Aquesta és la conclusió de l’últim informe trimestral sobre la violència contra les dones elaborat per L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat i el Consell de Dones del Baix Llobregat a partir dels resultats publicats per l’Observatorio contra la violencia doméstica y de género del Consejo General del Poder Judicial. Les estadístiques es publiquen desglossades per Tribunals Superiors de Justícia, províncies i partits judicials

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]n el primer trimestre de 2013 i pel que fa als partits judicials del Baix Llobregat es van registrar441 denúncies, el 71,4% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de violència masclista per part de la víctima. Pel que fa al trimestre anterior, les dades s’estabilitzen ja que es registra solament 1 denúncia més per violència masclista. En canvi creixen les renúncies, és a dir les dones que no continuen amb el procés judicial. El 1r trimestre 2013 van ser 64 les renúncies mentre que el 4t trimestre de 2012, la xifra de renúncies va ser de 41. La majoria dels homes denunciats (65,2%) són de nacionalitat espanyola.

Davant d’aquestes dades, que mostren com es cronifica la violència masclista al nostre país i posen de manifest el preocupant creixement del nombre de dones que decideixen no continuar amb la denúncia,  Alba Bou, regidora de les Dones del Prat manifesta: “No podem permetre ni un pas enrere en les conquestes assolides per a l’eradicació de la violència masclista. Aquestes conquestes es concreten en els recursos que totes les administracions tenen l’obligació d’abocar-hi per tal de garantir la prevenció, l’atenció i la recuperació de les dones i criatures que la pateixen”.

A parer de la regidor d’El Prat “les accions de prevenció, atenció i recuperació que s’han emprat i consolidat fins ara han vingut derivades de la conceptualització de la violència masclista en tota la seva extensió: física, psicològica, econòmica, etc. I aquestes accions no s’haurien de veure retallades ni simplificades. Els casos extrems –afegeix Bou-  són, només, la punta de l’iceberg. Si volem subvertir el model que possibilita la violència de gènere, hem d’anar a les seves arrels i combatre la desigualtat entre dones i homes”.

Menys homes condemnats i un alt percentatge d’ordres de protecció denegades

L’informe també posa de manifest la reducció en més de la meitat del nombre d’homes condemnats per violència masclista, que passen de 36 el 1r trimestre 2010 a 15 en el 1r trimestre de 2013. Finalment, cal destacar que en el 1r trimestre de 2013 es van iniciar 112 ordres de protecció, 108 incoades a instància de la víctima de violència masclista. Més de la meitat de les ordres de protecció van ser denegades (66,9%).

El 66,1% de les víctimes de violència masclista a les que se’ls va activar una ordre de protecció eren majors d’edat i de nacionalitat espanyola. El 53,6% dels agressors als que s’ha aplicat una ordre de protecció mantenen una relació afectiva amb la víctima: 33% són cònjuges i el 20,5% relació afectiva. “És indispensable – conclou la regidora Bou- investigar, observar i analitzar aquesta xacra amb els objectius de dissenyar polítiques adequades per fer-hi front, aplicar-hi recursos eficaços i avaluar-los i fer-ne un seguiment. D’això, l’Observatori del Baix Llobregat i la xarxa comarcal que s’ha creat, en són un bon exemple, una mostra de com l’administració local acostuma a ser, per proximitat i coneixença, la més eficient i efectiva.”  

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here