Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Sant Vicenç dels Horts

Sant Vicenç dels Horts disposa d’un variat patrimoni arquitectònic, amb destacada presència de masies en representació del passat agrícola del municipi.

Del XVI és can Costa, i del XVII can Pujador, que conservant encara conserven gravats i esgrafiats.

Altres construccions d’interès són l’edifici de l’Ajuntament i can Dalmau – tots dos d’època modernista- , l’església – amb orígens barrocs -, l’Ateneu, el molí dels Frares, can Comamala o el Café Carbonell – edifici del 1871.

Can Comamala

Domingo Comamala Sala, natural de Girona, es va instal·lar a SVH l’any 1909. El nom del carrer M.C. Verdaguer el va proposar el Sr. Comamala. Primer, va edificar la fàbrica tèxtil, i l’any 1918, hi va afegir el pis per viure-hi.

L’any 1922, el Sr. Comamala va fer construir quatre habitatges als jardins de la seva propietat (Verdaguer, 97-103), i en Josep Masdéu i Puigdemasa va ser l’encarregat del projecte. L’any 1923 va demanar permís per edificar el conjunt de cases del carrer de la Indústria.

Les cases situades entre els números 100-106 del carrer de Verdaguer es van fer en dos projectes. El primer, l’any 1924, amb dues cases; i el segon, el 1925, amb les altres dues.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here