El Consorci dels espais naturals del Delta del Llobregat treu a la venda dues noves guies de natura del delta del Llobregat, concretament les dedicades a les orquídies i a les plantes de maresma, forestals i dunars. Aquestes formen part d’una col•lecció de sis guies de natura del Delta, que es va iniciar el 2010 per mostrar-ne la fauna i flora més representatives

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’any 2010 i gràcies al patrocini de Gas Natural Fenosa va néixer la col•lecció de guies de natura del delta del Llobregat: Ocells aquàtics; Amfibis, rèptils i mamífers; Ocells forestals i d’espais oberts; Fongs; Orquídies; i Plantes de maresma, forestals i dunars. Aquests són els títols de la col•lecció i representen una mostra de la diversitat biològica del delta del Llobregat.

L’objectiu de les guies és potenciar el coneixement de la natura del Delta i el valor divulgatiu i educatiu que tenen aquests espais naturals. Les guies serveixen per fer una visita autoguiada on el nombrós públic visitant pugui aprendre i al mateix temps gaudir de la natura.

Les guies mostren les espècies més representatives dels principals ambients deltaics: les zones humides, la pineda, els camps, els prats i les platges. Es tracta d’apropar la diversitat natural del Delta al públic visitant i mostrar de manera molt gràfica i atractiva les especies faunístiques i botàniques que més fàcilment es poden observar i alhora resulten interessants, pel fet de destacar per alguna de les seves característiques: la seva mida, els seus colors, el seu cant, la seva olor, els seus costums, el seu hàbitat ….

“Són una mostra de la gran varietat d’espècies animals i vegetals presents, que està servint perquè els visitants aprenguin sobre la biodiversitat del Delta i l’apreciïn encara més”, segons declaren els propis tècnics del Consorci. “És veritat que molts grups faunístics no estan representats en les guies, com els peixos o els invertebrats, com ara les papallones o les libèl•lules, però s’ha optat per ensenyar les espècies més grans i visibles, deixant la resta per a altres publicacions”; segons comenten els tècnics.

La col•lecció ha estat dissenyada per Maria Fusté i Saus, aconseguint un conjunt molt visual i atractiu. A més, el format de les guies resulta molt manejable i estan fetes amb paper estucat gruixut per facilitar el seu us al camp. Els continguts són rigorosos però al mateix temps fàcils d’interpretar per tothom.

Els textos de la guia de plantes de maresma, forestals i dunars són obra d’Enric de Roa i Bonel, biòleg i tècnic del Consorci. Aquesta guia consta de 26 fitxes que s’estructuren en format doble amb dos i fins a tres dibuixos de l’espècie en qüestió, amb la seva denominació en català, científic, castellà i anglès. Es descriu la família a la qual pertany l’espècie, la mida, l’hàbitat, l’època de floració, els fruits i la seva presència al delta del Llobregat. A més, hi ha un glossari al final de la guia on s’explica el significat de les paraules científiques que surten en el text. Els dibuixos han estat encarregats a Carles Puche i Rius.

La guia d’orquídies l’ha escrit F. Xavier Santaeufemia Escuer, biòleg i tècnic de preservació de la biodiversitat del Consorci. Consta de 22 fitxes i l’estructura és molt similar a la de plantes, però incorpora un apartat sobre pol•linització, que en el cas de les orquídies és molt important. També aquí hi ha un glossari per explicar el significat de les paraules científiques i una explicació sobre les orquídies del delta del Llobregat. Els dibuixos són obra de Martí R. Frach.

Les guies es poden comprar als punts d’informació dels espais naturals del delta del Llobregat, i des del mes de març de 2010 que es va inaugurar la col•lecció ja s’han venut gairebé 1000 exemplars.

La gerent del Consorci, María José Albaladejo diu que “la gent compra les guies perquè realment son molt maques i pràctiques, i a més, les venem a un preu molt assequible de 9€. Això fa segurament que el públic al comprar-les tingui la sensació no només d’estar adquirint un llibre per ampliar els seus coneixements, si no també que està contribuint a la conservació del Delta. Un doble objectiu compartit pel Consorci”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here