És l’acte institucional d’un seguit d’activitats que el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones (PMSAP) ha preparat durant el mes de març.

Aquest dimecres, 6 de març hi haurà un taller d’elaboració de sabó a càrrec de Lola Romero, responsable del Servei d’Atenció a l’Immigrant (SAI), al Centre Cultural. El dimecres 13 i 20 de març es farà el taller Cercant la nostra identitat, a càrrec de Carmen Cordón, responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

D’altra banda, el dilluns 18 de març, es farà el taller La importància de l’autoestima, a càrrec de Carmen Cordón, al Molí Fariner. En aquest taller hi participaran les participants al programa Ocupa’t dones, del departament de Promoció Econòmica. A més, es faran tallers de sensibilització sobre igualtat de gènere i prevenció de la violència adreçat a les persones participants als programes Coneix + (15 de març) i La Haima (22 de març).

Les altres activitats previstes són la presentació del llibre La vida desde el tejado, a càrrec de l’autora Núria Navarro, el dimecres 13 de març, al Centre Cultural. Finalment, el dimecres 20 de març es farà una xerrada sobre La Sección Femenina: un model d’ideal de dona, a càrrec de Cristina Fraile, coordinadora de Serveis Socials Bàsics de Martorell.

Una de les novetats d’aquest any són les activitats programades des del departament d’Esports. El divendres 8 de març es farà una sessió de gimnàstica abdominal hipopressiva i sòl pelvià, a càrrec d’Iraia Lekue, fisioterapeuta de l’ISEP (17.00 hores); una sessió de ioga, a càrrec de Dolors Coll, instructora de ioga (19.00 hores) i una sessió de dansa del ventre a càrrec de Natàlia Blasi (20.00 hores). Aquestes activitats són gratuïtes, les places són limitades i les inscripcions es poden fer al telèfon al 937 742 626.

A més, el dijous 7 de març es farà una sessió d’activitat física adreçada a la gent gran a càrrec d’Araceli Ropero, professora de gimnàstica per a la gent gran. L’activitat es farà al pavelló esportiu municipal a les 10.30 hores.

 Molins de Rei

El 8 de març és un moment per reflexionar i per posar en valor els avenços aconseguits per les dones, reivindicar i exigir els canvis necessaris per seguir avançant cap a l’equitat de gènere, ja que encara tenim feina per fer. L’actual crisi econòmica, social i de valors està generant greus conseqüències en les persones que es troben en una situació de més vulnerabilitat, com és el cas de les dones.

Enguany, l’Ajuntament de Molins de Rei reivindica l’esperit originari del 8 de Març, que des de fa més de cent anys serveix per alçar les veus en favor de l’assoliment dels drets bàsics de les dones i vol fer un reconeixement a les dones que han protagonitzat aquestes lluites, fer-nos nostres tots aquells avenços i preservar-los per assolir una societat lliure de discriminació, veritablement equitativa, plena d’oportunitats i lliure de violència masclista.

Demà, 8 de març, a les 12h, a la plaça de Catalunya, tindrà lloc l’acte públic de lectura del Manifest Institucional, amb una xocolatada popular gràcies a la col•laboració del Casal de la Dona. Durant els dies següents també s’ha organitzat tot un programa d’activitats, tallers i conferències al voltant de la igualtat de gènere.

Trobareu la resta d’actes i activitats organitzades en el marc del Dia Internacional de les Dones 2013 seguint aquest enllaç.

Olesa de Montserrat

Aquest proper divendres, 8 de març, es commemora arreu el Dia Internacional de la dona, i Olesa no és una excepció, ja que des del departament d’Igualtat de l’Ajuntament, amb la col·laboració d’altres departaments municipals i diverses entitats de la vila s’han organitzat un seguit d’actes, que ja van arrencar aquest cap de setmana amb un concert de mantras però que agafarà embranzida a partir d’avui.

Una nova sessió del cafè-tertúlia, un debat d’homes que parlen de dones i una exposició fotogràfica són alguns dels ingredients. L’Ajuntament, amb l’ajuda d’entitats del municipi, ha volgut aprofitar aquesta diada per reivindicar i recordar la lluita de les dones en la història de la humanitat, i també per recordar que, malauradament, les dones encara no tenen els mateixos drets que els homes, sobretot i de manera accentuada en alguns països.

Més enllà de la vessant reivindicativa, però, també se li vol donar a la diada un caire festiu i lúdic. D’aquí la diversitat d’activitats organitzades a Olesa.

Així, aquest dijous, 7 de març, a les 6 de la tarda, continuen les activitats programades amb una nova sessió del cafè-tertúlia que mensualment s’organitza des del departament d’Igualtat. En aquesta ocasió, però, la cita no serà a La Teixidora (a l’edifici de Cal Mané), sinó a Cal Rapissa, i la convidada serà la psicòloga del Centre de Recursos per a Dones d’Olesa, Josefina Caro. També a partir de dijous, i fins al 17 de març, la biblioteca Santa Oliva acollirà una exposició temàtica sota el títol “Dones escriptores” per commemorar la diada.

Ja divendres, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hi ha diferents activitats. A dos quarts de 7 de la tarda, i a la Casa de Cultura, s’inaugurarà l’exposició de fotografies “Paraules descalces” de Dani Lagarto Fernández. L’acte, que comptarà amb la presència de l’autor de les fotografies, inclourà la lectura d’un manifest.

Dissabte, a l’Auditori de la Casa de Cultura, i a les 7 de la tarda, Olesa Ràdio moderarà el debat “Homes que parlen de dones”, en el qual els convidats, com diu el nom del debat, seran homes que parlaran sobre el paper de la dona i la problemàtica que pateixen, evidentment des del punt de vista de l’home.

Els actes de commemoració del dia Internacional de la Dona es clouran el diumenge, 10 de març, a les 3 de la tarda, i al pavelló Salvador Boada amb el torneig de futbol sala femení impulsat des del projecte Mosaic del departament de Diversitat i Convivència, amb la col·laboració de les regidories de Joventut i Esports.

Pallejà

Amb motiu de la celebració aquest mes de març del Dia de la Dona, Pallejà torna a dedicar tot el mes a aquest col•lectiu a través d’un programa d’activitats reivindicatives, culturals i lúdiques. Avui mateix arrenquen les propostes amb les inauguracions de la mostra “Dones” a la biblioteca i de l’exposició de fotografies del segon concurs fotogràfic Clickdona al Castell que es podran visitar al llarg del mes. Un dels moments centrals arribarà, com cada any, el Dia de la Dona, el 8 de març, amb la lectura del manifest de la jornada davant de l’Ajuntament al migdia a la que seguiran la celebració d’un taller de risoteràpia i la inauguració de diferents tallers locals.

Cal destacar, entre les principals novetats, la celebració el proper 16 de març de simultànies d’escacs amb la presència de la Mestra Internacional i Gran Mestra Femenina, Ann Matnadze. La cloenda serà el dia 22 amb la presentació de les parelles lingüístiques del nou torn dels voluntaris per la llengua, el sopar d’igualtat i el concert amb el grup femení Painomi.

Consultar el programa

Sant Andreu de la Barca

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha posat en marxa, amb la col•laboració de les entitats de dones de la ciutat, una nova setmana commemorativa del Dia Internacional de les Dones que es celebra el 8 de març.

Les propostes busquen la reflexió, la informació i ofereixen activitats de tot tipus, que podreu trobar seguint aquest enllaç.

Sant Boi

La commemoració del Dia Internacional de les Dones inclou activitats diverses, algunes de les quals han esdevingut una tradició, entre elles, el reconeixement anual que s’oferirà el divendres 8 de març, a les 18.30 hores, a Can Massallera.

En aquesta ocasió es retrà homenatge a les dones artistes de Sant Boi que es dediquen o s’han dedicat a la música de manera professional o per afició. Aquest acte central de la celebració comptarà amb l’assistència de la cantant i actriu santboiana Dolo Beltrán i les actuacions de la també santboiana Llúcia Vives i la coral jove de la Renaixença.

Però Sant Boi ha programat més de vint activitats, que podreu consultar seguint aquest enllaç.

Sant Climent

El proper dijous dia 7 de març a les 7 de la tarda, a la Sala Cirerer del Casal de Cultura farem una taula rodona intergenracional per pensar, reflexionar i debatre temes que a vegades semblen ja molt gastats i en canvi estan encara en el debat de la societat, com es la igualtat entre homes i dones.

Recentment en un estudi efectuat entre joves de 22 a 30 anys se’ls ha preguntat què pensaven sobre la igualtat de gènere,  i només un 12% creien que ja era un fet assolit. Aquesta dada és prou significativa ja que després de  tants anys de lluita, la igualtat hauria de ser un dret indiscutible arreu del món.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona,  la regidoria de la Dona de l’Ajuntament de Sant Climent ha organitzat una taula amb dones del poble, de diferents edats, per poder parlar de d’un tema tant senzill, tant complex i tant fonamental com és la igualtat entre homes i dones.

Consultar el programa

Sant Esteve Sesrovires

Les Jornades de la Dona comencen divendres amb la lectura del manifest i la inauguració de l’exposició El vent s’emporta les paraules. El primer dels actes amb motiu del 8 de març tindrà lloc a la Sala Domènech i Estapà i començarà a les 18.00 hores. Aquest any, el programa d’actes inclou la xerrada d’una fotògrafa, el tradicional sopar de la dona, dues activitats organitzades per les entitats, una sortida i un cine-fòrum. Les jornades estan organitzades per l’Àrea de Benestar Social i les associacions Nosaltres, Dones en Progrés i Grup de Dones de Sant Esteve.

La primera de les activitats és l’exposició El vent s’emporta les paraules, que mostra els poemes visuals creats per un grup de dones de més de 80 anys de la Residència de Can Serra. Els poemes visuals permeten expressar-se a persones amb dificultats amb el llenguatge. L’exposició es podrà visitar a la Sala Domènech i Estapà els dies 8, 9 i 10 de març, i més tard es convertirà en una mostra itinerant. El mateix 8 de març, tindrà lloc la xerrada Vivències de dones a la Biblioteca Municipal i el sopar de la dona al Recinte Can Amat Paradís.

Les entitats de dones presenten dues activitats el dissabte 9 de març, a la Sala Domènech i Estapà. A les 17.30 hores, Nosaltres, Dones en Progrés realitzarà el taller lúdic Dona: participa i aprèn a conèixer la teva part més desconeguda; i a les 19.00 hores, el Grup de Dones de Sant Esteve portarà la sindicalista Lidia Sandelinas per parlar sobre dona i treball en una xerrada col•loqui. Al finalitzar les dues activitats de les entitats de dones, s’organitzarà un berenar compartit on les participants podran portar les seves especialitats. Les Jornades de la Dona també comptaran amb una sortida. El 14 de març, les alumnes dels tallers del Patronat Municipal visitaran el Festival de Patchwork de Sitges. L’última de les activitats previstes és un cine-fòrum. El 21 de març, al Casino, es projectarà la pel•lícula Mi gran boda griega i després s’obrirà un debat sobre la mateixa.

Sant Feliu de Llobregat

Les activitats commemoratives del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es duran a terme fins al 24 de març sota el lema “Les dones omplim el 8”. A través de xerrades, exposicions, tallers iactivitats esportiveses convida la ciutadania a reflexionar per acabar amb les desigualtats de gènere en la vida quotidiana.

L’acte institucional tindrà lloc el divendres 8 de març, a les 12 h, amb la lectura del manifest a la plaça de la Vila. A les 18 h es farà un acte de caire més lúdic al parc del 8 de març amb la lectura del pregó a càrrec de la professora d’història i historiadora, M. Luz Morales. Tot seguit es farà la pintada d’un mural per part de diversos membres de l’Associació Kaligrafics.

El diumenge 10 de març, la plaça de la Vila serà l’escenari del mercat de dones artesanes i el punt de sortida de la gimcana, que s’organitza amb la col·laboració de la Casa d’Oficis d’Animació Sociocultural.

D’altra banda, del 4 al 7 de març hi haurà diferents activitats esportives per a dones al Complex de Piscines i al Palau d’Esports Juan Carlos Navarro.

Les activitats commemoratives estan organitzades per l’Ajuntament i el Consell Municipal de Dones, amb la col·laboració de moltes entitats i col·lectius locals.

Seguint aquest enllaç trobareu el programa d’activitats.

Sant Joan Despí

L’aportació en coneixement de les dones, eix central de la celebració del Dia Internacional de les Dones a Sant Joan. Durant gairebé tot el mes de març, les activitats vinculades a les dones seran les protagonistes d’aquesta localitat baixllobregatina. Enguany, l’Acte Central del Dia Internacional de les Dones es farà el 13 de març a l’Auditori Miquel Martí i Pol a les 18.30 hores.

Sant Joan Despí viu cada any el 8 de març amb la voluntat de seguir treballant per una igualtat d’oportunitats reals entre els homes i les dones, tant en l’àmbit laboral com de la societat, en general.  Per aquest motiu, pràcticament durant tot el mes de març, el Departament d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament, així com les diferents entitats de dones organitzen un ampli programa d’activitats adreçat a diferents col·lectius on es poden trobar espais de reflexió, de cultura, d’esport i d’esbarjo.

Aquest any el lema genèric de la programació és “El saber de les dones,” en referència a l’activitat que es durà a terme dimecres 20 de març, una conferència a càrrec de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació (18 hores, a l’Àrea de Serveis a la Persona).

Enguany no faltaran tampoc dos dels actes habitualment més destacats: l’Acte Central, amb la lectura del manifest i la mostra de tallers de dones (dimecres 13 de març, a les 18.30 a l’Auditori Miquel Martí i Pol) i el gran sopar i ball de dones, un espai de trobada per al col·lectiu femení de la ciutat, que de ben segur tornarà a omplir el Poliesportiu del Mig el dia 8 a partir de les 21.30h. Enguany, la lectura del manifest anirà a càrrec d’Emi Amador i Josefina Baltà, dues dones que s’han jubilat al 2012 que han estat molt vinculades al món educatiu de Sant Joan Despí.

Durant aquests dies també hi haurà els contes per la igualtat i una xocolatada (2 de març, 17h, Torre de la Creu); documentals on les dones exposen les seves visions del món (5 de març, 18.30 h, Sala Camèlies); un cinefòrum sobre la pel·lícula Memorias de Antonia (9 de març, 18.30 h, al passeig Maluquer, 2) o un ball (16 de març, 17 h, Centre Cívic Les Planes), entre d’altres activitats.

Podeu consultar el programa d’activitats a http://www.sjdespi.com/

Sant Just Desvern

Cada any hi ha motius per continuar reivindicant el Dia Internacional de les Dones que se celebra el 8 de març.  A Sant Just Desvern hi ha previst un seguit d’actes que reivindiquen la igualtat entre dones i homes i es posa de manifest les diferències que encara existeixen a nivell de gènere.

Aquestes diferències continuen a temps d’ara existint, així com la malaurada violència de gènere com ho demostra la quantitat de dones víctimes d’aquesta violència.  L’Ajuntament de Sant Just Desvern exigeix la tolèrancia zero davant d’aquests actes violents i ho fa palès cada darrer dijous de mes en una concentració institucional de 5 minuts de silenci. El proper dijous dia 28 de febrer es farà la propera concentració.

L’Ajuntament de Sant Just Desvern, el Consell Municipal de les Dones i diverses entitats com JustDones s’impliquen en aquesta commemoració mundial del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Enguany, hi ha previst el ja tradicional sopar de dones que es farà el mateix dia 8 de març.  Durant el sopar es llegirà el Manifest del 8 de març, hi haura un concurs i tast de postres i ball amb el Dj Fernando Cobas, de la Fundació La Tutelar.  La venda de tiquets al sopar tenen un preu de 18€ i es poden adquirir al Centre Social El Mil·lenari i a JustDones (dimecres, de 18 a 20 h, al Centre Cívic Salvador Espriu).

Al dia següent, el 9 de març, es farà una xerrada al matí on ens explicaran perquè els carrers del barri Mas Lluí porten noms de dones.  Posteriorment a la tarda, a la Sala Municipal de l’Ateneu, s’ha organitzat conjuntament amb Sant Just Solidari i l’Escola de Dansa Renata Ramos París, una Tarda Solidària.  En aquest acte de caire lúdic i solidari, els beneficis recollits es destinaran a la Casa de la Mujer de Camoapa (Nicaragua), poble agermanat amb Sant Just Desvern i projecte que lidera l’entitat Sant Just Solidari.

A més, paral·lelament, hi ha previst l’exposició Mas Lluí, un barri amb noms de dones.  En aquesta mostra s’expliquen breumvent les vides de les dones que donen nom als carrers d’aquest nou barri de Sant Just Desvern.

Podeu consultar el programa d’activitats a www.santjust.cat

Santa Coloma de Cervelló

Santa Coloma celebra el 8 de març amb l’habitual lectura del Manifest, enguany a càrrec de l’Alcade Gerard Segú, a la sala de plens de l’ajuntament.

Tot seguit, hi haurà una xerrada informativa, amb el títol “Enfront la reforma de la llei d’avortament”, a càrrec de Dolors Camats, diputada al Parlament de Catalunya; Neus Prat, ginecòloga i presidenta de la Societat Catalana de Contracepció; i Núria Milan, advocada i assessora de la Federació de Dones per la Igualtat del Baix Llobregat.

La resta de dies previs i posterior, també hi haùrà diverses activitats commemoratives del Dia Internacional de les Dones, com la presentació del llibre de Francesc Puertas “El sostén, mitos y leyendas…y manual de uso”, o una passejada per la Colònia Güell des d’uns ulls de dona. Més informació a la web municipal http://www.santacolomadecervello.cat

Torrelles

Portada del llibre. “La Maternitat d’Elna” d’Assumpta Montellà

L’associació Pla de les Bruixes, la Biblioteca Municipal i la regidoria de Serveis Socials presenten, entre el 2 i el 12 de març el programa d’actes amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

En destaquen la inauguració de l’espai Ca la Bruixa, i una xerrada sobre la Maternitat d’Elna a càrrec del filòleg Miguel Tolosa,en la que es parlarà del llibre de l’historiadora Assumpta Montellà sobre la tasca de la infermera suïssa, Elisabeth Eindenbenz que va salvar gairebé 600 nens i nenes i les seves mares, dels camps de concentració del sud de França, al Rosselló, al final de la Guerra Civil espanyola i fins l’any 1944.

Més informació sobre els diversos actes, seguint aquest enllaç.

Vallirana

L’Ajuntament, des de les regidories de Serveis Socials, d’Igualtat i de Cultura, organitza per commemorar el Dia Internacional de les Dones, dijous 7, una trobada a la Masia Molí de Can Batlle a partir de les 17 h que clourà amb la lectura del manifest d’enguany. Es compta amb la col·laboració de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.

La proposta per a aquest 2013 s’inicia amb una xerrada sobre les experiències del Grup d’Autoajuda Terapèutic (GAT), del Servei d’Atenció Domiciliària, i sobre l’emprenedoria femenina. Tot seguit, a les 6 de la tarda, es farà una taula rodona sobre “Empoderament, de què parlem?”. Hi intervindran Maria Mateo, psicòloga dels Serveis Socials municipals, Montse Ortiz, jutgessa de Pau de Vallirana, i una representació de l’Associació Salí, especialitzada en tallers de coaching per l’empoderament.

L’acte clourà amb la lectura del manifest d’aquest any i un berenar per a tothom.

Viladecans

El 8 de març se celebra arreu el dia internacional de les dones, que commemora la lluita per la participació femenina a la societat en peu d’igualtat amb els homes. A Viladecans, el mateix divendres dia 8 tindrà lloc una commemoració molt especial: la presentació de l’audiovisual “Dones de Viladecans. Constructores de ciutadania” i l’exposició “Dones de Viladecans. De veïnes a ciutadanes” que ressegueixen l’evolució del paper de les dones a la societat viladecanenca dels últims 80 anys.

Ambdós són resultat d’un treball d’investigació i recollida de testimonis que pretén fer visible el paper de les dones en la transformació social i cultural del municipi durant els darrers 80 anys a través de la seva participació en moviments veïnals i associatius. A través de nombrosos testimonis, es repassa com ha canviat la forma en què les dones han canalitzat les seves reivindicacions de drets i el sentiment col·lectiu i quines són les perspectives de futur.

L’audiovisual i l’exposició, produïts per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Fundació Ciutat de Viladecans, neixen d’una exhaustiva investigació documental i treball de camp realitzats per la jove historiadora Marta Llop, que s’ha entrevistat amb dones i entitats representatives. Ambdós recursos estaran a disposició dels centres educatius per treballar la història de les dones.

Aquestes no seran les úniques activitats, ja que entitats i Ajuntament reivindiquen amb un ampli programa la igualtat efectiva entre dones i homes a fi que els drets d’aquestes com a ciutadanes siguin reconeguts.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here