Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Abrera

Malgrat les transformacions urbanístiques i demogràfiques experimentades per la vila en els darrers anys, Abrera encara conserva l’essència de poble.

Tot i passar d’una societat preferentment rural cap a una altra urbana i industrial, els senyals identitaris locals conservats són abundants.

Com a mostra, cal assenyalar que Abrera disposa d’un dels monuments arquitectònics més importants de l’art romànic baixllobregatí i català, l’església de Sant Pere (s. X-XI), un dels exemples de romànic més ben conservat del Baix Llobregat; o el castell de Voltrera.

També d’època romànica és l’ermita de Sant Hilari, considerada bé cultural a preservar.

Altres atractius del municipis són el seu nucli antic i els paratges naturals de la vora del riu. Abrera també està envoltada per un corredor verd, com és el Torrent Gran.

La oferta gastronòmica local és molt abundant. Al centre de la vila hi trobareu restaurants amb propostes típiques d’Abrera. Si voleu una cuina de mercat també podreu trobar un lloc que us satisfaci, tant al centre com a barris més allunyats del nucli urbà.

El camí de Sant Jaume

Era un dels antics camins medievals de pelegrinatge. La Generalitat de Catalunya ha recuperat una ruta que va desde Barcelona fins a Montserrat passant per Abrera.

Aquí el pelegrí entra  pel carrer Nou, davant la creu de terme del seble XVI; passa pel carrer Major, antic camí ral; i podrà visitar elements tant importants com l’església romànica de Sant Pere, de l’any 1110.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here