Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Martorell

Martorell presenta un important patrimoni històrico-artístic de quasi tots els períodes històrics: l’emblemàtic Pont del Diable d’època romana; el castell de Rosanes, San Genís de Rocafort, i la capella de Sant Joan són medievals; el pati de Santa Llúcia i la portada de Santa Maria, renaixentistes; l’antic convent dels caputxins, el Seny de les Hores i la caserna de cavalleria del XVII i el XVIII; del XIX hi trobem nombroses cases amb façanes esgrafiades pel casc antic.

El Museu l’Enrajolada-Santacana i el municipal Vicenç Ros tenen importants col·leccions ceràmiques. La visita es completa amb els molins fariner i paperer i la colònia de Can Bros, testimoni de l’època industrial, situada a uns 2 quilòmetres de la població, tot remuntant el riu Llobregat.

És una antiga colònia fabril on hi havia hagut un molí fariner i un de paperer. El 1817 s’hi establí, a més d’una farga de coure, la primera fàbrica de filats. Dels edificis de la barriada es destaquen la Casa Elias i l’església de la colònia, d’estil neogòtic, obra aquesta projectada per Joaquim Bassegoda i Amigó (1896).

A ponent de la vila es pot localitzar l’antic priorat benedictí de Sant Genís de Rocafort, situat a l’antic castell de Rocafort, que va ser fundat pels senyors de Castellvell el 1042 i esdevingué filial de Sant Miquel de Cruïlles. A Rocafort es conserven, a més d’una torre circular i trossos de muralla, les restes de l’església romànica de Sant Genís, de la fi del segle XII o primeria del XIII.

 El Pont del Diable

Entre els monuments més destacables de Martorell en destaca el pont del Diable, símbol de Martorell, construït en la Via Augusta que anava de Roma a Cadis.

Conserva a la part inferior un magnífic aparell encoixinat romà (datat entre l’any 9 i el 8 aC, gràcies a les marques que resten al basament del pont i de l’arc d’accés, i que fan referència a les legions que llavors eren destacades a Hispània, mentre que l’arc triomfal és posterior, dels segles I-II dC).

Va ser reformat en obra gòtica (1283-1295) i reconstruït després de la guerra civil de 1936-39. Monument històric artístic des del 1931, a l’entrada de l’esquerra del Llobregat conserva un arc triomfal, semblant al de Berà però més senzill, amb una pilastra d’ordre corinti a cada costat que sosté l’entaulament.

Al costat esquerre del pont del Diable es poden veure les restes de l’antiga ermita de Sant Bartomeu, destruïda el 1835. En el seu lloc s’hi va construir un escorxador, que, un cop enderrocat l’any 1990, va permetre realitzar excavacions arqueològiques. L’espai s’ha recuperat com a zona enjardinada.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here