S’ha localitzat la presència d’una nova espècie d’escarabat al Parc Natural de la Serra de Collserola gràcies als estudis que es desenvolupen, des del 2009, al sotabosc i al dosser del bosc (estrat més alt del bosc). És a més la primera cita d’aquesta espècie a tota la península ibèrica

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l projecte Biodiversidad Insecta Collserola, iniciat l’any 2009 al turó de Can Balasc (a la Reserva Natural parcial Can Balasc-Rierada), on està ubicada l’Estació Biològica del Parc, s’ha detectat la presència d’un nou escarabat per a la península Ibèrica.

Es tracta d’una espècie que fins ara s’havia citat en altres regions del continent europeu i que apareix per primera vegada en el nostre territori. És el Longitarsus substriatus (Kutschera, 1862), un petit escarabat de la família Chrysomelidae dins l’ordre dels coleòpters.

Aquest descobriment esdevé un petit avenç sobre el coneixement de la biodiversitat de Collserola i s’espera, en un futur, poder aportar noves dades sobre la biologia d’aquest peculiar insecte. Amb aquest descobriment ja són sis les espècies d’insectes que se citen per primera vegada a Catalunya i/o la península Ibèrica, procedents d’aquest projecte a Collserola, com per exemple, la troballa d’un únic exemplar d’un altre coleòpter, Cyrtanaspis phalerata (Germar, 1831), que només s’havia citat una vegada a la Península.

El projecte, que està dirigit pel biòleg Jorge Mederos, rep tant el suport del Consorci del Parc de Collserola, com el del Parc Zoològic de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. Aquest estudi a llarg termini, inclou el seguiment permanent del sotabosc i del dosser (estrat més alt del bosc).

Amb aquesta trobalal, queda clar que el patrimoni natural de Collserola no se sustenta només en el seu valor com a illa verda en una àrea fortament pressionada, sinó que la declaració de parc natural queda plenament justificada pel seu valor per se.

La importància objectiva de la biodiversitat de Collserola resta, a més, avalada pel gran nombre de taxons que consten al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (Biocat), un interessant i molt útil projecte de la Universitat de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here