En canvi, la venda de roses per Sant Jordi podria disminuir entre un 15% i un 20% respecte l’any passat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Xavier Mallafré, les vendes de llibres havien caigut un 11% a finals de la campanya de l’any passat, segons els càlculs que fa la companyia anualment a la Nit de l’Edició, que té lloc a finals del 2012.

Si mirem dades des de l’any 2009, els primers anys de la crisi, el descens de vendes de llibres ha estat d’un 20%. El sector ha perdut uns 280 milions d’euros de facturació respecte a l’any anterior.

Segons els gremis d’editors, els llibreters seguiran comprant menys llibres, a causa d’una reducció de plantilles i acumulacions d’existències a les llibreries. Cal destacar, també que s’ha produït una contenció de novetats d’un 10% i una reducció d’existències el doble de gran.

Un símptoma clar d’aquest problema el trobem en exemples com el tancament de la llibreria Robafaves de Mataró, la Proa Espais de Barcelona o la històrica Catalònia, a causa del descens en les vendes, principalment.

Malgrat augmentar, no sembla que els llibres digitals puguin pal•liar l’efecte de la crisi, ja que aquesta nova tecnologia en l’àmbit del sector editorial només va comportar un 5% de la facturació del 2012.

[level-premium]

A diferència dels llibres impresos, els llibres digitals veuen el seu IVA augmentat fins a un 21%, cosa que provoca que no pugui competir amb el 4% de Luxemburg o el 7% de França. L’IVA dels llibres impresos no supera el 4%, a diferència d’altres productes culturals. En aquest sentit, el descens de vendes no es pot atribuir a l’augment de l’IVA, sinó només a l’efecte de la crisi generalitzada.

Nombrosos experts atribueixen això a uns canvis en els hàbits de lectura per part de les noves generacions.

Uns impostos elevats en les edicions digitals dificulten encara més l’adaptació de la societat espanyola al món digital, en aquest sector.

A l’Estat espanyol es dóna una resistència a pagar els continguts digitals que no es dóna a altres països europeus; a Alemanya es descarreguen a l’any quatre llibres per cada dispositiu de lectura mentre que a Espanya només un.

LLIBRES VELLSEfecte pal•liador de Sant Jordi

En aquest context de crisi que assenyalem, la diada de Sant Jordi d’enguany podria representar un petit fre.

El Gremi de Llibreters de Catalunya preveu mantenir el volum de vendes de l’any anterior i vendre així uns 1’4 milions de llibres, que suposaria no baixar dels 18 milions d’euros de facturació. Aquesta xifra quedaria igualment lluny dels 20 milions que s’havien facturat els anys anteriors a l’esclat de la crisi.

En la jornada que les llibreries catalanes generen entre un 5 i un 8 per cent de les vendes anuals, es preveu que la narrativa continuï sent el gènere amb més èxit, juntament amb els mediàtics.

Enguany, es preveu que es facin un forat els llibres de temàtica independentista, després de l’èxit de la diada de l’11 de setembre. Es preveu un ascens de vendes de llibres que commemorin la derrota del 1714 i analitzin el procés actual.

El gremi s’ha mostrat escèptic davant la possibilitat que els llibres digitals tinguin un protagonisme marcat durant el 23 d’abril. Tot i haver crescut, al contrari que el paper, els llibreters creuen que la gracia de Sant Jordi és sortir al carrer a mirar i remenar llibres.

Les roses no es salven

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya no preveu que les roses segueixin el camí dels llibres. Tot sembla indicar que durant la diada, les vendes es podrien plantar en un 6%, cosa que suposaria un descens d’entre un 15% i un 20% respecte l’any anterior en les previsions més optimistes, segons el president del mercat Jordi Rodón.

Els venedors atribueixen aquest descens tan brusc a un augment de l’IVA de plantes i flors que, a diferència dels llibres, va passar d’un 8% a un 21%.

Rodón assegura que productors, majoristes i distribuïdors han fet un “gran esforç” per ajustar els preus, però reconeix que la delicada situació del sector no els ha permès “absorbir” tot aquest increment impositiu i, per tant, el producte final serà més car.

[/level-premium]

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here