Desenes de familiars i prop de 500 persones, han assistit aquest dijous al funeral en record de l’escriptora i bibliotecària Joana Raspall, que ha tingut lloc a la catedral de Sant Feliu de Llobregat, el municipi on va viure des de nena. Al funeral han assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José; personalitats del món de la cultura i nombrosos representants de les entitats del municipi

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ant Feliu està de dol per la mort la matinada de dimecres de l’escriptora i poetessa santfeliuenca Joana Raspall als 100 anys d’edat. L’Ajuntament va decretar dol a la ciutat fins avui a les 17 h, hora en que ha acabat el funeral en el seu honor; i la bandera del balcó de l’Ajuntament oneja encara a mig pal en senyal de dol.

La mort de l’autora s’ha produït just quatre dies després de la celebració de l’acte de cloenda de l’Any Joana Raspall que va tenir lloc el divendres passat i va aplegar més de 500 persones en un emotiu homenatge a la Sala Ibèria. De fet, Joana Raspall va assistir a l’acte i es va mostrar molt agraïda pel conjunt d’activitats organitzades durant l’any del centenari del seu naixement.

L’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, ha recordat que Raspall va començar fent classes de català en la clandestinitat, va formar als primers professors de català de la ciutat i va ser una activista social, i la primera presidenta d’una associació de veïns. “És una sort per a la immensa majoria de santfeliuencs i santfeliuenques haver pogut gaudir de la seva companyia i haver pogut aprendre d’ella pel seu propi testimoniatge i la seva vida i per la importància del seu llegat”, ha declarat.

“Ha deixat un gran llegat per a tots, per a nens i per a adults”, ha dit San José, que considera que el fet que Raspall no estigués vinculada als cercles literaris de Barcelona, va fer que fos considerada una autora de segona. “S’ha fet un esforç molt important per part de totes les institucions per posar l’obra de Joana Raspall en el lloc que es mereix”, ha dit San José, que considera que “aquest llegat serà reconegut i valorat pel conjunt del país”.

El conseller Mascarell ha destacat que Joana Raspall es va imposar la tasca de salvar el català, i ho va fer al llarg de tota la seva vida amb una actitud cívica. “Va fer una gran obra poètica, una gran obra de salvació de la llengua i una gran obra cívica”, pel que considera que forma part de la memòria cultural col·lectiva de Catalunya.

El conseller de Cultura ha destacat també la tasca de la Joana Raspall en el món bibliotecari i ha assegurat que “l’acomiadem amb dol perquè, pel seu caràcter, es feia estimar per tothom qui la coneixia”.

Com no podia ser d’una altra manera, durant el funeral, la familia s’ha acomiadat de Raspall llegint alguns dels seus poemes, fet que ha aixecat forts aplaudiments que s’han allargat diversos minuts.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, va expressar ahir el seu condol per la mort de la poetessa i bibliotecària Joana Raspall, de qui va voler destacar el seu “mestratge” i la seva intensa activitat literària. També ho va fer Carme Arenas, Comissionada de l’Any Raspall, que va destacar la “generositat fins al darrer dia” de la poetessa.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here