Les Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat arriben aquest any a la seva setena edició consolidant-se com unes jornades de referència a la comarca. Les jornades s’han dut a terme, en un entorn privilegiat com és la Colònia Güell i dins el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, sota el lema: “El patrimoni cultural generador d’activitat económica”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’acte d’inauguració, a les nou i mitja del matí, ha donat pas a la jornada que s’ha allargat durant tot el dia. El president del Consell Comarcal, acompanyat per l’alcalde de Santa Coloma i representants de la Diputació i del Centre d’Estudis Comarcals han assistit a l’acte d’inauguració.

En la seva intervenció d’obertura, el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, ha criticat novament la voluntat del govern de la Generalitat de fraccionar la comarca i fer desaparèixer el Consell Comarcal del Baix Llobregat, que Balsera ha reivindicat com a “necessari”. Casualment, ha dit, “només volen fer desaparèixer al Consell Comarcal del Baix Llobregat, a més del del Barcelonès”.

També ha demandat que el Baix Llobregat continui existint tal i com el coneixem, la Conxita Sánchez, Presidenta del Centre d’Estudis Comarcals Baix Llobregat, que també ha intervingut en l’acte d’inauguració de les jornades; així com l’Alcalde de Santa Coloma de Cervelló  Gerard Segú, ciutat amfitriona.

En l’edició d’aquest any, el focus de les jornades ha estat posat sobre la capacitat que tenen els recursos patrimonials d’un territori per generar activitat econòmica. L’eix principal de les jornades ha tractat de com posar en valor el patrimoni del Baix Llobregat i al mateix temps, buscar fórmules que permetin extreure el màxim rendiment per al territori i la ciutadania dels importants actius patrimonials de la comarca.

Així doncs, la ponència: “Patrimoni, turisme i desenvolupament econòmic” a càrrec del Sr. José Antonio Donaire, ha girat al voltant d’aquest tema, sobretot enfocada des de la vessant de què busquem a l’hora de fer turisme i quins són els principals atractius que es poden oferir per a resultar competeitius en aquest sector.

Posteriorment, la taula d’experiències ha demostrat com, una vinculació ben plantejada entre el patrimoni i el turisme, o una bona aposta per fer del patrimoni un element amb plena funcionalitat en la vida de pobles i ciutats, o una forma innovadora de comunicar-lo; poden esdevenir claus per a una nova dimensió del patrimoni com a generador d’activitat econòmica.

Ha tancat les jornades la intervenció d’Ivan Arcas, Conseller de cultura del Consell Comarcal i memorial democràtic, que s’ha sumat a la reivindicació de la continuitat de la identitat del Baix Llobregat, tal i com la coneixem. Arcas ha declarat que espera que “les properes jornades del patrimoni es celebrin de nou amb la presencia de tots i totes els que som aquí”.

En aquest sentit, s’ha fet pública la continuitat d’aquestes jornades de cara al 2015 -ja que es presenten de forma bianual-, apostant per Martorell com a propera localitat anfitriona.

Finalment, s’ha realitzat una visita guiada per la Colònia Güell, espai emblemàtic de la comarca, que té un gran potencial a nivel turístic.

El Blog de les Jornades

En aquesta edició, i un cop més, les jornades de patrimoni han estat organitzades pel Consell Comarcal del Baix Llobregat amb la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, els ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Per a l’edició d’aquest any s’ha creat un blog en el que de forma dinàmica s’hi aniran introduint àgilment continguts relatius a les jornades.

El Consell d’Europa va crear les Jornades Europees del Patrimoni l’any 1991 i Catalunya s’hi va adherir des de la primera edició. Ajuntaments, governs locals, entitats i agrupacions culturals d’arreu d’Europa són els encarregats d’organitzar activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.

Més informació aquí

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here