Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Cornellà

Històricament marcada per la seva proximitat al riu i a la ciutat de Barcelona, Cornellà és una de les poblacions de la comarca amb més habitants.

Tot i el seu gran desenvolupament urbanístic, però, la ciutat conserva diversos punts i esdeveniments d’interès.

El patrimoni històric està protagonitzat pel Palau de Can Mercader, a dins del magnífic parc del mateix nom, per diferents construccions d’època modernista -com l’edifici de les Aïgues, actualment Museu Agbar- o el castell del Borni entre d’altres.

Les instal·lacions de la Fira acullen nombroses fires temàtiques tot l’any. I l’Auditori, al seu costat, importants escenificacions teatrals. En aquest sentit escenogràfic, Cornellà és internacionalment coneguda pel seu Festival de Pallassos.

Columnes pre-romàniques a l’Ajuntament

Les columnes que presideixen l’accés a l’edifici de l’Ajuntament, veritables joies de l’art pre-romànic català, van ser trobades en una reforma de l’any 1928. Tot indica que en el lloc on actualment està l’edifici consistorial s’hi va construir en el segle V una església primitiva que va fer les funcions de primer temple parroquial. Al segle X, la consolidació del nucli de poblament va motivar l’engrandiment de l’església primitiva.

En aquest moment s’afegiren les dues columnes que eren el suport de l’arc principal de l’església.  Els estudiosos de l’historia de l’art destaquen la similitud dels capitells amb altres monuments catalans de la mateixa època (potser eren artistes de la mateixa escola) i la influència de l’art del Califat de Còrdova.

L’any 2009, durant una reforma de la plaça, es van descobrir els fonaments de l’absis, que actualment es poden veure just al davant de les columnes, a l’entrada de l’Ajuntament. Les recerques arqueològiques posteriors van permetre localitzar altres restes romanes i medievals a la vora.

El Castell de Cornellà (Segle XI-XVII)

El document més antic que fa referència al Castell de Cornellà és de l’any 1204, possiblement feia les funcions de torre de defensa com moltes altres que flanquejaven el Llobregat. Perduda la seva funció militar, es va convertir en centre d’una gran propietat agrícola, i bona part de la seva configuració actual correspon a reformes realitzades durant el segle XVII sobre una base del període gòtic.

Va continuar tenint usos agrícoles fins ben entrat el segle XX. A l’any 2000 es va rehabilitar i acull actualment l’arxiu, una sala d’exposicions i diversos serveis municipals.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

 

Vídeo promocional titulat “Patrimoni Cultural” propietat de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here