300 dones de 13 municipis, 8 del Baix Llobregat, van participar en el projecte relacionat amb els mitjans de comunicació durant dos anys, el 2012 i el 2013. En el marc de la Jornada ELS SABERS DE LES DONES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ es va fer un balanç d’aquesta experiència participativa i es van presentar les 11 peces audiovisuals creades pels grups de dones

El passat dissabte, 14 de desembre, més de vuitanta dones pertanyents a 13 municipis de Catalunya van participar en la Jornada de cloenda del projecte Els Sabers de les Dones en els mitjans de comunicació, projecte de l’Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació que s’ha desenvolupat al llarg de dos anys amb la participació activa de diferents col·lectius de dones d’aquests municipis.

L’acte va ser presidit per la regidora de Serveis Socials i Igualtat de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, Elena Embuena, i va comptar amb la presència de la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i la diputada delegada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona.

Els parlaments que van obrir la jornada van valorar molt positivament aquest projecte tot interpretant-lo com un salt endavant i una pràctica innovadora que ha permès que les participants s’iniciessin en les pràctiques de producció informativa.

La sociòloga i professora Cristina Sánchez Miret, que va impartir una conferència en el marc d’aquesta jornada, va destacar alguns dels aspectes més rellevants pel que fa al tractament de les dones per part dels mitjans de comunicació i, especialment,  va subratllar que els models femenins estan subjectes a una “gran prohibició”: la del dret a triar. Aquest factor, segons la a sociòloga Cristina Sánchez, condiciona de manera determinant les característiques del tractament que alguns mitjans de comunicació fan de les dones i els seus sabers.

Cristina Sánchez Miret va fer esment també d’altres tendències relatives a la representació de les dones als mitjans de comunicació. A tall d’exemple va parlar de la simplificació dels atributs dels personatges femenins en la narrativa de ficció, simplificació contraposada a la diversitat amb què apareixen els personatges i els arquetips masculins.

Les representants dels grups dels diferents municipis de Catalunya van exposar les seves experiències com a constructores d’informació en el marc d’aquest projecte, tot posant de relleu les seves reflexions prèvies a les filmacions que havien realitzat i explicant com havien arribat a determinar cada tema, des de la crònica històrica del paper de les dones en la millora dels barris, al seu paper clau en els processos de cohesió social, la seva activitat intensa i creativa en l’àmbit de l’associacionisme, la visibilitat de l’esport femení o el paper actiu de les dones en la innovació d’algunes tradicions populars, entre d’altres.

L’acte va concloure amb la projecció de totes les peces audiovisuals realitzades.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here