Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Olesa de Montserrat

Situat a 20 quilòmetres del monestir de Montserrat, és municipi amb marcades arrels agrícoles, destacant el cultiu de l’olivera. El seu oli (extret de les olives palomera, varietat d’oliva autòctona) és, en aquest sentit, internacionalment reconegut

Patrimonialment destaca la Torre del Rellotge -situada al nucli antic i al voltant de la qual anà creixent el primer nucli urbà. També d’interès són l’ermita de San Salvador de les Espases i el castell de Sant Pere Sacama, tots dos del segle X. Així mateix, cal destacar la singularitat geològica de Ribes Blaves.

Altres visites d´interès a la rodalia: el portal de Santa Oliva, la capella del convent de les monges escolàpies, on hi ha les restes de santa Paula Montal, la plaça de les Fonts i els carrers del nucli antic, el Molí d´Oli, l´Ajuntament i el Parc Municipal.

La Passió d’Olesa, representació del drama sacre ja documentada el segle XVI, és un esdeveniment escènic de primera línea i conegut arreu.

La Torre del Rellotge

Es troba situada dins el nucli antic, a la plaça Nova, tot just a l´inici del carrer de l´Església i al costat de la parròquia. Tot i ser ara la torre del rellotge municipal, té les característiques d´una torre de defensa i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. A principis del segle XVI se li donà l´alçada que té ara.

És de planta quadrada, amb les parets inclinades en forma de piràmide truncada, molt aparent a la base i gairebé inapreciable en alçada. Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada sobre el qual hi ha un element de ferro forjat que allotja les dues campanes del rellotge municipal.

A la façana de migdia hi ha una porta a la base i dues petites finestres, a més d´un rellotge; la resta és totalment cega. Les façanes de migdia i llevant són lliures, mentre que les altres tenen adossades edificacions (a ponent, l´església). Les cantonades estan construïdes amb carreus i la resta de la torre, amb plementeria de pedra i argamassa.

Ribes Blaves

Al costat de la carretera que va a Terrassa, a uns tres quilòmetres d´Olesa, just al trencall del camí que porta a Sant Jaume, hi trobem el paratge conegut com Ribes Blaves. Des d´un punt de vista geològic és un indret singular, ja que s´hi pot observar la falla que posa en contacte els materials de l´era paleozoica de la Serralada Prelitoral Catalana amb els materials d´època miocena de la Depressió del Vallès.

La seva singularitat ve donada pel fet que l´estudi d´aquesta falla, que aquí aflora amb caràcter excepcional, subministra dades valuosíssimes per a la interpretació de la història geològica de Catalunya, així com dels esdeveniments tectònics recents (terratrèmols). La seva antiguitat està datada entre els 400 i 450 milions d´anys. Aquesta falla està constituïda per una terra farinosa, producte del trinxament de les pissarres paleozoiques. El nom de Ribes Blaves prové precisament del color que prenen els materials procedents de dita trituració.

Més al nord de Ribes Blaves, es pot observar un fet excepcional: la fossilització de la falla produïda per materials més moderns. Aquest fet és d´un gran interès científic i docent.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here