Els 30 municipis del Baix Llobregat, celebren la Diada de Sant Jordi amb diferents activitats entorn a la tradició, la cultura i, com no pot ser d’una altra manera, la literatura i les roses. Busca les de la teva localitat, o anima’t a visitar alguna població veïna, i gaudeix de Sant Jordi!

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]U[/dropcap]n any més, Sant Jordi arriba amb llibres, roses, i dracs.

Les llibreries del Baix Llobregat, posaran punt finala avui, a diverses setmanes d’activitat frenètica per tenir a punt les novetats editorials d’enguany, i les floristeries també es preparen per vendre la tradicional rosa, d’entre les quals la vermella és la reina.

La Diada de Sant Jordi és l’excusa perfecta per gaudir de la literatura i de la tradició, i convertir un dia laborable en festiu.

Abrera

S’instal·laran les tradicionals parades de llibres i roses pels carrers abrerencs i al Mercat Municipal, mentre que als centres educatius d’Abrera s’organitzaran activitats pròpies de la festivitat.

A més, a la Biblioteca Josep Roca i Bros, a les 16.00h tindrà lloc una sessió especial de lectures compartides a càrrec dels alumnes de l’aula d’adults i els cursos del Servei Local de Català. A les 17.00h hi haurà un taller familiar d’elaboració de roses de paper al Mercat Municipal i a les 18.00h es farà la tradicional ballada de sardanes de Sant Jordi que organitza Abrera Sardanista, a la plaça de Pau Casals.

Els actes de Sant Jordi continuaran dimecres a la biblioteca d’Abrera. A les 16.30h hi haurà una edició especial de les lectures compartides amb motiu del desè aniversari de l´activitat: els membres del club de lectura retran homenatge a la figura de Salvador Espriu, i com a novetat els infants també hi podran participar. Posteriorment, el poeta local José Luis Garcia Herrera oferirà un recital al que llegirà “Poemes de la Solitud”.

A més, al Casal de Joves d’Abrera, dimecres a les 18.00h es farà una Kinder Session i divendres, a les 18.00h, un Safari Artístic de Sant Jordi, amb un concurs de cant, ball i teatre.  A les 23.00h hi haurà Jam Session oberta a tothom.

Els actes de Sant Jordi a Abrera es tancaran dissabte: a les 11.30h hi haurà titelles infantils a la Casa de Cultura, amb “Els tres porquests” a càrrec de Galiot Teatre; i a les 19.00h, el violinista Eduard Freixa oferirà un concert a l’auditori del Centre Polivalent.

Begues

Es celebrarà l’espectacle infantil de narració il·lustrada “Pinta’m un conte”, a partir de les 10h al passeig de l’Església (davant de la Biblioteca). Una activitat organitzada per la Regidoria de Cultura

A les 17.30h,  Font de poemes de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, amb una lectura de poesia oberta a la ciutadania.

A continuació, ees realitzarà una lectura dramatitzada de la llegenda de Sant Jordi per Sensedrama, a l’Aula de teatre de Begues del Club de Begues.

Castelldefels

L’epicentre de l’efervescència cultural de la ciutat s’instal·la, com és costum, a la plaça de l’Església.

Durant tot el dia de Sant Jordi s’hi trobaran les tradicionals parades de roses i llibres, i estands de les entitats culturals i ciutadanes. A la mateixa plaça, cap a l’avinguda Primer de Maig, es presentarà la Mostra de Pintura al Carrer, proposta de l’Associació d’Artistes Plàstics.

I a la tarda, a partir de les 17h, s’instal·larà també a la plaça un estand literari perquè els autors locals signin llibres als seus seguidors. Entre d’altres, firmaran els seus llibres Felipe Sérvulo, Isidre Garrido, Isabel Montes, Jordi Navarro, Mónica López, Joan Prat, Ángela de la Rosa, Rafel Casas i Alfons López Borgoñoz.

I a les set, ballada de sardanes amb la Cobla Cardona.  I el divendres 26, concert de Sant Jordi de les corals a l’Església de Santa Maria.

Castellví de Rosanes

La literatura serà aquest any més protagonista que mai en la diada de Sant Jordi a Castellví de Rosanes. Durant la tarda, es durà a terme per primera vegada una jornada de lectura col·lectiva, durant la qual es llegiran obres de Joana Raspall i Salvador Espriu (amb inscripció prèvia), coincidint amb la celebració, aquest 2013, de l’Any Raspall i l’Any Espriu. A més a més, a les 6 de la tarda es farà públic el veredicte del concurs de cartells de la Festa Major 2013.

La vetllada literària començarà a les 15 hores de la mà dels nois i noies de 6è de l’escola Mare de Déu de Montserrat. En col·laboració amb aquest centre, s’organitza una lectura col·lectiva d’obres de Joana Raspall. L’alumnat de 6è llegirà diferents peces de l’autora al saló de plens fins a les 16.30 hores, en una activitat que estarà oberta a tothom que hi vulgui assistir per escoltar els nois i noies.

La segona part d’aquesta tarda literària arrencarà un cop s’hagin lliurat els guardons del concurs de cartells. Cap a quarts de 7, s’iniciarà la lectura de diferents textos de Salvador Espriu, també al saló de plens.

Collbató

La localitat baixllobregatina celebra enguany un projecte intergeneracional. La gent gran representarà un conte pels més petits, i aquests els obsequiaran amb una rosa

Serà de 15:15 h a 16:15 h a la Llar d’Infants Municipal.

Corbera

La ciutat instal·larà les tradicionals parades de llibres, roses i pastissos d’11 a 14h i de 16.30 a 21h hi haurà signatures de llibres amb Llorenç Urgellés, Carmen J. Huertas, Cristina Tironi, Mercè Anguera, Neus Colomer, Víctor Ferrer, i Montse Banquells.

De 17 a 18.30h hi haurà Taller de flors i a les 18.30h, començaran les Narracions amb veu de dona.

Durant tota la jornada, a la plaça de Sant Antoni s’instal·—larà Ràdio Corbera (emetent en directe d’11 a 14h i de 17 a 20h)

Cornellà

Parades de roses i de llibres es concentraran en llocs estratègics durant tot el dia d’avui. Les escoles preparen una setmana destinada a la lectura amb tota mena d’activitats, les biblioteques omplen les seves sales de propostes i tothom gaudeix d’una diada que té com a objectiu promoure la lectura entre tots els sector de la població.

Per promoure la lectura entre els més joves, el  pla Cornellà Ciutat de la Lectura impulsa dues activitats en els centres escolars. L’entitat Projecte LOC visita les escoles d’infantil i primària i proposa lectures adequades a cada edat, més conèixer a algun dels autors o il·lustradors sobre els quals han treballat. Durant el curs 2012-2013, han participat la majoria.

Per la seva banda, els instituts ja porten diversos anys realitzant-se el ‘Taller de lectures no sempre recomanades’. En tots els instituts de la ciutat es realitzen sessions dinamitzades per part de monitors de l’entitat ‘La Forja’ amb periodicitat mensual. Aquí treballen diferents tècniques de lectura per finalment realitzar un curtmetratge del llibre que s’han llegit (com un ‘tràiler’ del mateix) i projectar-ho davant la resta d’alumnes del centre per animar-los al fet que ho llegeixin.

Tot això es complementa amb les múltiples activitats que s’organitzen a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà.

El Prat

A més de les tradicionals parades de llibres i roses, a l’escenari de la Pl de la Vila es realitzaran tot un seguit d’activitats:

10 h. Micro obert a l’alumnat de l’Escola Mare de Déu del Carme, Escola Jaume Balmes, La Seda i Escola Nostra Senyora del Mar que mostraran activitats treballades a l’aula al voltant de la lectura i la cultura en general. Amb la col·laboració dels personatges de La Fàbrica de Contes.

12 h. Pratilletres. Entrevista al programa Planeta Prat de El Prat Ràdio als autors pratencs que han publicat obra aquest darrer any, i a alguns moderadors de clubs de lectura.

17:30 h. L’Hora del conte: “Les princeses burletes” i  “La princesa més fina del món” amb Ana Garcia Cuartero

18:30 h. Concert d’un Sextet de Guitarres de l’Associació Musical del Prat.

19 h. Ballada de sardanes amb Amics de la Sardana del Prat.

També es faran activitats entorn a “La Biblioteca a la plaça”, un bookcrossing que alliberarà 100 llibres per tota la ciutat.

Esparreguera

La Diada de Sant Jordi comptarà amb una ballada de sardanes a les 19h a la Plaça de l’Ajuntament, i amb la celerbació a les 20h, a Can Pasqual, dels XV Jocs Florals d’Esparreguera.

A les 21h, es podrà gaudir de la vetllada poètica, al Teatret, “Si n’era Salvador Espriu”, que també es tornarà a celebrar els propers 27 (a les 21h) i 28 (a les 19h) d’abril.

Esplugues

La jornada tindrà com a protagonista principal la Fira del Llibre i de la Rosa, a la plaça Santa Magdalena, que durant tot el dia serà plena de les parades de les entitats de la ciutat, fidels a aquesta cita anual. A més, aprofitant aquesta data, la Creu Roja intercanviarà llibres per queviures destinats al magatzem del Programa d’Aliments.

A la tarda, tindran lloc l’habitual ballada de sardanes amb la Cobla del Baix Llobregat, a L’Avenç, i L’Hora del Conte, amb Contes animal(at)s, a la zona de vianants del carrer Àngel Guimerà, iSant Jordi mata l’aranya, a la plaça Santa Magdalena. També per als menuts, la Biblioteca La Bòbila organitza el taller per fer punts de llibre Mar-art-pàgines i la Pare Miquel un taller de portafotos.

La Biblioteca Pare Miquel celebrarà Sant Jordi amb un recital de poemes en què participaran el Grup de Teatre de l’Associació de Dones de la Plana, amb un homenatge a Salvador Espriu, alumnat dels cursos del Servei Local de Català i l’Associació de Veïns del Centre.

La banda sonora de la jornada la posaran la Banda Jove i la Banda de l’Escola Municipal de Música d’Esplugues, a les 8 del vespre, a la pista vermella del parc Pou d’en Fèlix.

Més informació al L’Agenda.

Gavà

En motiu de la Diada de Sant Jordi, l’Ajuntament ha organitzat un programa d’activitats que omplirà carrers, equipaments i escoles.

Hores del conte, tallers, recitals de poesia, representacions teatrals i moltes altres propostes per a totes les edats.

Document/documento pdfPrograma d’activitats

La Palma de Cervelló

Les activitats es concentraran a la Plaça Cervantes, al c/ Sant Jordi i al c/ Santa Maria de la localitat baixllobregatina.

Al matí, hi haurà activitats i tallers a l’escola El Solell: Biblioteca+Punt Jove la Palma.

Per la tarda, a les 16:30h s’iniciarà la celebració de la diada, amb l’actuació del grup de hip hop palmerenc, MDCDC. A les 17h es farà l’entrega de premis del lector de l’any de la Biblioteca municipal, i una xocolatada popular.

A partir les 17:30h, més música a càrrec de JOÀNIA i Richie Triangle, i diverses lectures de poemes.

Martorell

La localitat ja va posar en marxa ahir, la 36ª Fira del Llibre de Sant Jordi, a càrrec del Gremi de Llibreters de Martorell.

Ubicada a la Plaça de les Cultures, estarà oberta de 9 a 21h.

Més activitats a l’agenda.

Molins de Rei

A Molins, Sant Jordi no s’atura fins al 30 d’abril. Avui, de 9 a 21h, a la plaça de la Creu, XXVIII FIRA DEL LLIBRE EN CATALÀ amb la col·laboració de les llibreries Amèlia, Arola i Barba.

A les 18h, Presentació del llibre “El Cuc de Molins de Rei”, a càrrec de Tània Garnica, autora del conte, amb motiu del 18è aniversari d’aquesta bèstia de foc, i a les 18.30h, la mostra de balls dels gegants nous, Bernat i Candelera, amb l’acompanyament dels Grallers de Molins de Rei, organitzada per Colla Gegantera de Molins de Rei.

Finalment, a les 19h, Ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

Per a saber les activitats dels propers dies, consulteu l’agenda.

Olesa de Montserrat

L’entrega de premis del concurs literari escolar, tastets a càrrec de diferents restauradors, tallers diversos, música en viu i parades de llibres. Aquests són alguns dels ingredients de la Diada de Sant Jordi que Olesa viurà avui.

Durant tota la jornada d’avui, la plaça de Fèlix Figueras i Aragay serà el centre neuràlgic de la fira de Sant Jordi. Pel matí, a l’igual que la plaça de la Sardana, acollirà parades de diferents entitats o escoles, que hi vendran productes d’artesania i també roses, en aquest cas, d’alguna de les floristeries locals. Com no, també es podran trobar parades amb llibres.

I a la tarda, a partir de les 5, la Fira s’omplirà de tallers per a la canalla, a càrrec de diferents departaments de l’Ajuntament, la Biblioteca Santa Oliva, l’Escola d’Arts i Oficis o l’Escola de Música. A quarts de 7 de la tarda es farà l’acte d’entrega del Premi literari Sant Jordi.

Un altres dels ingredients destacats de la Fira de Sant Jordi d’enguany seran els “Tastets”, una iniciativa que precisament es va engegar per la Fira de Sant Jordi de l’any passat amb gran èxit, i que després es va repetir per la Festa Major. Diferents restaurants del municipi oferiran novament tapes diverses a preus reduïts, en un entorn amenitzat per l’actuació en viu de l’Escola Municipal de Música. A més, també s’instal·larà una pantalla de televisió per a qui vulgui seguir el partit de Champions del Barça.

Pallejà

El gruix d’activitats es desenvoluparà durant la celebració de Sant Jordi pròpiament dita amb les tradicionals parades de venda de roses i llibres a la plaça Major com a eix central.

Entre la resta de propostes també trobarem el taller de punts de llibre, la música en directe dels alumnes del Taller de Música i, com no, el lliurament de premis del concurs literari.

Consultar el programa

Sant Boi

La rambla Rafael Casanova i la plaça de l’Ajuntament acolliran diverses activitats durant tota la jornada:

De 9 a 14 h Mostra d’Activitats Artístiques a Can Massallera.

10 h Parades de llibres. A la rambla Rafael Casanova Portes obertes de l’Ajuntament de Sant Boi, matí de 10 a 14 h i tarda de 16 a 20h.

10 h Contes, cançons i danses amb Oriol Bargalló. Pl. Ajuntament

De 10 a 13 h Mercat artesanal dels usuaris del Parc Sanitaari de Sant Joan de Déu. Recinte Parc Sanitari Sant Joan de Déu

De 10 a 12 h Taller per a infants: “No et quedis sense rosa” Pl. Ajuntament

11.15 h Contacontas: Va de contes, va de solidaritat. Els drets dels infants, a càrrec de l’escola Pedagògium Cos, organitzat per la Fundació Contes del Món. Pl Ajuntament

16.30h h Lliurament de premis del concurs literari i de cartells de secundària.Cal Ninyo

17 hTaller per a infants: “Sant Jordi de tots colors!”, Pl. Ajuntament

18 h Taula rodona a càrrec del santboià José Luís Espejo. Casal de Marianao

18.30 h Espectacle de la llegenda de Sant Jordi a càrrec de Propugnatores Barcelonensis. Pl Ajuntament

19 h Sardanes, amb la Cobla Sabadell Pl. Ajuntament 19.45 h Lliurament de premis del concurs Llibres a tot tren, organitzat per les biblioteques. Pl. Ajuntament

La tarda finalitzarà amb el sorteig de llibres de l’Associació de Llibreters, també a la Pl. de l’Ajuntament.

Sant Climent

Com a cloenda de la campanya “A Sant Climent, plouen poemes” que s’ha dut a terme des del 15 d’ abril, amb motiu dels centenaris de Joana Raspall i Salvador Espriu, aquesta tarda hi haurà en primer lloc, una selecció de poesies de la Joana Raspall, recitades per nens i nenes que han assistit al taller de lectura de la biblioteca municipal, realitzat durant el mes de març.

Seguidament es farà una menció de Salvador Espriu i es donarà per acabada aquesta campanya de poesia a Sant Climent, amb la lectura d’un poema fet per un autor local.

I per acabar, una segona part amb la presentació pública del cartell de l’Exposició de cireres d’enguany.

Sant Esteve Sesrovires

Durant tota la jornada, hi haurà la Biblioteca al carrer a la plaça Xic Mateu, a partir de les 10.00 del matí, amb un estand amb les novetats editorials de la biblioteca.

A partir de les 17.00 hores, es comptarà amb l’Espai Obert al carrer amb diverses activitats adreçades als nens i nenes.

L’acte principal de la jornada serà el lliurament dels Premis Sesrovirencs de l’any. El guardó compta amb tres categories: a la persona, a l’entitat i a l’activitat. El lliurament tindrà lloc a les 19.00 hores, al Casino.

L’escriptora sesrovirenca Núria Pradas presenta el dijous 25 d’abril la seva darrera novel•la “Sota el mateix cel”, obra per la qual va rebre el premi Carlemany al 2012. La presentació serà a les 20.00 hores, a la sala Domènech i Estapà.

Sant Feliu

Enguany la Diada de Sant Jordi estarà marcada per la commemoració de l’Any Joana Raspall. Les tradicionals parades de llibres i roses de la plaça de la Vila compartiran protagonisme amb diferents activitats en què es retrà homenatge a la figura de l’escriptora santfeliuenca que el proper 1 de juliol farà 100 anys.

Entre les activitats més destacades de reconeixement a Joana Raspall hi ha una lectura de poemes a càrrec dels alumnes d’ESO i Batxillerat de l’institut Martí Dot. Sota el nom “100 anys, 100 poemes de Joana Raspall”. Durant tot el dia, l’associació Dones amb Veu de l’Ateneu Santfeliuenc faran una marató de poesia des del seu estand a la pl. Vila. A la tarda, es projectarà el vídeo d’una entrevista realitzada a la poetessa santfeliuenca.

També cal destacar  la presentació del llibre de l’escriptora 46 poemes i 2 contes, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que es realitzarà el 26 d’abril a les 18h, al Centre Cívic Mas Lluí.

D’altra banda, durant la Diada, des de les 10 h del matí i fins a les 21 h, la plaça de la Vila acollirà les tradicionals parades de llibres i roses per celebrar Sant Jordi.

Les activitats commemoratives de la festivitat de Sant Jordi, que s’emmarquen en la X Setmana per la Llengua, continuaran fins al 30 d’abril. Entre les activitats més destacades hi ha el concurs de microrelats en català a través de la xarxa social Twitter que organitza l’Ajuntament per tercer any consecutiu.

Activitats Sant Jordi 2013

Sant Joan Despí

El dia de Sant Jordi hi haurà parades de llibres i roses a les places del Mercat, de l’Ermita i als barris Residencial Sant Joan i Torreblanca.

Hi haurà també espectacles d’animació infantil amb les actuacions de Pentina el Gat amb l’espectacle ‘Revolució’ (plaça del Mercat, a les 17.30 hores) i de Pep López (plaça de l’Ermita, a les 17.30 h).

En un dia com aquest, no podien faltar les sardanes, amb una ballada a la plaça de l’Ermita, a les 19 hores que comptarà amb una actuació de Cor de Flora.

Sant Vicenç dels Horts

L’Ajuntament i diverses entitats han organitzat un ampli programa d’activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi.

Avui és el dia de les tradicionals parades de llibres i roses, que estaran a la plaça de la Vila durant tot el dia.

Podeu consultar totes les activitats seguint aquest enllaç

Santa Coloma de Cervelló

Per Sant Jordi la biblioteca de Santa Coloma surt al carrer carregada de novetats, novel·les d’aventures, històriques i per a tots els gustos i edats. La trobareu a la Plaça Pi Tallat des de les 11 del matí fins a les 8 del vespre.

I a les 18h “Minimarató de contes i xocolata desfeta amb melindros”. A càrrec de noies i nois de l’Institut del municipi explicaran històries fantàstiques i d’aventures.

Torrelles

Durant tot el mes d’abril, llibres, històries, literatura, escriptors i lectors són els protagonistes a Torrelles.

Al voltant de la festa de Sant Jordi, la Biblioteca, les associacions de veïns de Cesalpina i Can Sostres i el casal de la Gent Gran, junt amb l’Ajuntament, han organitzat un programa amb una desena d’actes.

Consulta les activitats seguint aquest enllaç

Vallirana

Avui se celebra una nova edició de la Fira de Sant Jordi que s’ubicarà al Parc de la Bassa i que inclourà també activitats dins la Masia Molí. Una vegada més les entitats locals, així com les floristeries i les llibreries portaran a Vallirana l’esperit de la Diada de Sant Jordi. La Fira estarà oberta des de 2 quarts de 5 de la tarda.

Al Parc de la Bassa s’instal·laran les paradetes de les entitats i de venda de roses i llibres. També s’hi ubicarà un entarimat on es faran diverses actuacions d’algunes de les entitats locals; això serà fins a 2 quarts de 9 del vespre.

A partir de les 8 s’iniciaran activitats a l’interior de la Masia Molí, així s’hi farà un recital de poesia i de música, i es farà el lliurament dels premis del 10è concurs de punts de llibre Simón Villagrasa.

Viladecans

Sant Jordi porta a la ciutat cultura, diversió i activitats per a tots els públics. Cada any el programa inclou lliuraments de premis, tertúlies i contes a la Biblioteca, exposicions, conferència i moltes activitats culturals més al voltant del llibre.

Al museu de Viladecans, 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores, hi haurà un taller d’elaboració de punts de llibre, amb escriptura tradicional. El taller rep el nom de ‘A rajaploma: escriu el teu punt de llibre a la manera de fa mil anys’. De 18 a 19 h, un contacontes explicarà la narració ‘La Clau del Temps’, fragments de la història de la ciutat.

A l’Arxiu Municipal, hi haurà una exposició del conjunt de publicacions que sobre la història i el patrimoni de la ciutat han estat editades per l’Ajuntament de Viladecans. A més, s’hi projectaran alguns audiovisuals produïts per l’Arxiu Municipal o a partir de documentació i/o activitats pròpies de l’Arxiu Municipal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here