“Les primàries a les eleccions europees enforteixen l’organització i el debat europeu, i son un exercici de democràcia interna”. Així les va definir la Coordinadora d’ICV Baix Llobregat, Candela López, en el marc del debat que es va viure ahir a Sant Feliu entre Ernest Urtasun i Salvador Milà. A més, va afegir López, “és un luxe comptar amb candidats tan potents, el que assegura que en qualsevol cas tindrem un bon candidat a les europees”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’acte, celebrat a la Torre del Roser de Sant Feliu de Llobregat, que es va omplir, es va iniciar amb la lectura d’un poema en homenatge a l’escriptora i poetessa santfeliuenca que ens va deixar ahir, la gran Joana Raspall. ICV va voler retre així homenatge “a una dona lluitadora, els mots de la qual viuran per sempre; tal i com va demanar la família que se la recordés, amb la seva poesía”.

El debat el va iniciar Salvador Milà, que va defensar que “les primàries han de servir per portar el debat sobre Europa a la ciutadania”. Milà va manifestar el compromís que ja està desenvolupant, de “no fer-les en clau interna, sinó suscitar propostes també en els amics i simpatitzants d’ICV i connectar amb els moviments socials, perquè es vegi que amb les europees ens hi juguem molt”.

“No podem repetir una participació del 37% com en les anteriors europees”, va afirmar Milà, qui va apostar per fer participar els moviments socials de la campanya i buscar una alta participació “dels sectors populars, treballadors i aquells afectats per la crisi, perquè comencen a canviar les coses”.

En relació al dret a decidir, Milà va indicar que Catalunya “sempre ha estat a la UE i hem d’aprofitar les competències del Parlament Europeu per ampliar-ho i aconseguir un reconeixement plenari”. Milà també va  manifestar que “no és més que l’aplicació del principi democràtic consagrat a la Declaració Europea dels Drets Humans” .

“Per unes noves polítiques a la UE: protagonisme social, economia solidària i govern al servei del 99%”.  Així definia el diputat d’ICV-EUiA el seu projecte europeu.

Seguidament, va ser el torn de l’Ernest Urtasun, que va afirmar que “les primàries són el tret de sortida per construir una alternativa per a Europa” i  que “estem fent i farem un procés modèlic on tothom podrà participar i servirà per començar a col·locar l’agenda europea en l’agenda política catalana”.

Urtasun, també va manifestar que ICV és “el primer partit en fer-ho, i començar a bastir el projecte alternatiu per una altra Europa” i va apostar per fer-ho “de la mà dels moviments socials, sindicats i tota aquella gent que està en contra de les polítiques austericides que s’estan aplicant”.

Pel que fa al dret a decidir, el diplomàtic va afirmar que la seva candidatura “ho portarà com a bandera” i va reivindicar el paper d’ICV en el procés, ja que és “la única formació que ha aconseguit que un partit estatal, Izquierda Unida, hagi defensat políticament el dret a decidir, i Raül Romeva ha estat l’eurodiputat més actiu en la defensa d’aquest dret”.

 “Construir un front contra la Troika amb partits, sindicats i moviments. Defensar l’Europa dels drets, ecològica, en favor dels drets de les dones i el dret a decidir”. Així defineix l’Ernest Urtasun el seu projecte europeu.

En el torn de debat amb el públic, se’ls van fer diverses preguntes relacionades amb el paper que jugaríen en el cas de ser eurodiputats, o la seva opinió sobre diversos temes europeus. Cal destacar l’aposta dels dos candidats per la lluita contra les polítiques austericides, la defensa del medi ambient i la ferma aposta per defensar el municipalisme.

La cohesió del discurs d’ambdós candidats va ser notòria, i també el bon ambient del debat. Tan sols en algunes qüestions tècniques com la reforma o no dels Tractats, van fer aflorar algunes divergències, que els candidats van matitzar que no eren “de fons, sinó de forma”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here