Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Sant Joan Despí

El nom de Jujol, un dels creadors més importants del modernisme, està estretament vinculat a Sant Joan Despí, municipi del qual en fou arquitecte municipal.

Deixeble i col·laborador de Gaudí, va donar forma a móns màgics, amb la seva fascinant habilitat convertir espai i matèria en una realitat fascinant. Finestres, tribunes o cobertes es transformen, en les seves mans, en representacions simbòliques com ara un núvol, un bolet o un ou.

Un itinerari permet contemplar la seva obra al municipi, incloent-hi una visita guiada a Can Negre, la Torre de la Creu, la Torre Jujol i la Casa Cebrià Camprubí, entre d’altres.

La Torre de la Creu

Torre de la Creu, també coneguda com a Torre dels Ous. Un dels edificis emblemàtics de Jujol que es troba a Sant Joan Despí

Va ser un encàrrec de la Josefa Romeu i Grau, qui volia construir dues cases d’estiueig, donant-li total llibertat en el seu disseny. El projecte va ser aprovat per l’ajuntament l’11 d’octubre de 1913. Va fer dues cases emmirallades basades en cinc cilindres rematats per un teulat amb cúpules. La seva construcció es va aturar amb la primera guerra mundial, però es va finalitzar el 1916. Els teulats estan recoberts de mosaic. Hi ha dos cilindres més que allotgen les escales que porten al segon pis i als miradors. Són destacables els treballs de forja a tot l’edifici. El 1966 l’arquitecte Lluís Bonet i Garí va projectar una reforma que va unir els dos habitatges. L’edifici és visible des de l’estació de tren, ja que hi és a tocar, i per això s’ha convertit per a moltes persones usuàries de RENFE, en un símbol d’identitat de la ciutat de Sant Joan Despí.

Can Negre (foto titular)

Va ser un encàrrec per a restaurar una antiga masia de 1680 propietat del ric advocat Pere Negre i Jover. La casa data del 1680, segons diu a la llinda d’una de les portes i la seva restauració va ser entre 1915 i 1930. Destaquen les finestres i el balcó-mirador amb forma de carrossa amb accés exterior. L’edifici havia estat ampliat amb la galeria de l’esquerra per Jaume Gustà. Jujol fa servir diferents tècniques i materials (fusta, ferro,..) amb l’habitual riquesa cromàtica. A l’interior destaca la cúpula sobre les escales decorada en un blau característic i amb un àngel al centre. Aquest element i l’orla que ressegueix el perfil sinuós de la part superior, amb 5 medallons que formen la inscripció “Ave gratia plena dominus tecum”, són signes de la seva religiositat. Actualment l’edifici s’ha sotmès a una total restauració, i és de propietat municipal. L’itinerari modernista de Sant Joan Despí inclou la visita a l’interior d’aquesta joia del modernisme.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here