Les noves tarifes han tirat endavant amb el vot a favor del PSC i CiU, mentre que PP i ICV-EUiA han votat en contra i ERC s’ha abstingut. Les famílies en situació de risc social tindran una rebaixa del 14% en el rebut de l’aigua, segons l’entitat metropolitana

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Ple de l’AMB, ha ratificat la pujada en el rebut de l’aigua del 8,5% de mitjana en un total de 23 municipis metropolitans. L’AMB atribueix l’increment del rebut a l’augment del preu de l’aigua que marca l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), que després de la seva privatització ha incrementat en un 70 % el preu de l’aigua a les distribuïdores.

A més, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per fer front al seu deute, ha incrementat el cànon que paga tota la ciutadania en un 7,4 %, la qual cosa repercuteix en un augment de l’1 % en les tarifes. Aquest augment del cànon se suma així als ja aprovats prèviament, en total un 18,3% en tres anys.

A més, la tarifa s’actualitzarà amb un 1,5 % corresponent a l’IPC de 2013 i el 2,9 % corresponent a l’IPC de 2012, que l’any passat va quedar sense aplicació per decisió de l’AMB. Així mateix, tot i augmentar el percentatge acumulat dels dos anys, no es cobrarà l’IPC de 2012 de forma retroactiva.

Les noves tarifes han tirat endavant amb el vot a favor del PSC i CiU, mentre que PP i ICV-EUiA han votat en contra per considerar “abusives” les noves tarifes. ERC i Junts pel Papiol s’han abstingut i Jordi Portabella (ERC) ha advertit en el ple que la pujada atenta contra la reindustrialització de Catalunya per sortir de la crisi: “Dificulta la competitivitat industrial i la implantació de noves empreses, a més de que està molt per sobre de l’augment de l’IPC”.

Per la seva banda, Janet Sanz, del grup metropolità d’ICV-EUiA-EPM a l’AMB, ha votat en contra de l’increment i ha proposat la congelació de tarifes pel 2014 “davant d’una realitat de dificultats i patiment que la crisi està imposant a moltes famílies dificultant l’accés a un bé bàsic i públic com l’aigua”.

Durant el 2014, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) crearà una base de dades de famílies en risc d’exclusió social, per evitar talls de subministrament a persones usuàries que no puguin fer front al rebut de l’aigua.

L’Àrea Metropolitana elaborarà un protocol per evitar els talls en el subministrament d’aigua en els casos de pobresa energètica i establirà, per als col·lectius en situació de risc social, una rebaixa del 14% del rebut.

L’AMB crearà una base de dades de famílies en situació de risc social per evitar talls de subministrament a persones usuàries que no puguin fer front al pagament del rebut. La rebaixa del 14% serà per a persones jubilades que percebin una pensió mínima, persones amb discapacitat i per a famílies amb tots els membres en situació d’atur, la qual cosa beneficiarà a entre 15.000 i 20.000 usuaris.

També s’amplia el concepte de família nombrosa a unitats formades per quatre persones, des de les cinc que es consideraven fins ara, els qui també podran beneficiar-se de bonificacions en el rebut de l’aigua.

A partir del mes de gener de 2014, els consumidors quedaran classificats en cinc segments en funció del seu consum total, sent l’augment major com més gran sigui el consum, de manera que l’usuari mitjà passarà a pagar 0,80 euros més al mes, un increment del 5,6 % de mitjana, ja que el 80% de la població pertany als tres primers trams de tarificació.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here