Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Sant Feliu

Capital de la comarca, combina geogràficament la planaria del riu amb la serra de Collserola.

Els punts d’interès són nombrosos, destacant el Palau Falguera -conjunt històric del XVII de gran bellessa-, la catedral de Sant Llorenç, l’illa de cases modernistes del carrer Bertrand o l’Ermita de la Salut.

Els espais de natura i un gran número de parcs també caracteritzen el municipi. Entre d’altres, el Parc Torreblanca, 12 hectàrees amb construccions d’estil romàntic-noucentista i jardins, el Nadal, el Llobregat, la Torre del Roser i l’Europa, a més del Parc de Collserola, pulmó verd compartit amb d’altres municipis.

El Palau Falguera

El 1636 el mercader barceloní Jaume Falguera va adquirir dues cases contigües al pagès de Sant Feliu Jaume Rovira, que són l’origen de l’actual palau. És un edifici senyorial del segle XVII, modificat durant els dos segles següents.

Imatge d’una de les escultures que decora el llac del Palau Falguera. Font:Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

El palau té una superfície de 2.800 m2 i està envoltat d’uns extensos jardins. L’any 1750 la casa s’havia ampliat considerablement unint les dues cases inicials en una sola façana. La façana principal que s’obre al jardí, obrada a l’entorn de 1870 per encàrrec de Josepa Falguera, és d’estil eclèctic amb barreja d’elements neoclàssics amb elements derivats del romanticisme. Els diferents elements decoratius són de terracota, i representen l’horta, el jardí, l’abundància… mentre que sobre les portes i a les sanefes, s’hi poden observar motius vegetals.

També es va planificar el jardí, que es podia contemplar des de la gran terrassa del palau. L’any 1890 el marquès de Castellbell, va fer construir l’oratori que es troba a la part exterior al lloc on hi havia hagut unes construccions auxiliars. S’estructura de forma simètrica entorn d’un cos central més alt on hi ha el rellotge, coronat amb l’escut dels Falguera.

Decoren la façana quatre pilastres amb capitell compost que flanquegen la porta, damunt la qual hi ha una fornícula ovalada amb una figura de dona que representa l’Abundància.

Aquí s’hostatjaren els reis Joan Josep d’Àustria, Felip V o Alfons XIII. Durant la dictadura de Primo de Rivera va ser lloc de reunió d’aristòcrates i burgesos. La Guerra Civil provocà l’abandonament del palau per part dels seus propietaris i l’ocupació consegüent de l’UGT i el PSUC, fins que Franco el retornà a aquells. Falguera, Càrcer, Peguera, Amat i Vilallonga són els noms dels seus successius residents fins a la venda de l’edifici a una empresa japonesa i després, a l’Ajuntament.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

 

3 COMENTARIS

  1. Bon dia,
    Una llàstima ilustrar l’article amb una foto gran tant trista. Una mica d’aigua al llac dels jardins del Palau Falguera, com a la foto petita no hauria fet cap mal.

    Cuidin-se.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here