Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Begues

En una vall entre el massís del Garraf i les muntanyes de l’Ordal, la seva ubicació permet fer moltes i variades visites, destacant la de El Mur, mirador en mig de la natura amb espectaculars vistes panoràmiques del delta del Llobregat.

A dins del poble s’hi poden visitar l’església vella de la rectoria (del XVI i amb portalada reinaxentista), l’església parroquial de Sant Cristòfol i la creu de terme, del 1312.

Nombroses excursions surten de Begues, destacant la Ruta de les Fonts i El Padró, turó que domina tota la vall. La Festa de la Cucafera, bèstia de foc de grans dimensions, és mostra de celebració popular.

La Ruta de les Fonts

La Ruta de les Fonts ha estat senyalada pel Begues Espeleo Club-Centre Excursionista per encàrrec de la Federació Excursionista de Catalunya.

Els requisits de la Federació contemplen que es pugui fer a peu o en bicicleta, que s’allargui entre 10 i 15 quilòmetres i que pugui enllaçar amb altres rutes del Baix Llobregat.

Això exclou les rutes més centrades en el massís del Garraf, que tenen la seva personalitat pròpia. La ruta passa per l’Avenc de Can Sadurní, va cap al Mas de les Fonts i torna a Begues.

La Cova de Can Sadurní

Es tracta del primer habitatge conegut a Begues, amb presència humana documentada des de l’Epipaleolític (fa uns 11.000 anys), però resta una gran part per excavar.

De la seva importància històrica en dóna fe el nom del Mas Sadurní de l’Espluga (cova), abans Mas de l’Espluga, però passà a l’oblit quan l’any 1851 fou tapiada pels carrabiners.

Redescoberta per la família Sadurní i excavada regularment pel Cipag des de fa 30 anys, s’ha convertit en un dels jaciments prehistòrics més interessants de Catalunya pel registre continuat i abundós que conté.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here