El sector educatiu del Baix Llobregat ha respost aquest dijous a la vaga per mostrar el seu rebuig a la Llei Wert i les retallades en l’ensenyament. La tònica general d’aquestes primeres hores han estat les aules i els passadissos mig buits de docents, alumnat, pares i mares. Als autobusos de les línies baixllobregatines, s’ha notat la forta davallada de pares i mares i alumnat, tal com han declarat alguns conductors a elBaix.cat

S’anirà ampliant la informació amb els resultats que anem rebent dels diferents centres educactius, sindicats i institucions de la comarca

Esplugues

Els centres de primària i secundària i les escoles bressol d’Esplugues s’han sumat a la vaga general d’educació convocada avui, 24 d’octubre, per protestar contra l’anomenada llei Wert, la LOMCE (Llei orgànica de millora de la qualitat educativa) i també, a Catalunya, per mostrar el rebuig d’una part de la comunitat educativa a la llei autonòmica d’educació, LEC, i a les retallades de la Generalitat en l’àmbit educatiu.

El seguiment de la jornada de vaga ha estat desigual en les escoles i instituts de la ciutat. Pel que fa als centres públics, les dades facilitades per les escolessón les següents:

– Isidre Martí: han fet vaga un 39% del professorat i un 72% de l’alumnat.

– Gras Soler: 0% del professorat i 86% de l’alumnat.

– Prat de la Riba: 33% del professorat i 46% de l’alumnat.

– Lola Anglada: 33% del professorat i 86% de l’alumnat.

– Folch i Torres: 25% del professorat i 50% de l’alumnat.

– Matilde Orduña: 35% del professorat i 59% de l’alumnat.

– Joan Maragall: 14% del professorat i 51% de l’alumnat.

– Can Vidalet: 53% del professorat i 76% de l’alumnat.

En el cas dels instituts, la incidència de la vaga ha estat especialment rellevant entre l’alumnat:

– La Mallola: 36% del professorat i 98% de l’alumnat.

– Joanot Martorell: 20% del professorat i 92% de l’alumnat.

– Severo Ochoa: 11% del professorat i 98% de l’alumnat.

En els centres concertats, la vaga ha tingut, en general, un menor seguiment:

– Utmar: 0% del professorat i 1% de l’alumnat.

– Isabel de Villena: 16% del professorat (sense dades sobre l’alumnat).

– Garbí: 0% del professorat i 13% de l’alumnat.

– Natzaret: 16% del professorat i 74% de l’alumnat.

I també les escoles bressol s’han adherit a la vaga, amb una incidència molt desigual:

– Montserrat: 0% del professorat i 0% de l’alumnat.

– La Mainada: 0% del professorat i 9% de l’alumnat.

– El Sucre: 28% del professorat i 61% de l’alumnat.

– Marta Mata: 33% del professorat i 18% de l’alumnat.

– Montesa: 0% del professorat i 39% de l’alumnat.

El Prat

Les famílies del Prat amb membres en edat escolar han seguit molt majoritàriament la vaga d’educació d’avui, en protesta contra l’anomenada Llei Wert (LOMCE) i les retallades.

Entre el professorat, el seguiment ha quedat lluny del 50%.

Aquestes són les dades de seguiment de la vaga aportades pel departament d’Educació de l’Ajuntament del Prat:

Centres públics de primària
Professorat: 35%
Alumnat: 79%

Centres públics de secundària:
Professorat: 29%
Alumnat: 95%

Centres concertats de primària i secundària:
Professorat: 1,67%
Alumnat: 48%

Escoles bressol municipals
Professorat: 36%
Alumnat 78%

Molins de Rei

El seguiment de la vaga en els centres escolars de Molins de Rei convocada contra la llei d’Educació (LOMCE) és del 36’5% entre el professorat i del 68’5% entre els alumnes segons han informat els mateixos centres.
Aquestes xifres surten de combinar les dades de les llars d’infants amb les de les escoles.

A les llars d’infants sufragades amb fons públics el seguiment ha estat del 33% entre el personal educador, mentre que un 69% de les famílies ha optat per no portar al seu fill o filla a l’escola. Pel què fa als centres d’educació infantil, primària i secundària el seguiment entre el professorat ha arribat al 40% mentre que entre els alumnes s’ha situat en un 62’6%.

Gavà

La vaga general d’ensenyament ha registrat a Gavà un seguiment del 22% als centres públics i del 10% als concertats. La protesta vol expressar el rebuig a la LOMCE, la reforma educativa del ministre Wert, a la LEC, la llei d’educació a Catalunya, i a les retallades en educació.

Els centres públics que més han secundat la vaga han estat les Escoles Marcel·lí Moragas, Salvador Lluch i Gavà Mar, amb un seguiment del 58, el 44 i el 40% respectivament. Quant als centres concertats, els Col·legis Sagrat Cor i Santo Ángel han respòs a la convocatòria amb un seguiment del 31 i el 25%. D’altra banda, els centres on l’assistència de l’alumnat no ha arribat al 10% han estat l’Acadèmia Núria, l’Institut de Bruguers i l’Escola Jacme March.

A les llars d’infants de Gavà, la incidència de l’aturada ha estat del 34%. A la Josep Pallach, la convocatòria ha coincidit amb la protesta del personal de cuina i neteja, que està en vaga durant tota aquesta setmana. Protesten perquè la Generalitat es vol fer càrrec d’aquests serveis i acomiadar les sis persones que actualment hi treballen.

En cas de no obtenir una resposta per part de la Generalitat, el personal de cuina i neteja de la Josep Pallach durà a terme una nova vaga el mes de desembre.

Sant Vicenç dels Horts

El professorat i l’alumnat vicentí s’ha sumat a la jornada de reivindicació envers la Llei d’Educació Estatal (LOMCDE), la Llei Catalana d’Educació (LEC) i les retallades. El seguiment de la vaga als centres de formació de persones adultes ha estat del 75%, als centres d’Educació de Primària i Secundària, del 30%, i a les Escoles Bressol Municipals del 20 %

La regidora d’Educació, Mercè Andreu, ha destacat aquest matí que “es tracta d’un crit per posar fi a la situació de precarietat que s’està vivint i hem de ser conscients que no tothom a qui li agradaria fer vaga pot fer-la per motius econòmics”.

Per la seva part, un grup de 30 docents de l’institut Salesians Sant Vicenç s’han manifestat sorollosament a la porta del mateix centre en contra de les retallades i per evidenciar el suport a la vaga.

Sant Feliu de Llobregat

La vaga convocada per aquest dijous 24 d’octubre en el sector de l’ensenyament ha tingut un seguiment desigual a Sant Feliu.

L’Ajuntament de Sant Feliu ha establert uns serveis mínims a les escoles bressol municipals i a l’Escola de Música. Així, en cada centre hi ha una persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla per a les llars d’infants. Aquest percentatge s’ha complert a les quatre escoles bressol: només un terç de la plantilla està avui a l’escola i la resta del personal ha fet vaga. A l’escola Fàbregas avui hi havia 25 infants, a la Patufet 13, a la Tambor només 7 i a la Ginesta 10 nens i nenes.

Pel que fa als centres públics d’educació infantil i primària, cal destacar que la major part de l’alumnat ha secundat la vaga, amb una mitjana del 75% de seguiment i un 50% de mitjana entre el professorat.

Als dos centres públics de secundària, el 50% dels alumnes ha secundat l’aturada. A l’Institut Olorda només tres mestres han fet vaga i al Martí i Dot, el 40% de la plantilla.

Als quatre centres concertats d’educació, es destaca una diferència segons l’edat dels alumnes. Gairebé el 90% dels joves que estudien des de 3r d’ESO a Batxillerat han secundat la vaga. En els cursos infantils i fins a 2n d’ESO, la mitjana de seguiment de l’aturada és del 50%. Pel que fa al professorat, el seguiment és molt desigual. A l’Escola Bon Salvador només 3 professors han fet vaga, a Mare de Deu de la Mercè el 50%, al Verge de la Salut cap mestre ha fet vaga i a la Mestral el 70%.  Per tant, l’escola Mestral és on la major part d’alumnat i professorat ha fet vaga.

Martorell

La comunitat educativa martorellenca ha fet un seguiment irregular de la vaga al sector de l’ensenyament convocada aquest dijous per la Plataforma Estatal per l’Escola Pública. Aproximadament una tercera part dels claustres ha secundat la jornada a Martorell, segons fonts de les mateixes escoles. Alguns centres han fet classe amb normalitat, mentre que d’altres s’han limitat a complir els serveis mínims.

La Plataforma Estatal per l’Escola Pública ha convocat aquest dijous una vaga general al sector de l’ensenyament. Pares, alumnes, professors i treballadors de l’ensenyament han estat cridats a l’aturada general per protestar contra la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), les retallades i el decret de beques.

Les escoles martorellenques han respectat els serveis mínims i aproximadament un terç del professorat s’ha afegit a la convocatòria. Els centres on l’aturada ha tingut una major incidència ha estat el José Echagaray, amb més de la meitat dels docents de vaga, el Vicente Aleixandre, amb un 75% i La Mercè, amb un 55%.

Tanmateix, a les llars d’infants la convocatòria ha estat un èxit i només un terç de la plantilla hi ha anat a treballar, el còmput obligatori per cobrir els serveis mínims.

Una tercera part dels professors del Juan Ramón Jiménez ha fet vaga i un 30% dels mestres de les escoles Lola Anglada i Mercè Rodoreda.

En canvi, la major part del professorat d’Els Convents ha anat a treballar; i als Instituts Joan Oró i Pompeu Fabra també n’ha tingut poc ressò.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here