Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Molins de Rei

Coneguda arreu per la Fira de la Candelera -considerada d’Interès Nacional-, Molins té un 65% de sòl forestal, oferint un gran nombre d’itineraris en plena natura que es combinen amb el castell Ciuró, l’ermita de Sant Pere Romaní o Can Santoi, entre d’altres.

A més, disposa d’un important patrimoni arquitectònic d’estils i èpoques diferents en ple nucli urbà: el palau de Requesens, Ca n’Ametller, el Molí o l’edifici de la Federació Obrera en són algunes mostres.

Destaca també una oferta cultural força rellevant gràcies al seu ric teixit associatiu, que es manifesta en festes com la dels Tres Tombs o la de Sant Miquel.

La Federació Obrera

L’edifici actual va ser construït l’any 1921 per l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, d’acord amb l’encàrrec dels fundadors d’aquesta associació, hereva del sindicat de Les Tres Classes de Vapor.

La Federació Obrera esdevé el centre cultural i cívic de referència de Molins de Rei, amb una programació d’activitats culturals, formatives i amb l’objectiu, entre d’altres, de donar suport a totes les entitats, associacions, col·lectius i promotors per al desenvolupament de la seva activitat.  Les entitats i particulars que ho desitgin  poden demanar la utilització dels seus espais.

La Federació Obrera acull de manera permanent el centre d’interpretació sobre el moviment obrer amb l’exposició “’La Federació Obrera de Molins de Rei: els valors del moviment obrer’, que mostra els valors democràtics i modernitzadors republicans com ara la llibertat, la igualtat i la solidaritat, que tant es van impulsar durant aquell període.

El centre també explica la reivindicació ciutadana per recuperar l’edifici confiscat durant la dictadura franquista i no retornat al poble fins a ben entrada la democràcia. La Federació s’afegeix a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya del Memorial Democràtic.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here