Ahir 22 de gener, i coincidint amb el 75é aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la comarca per Castellví de Rosanes, l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat presenta a través de la seva pàgina web una secció basada en una selecció de documents que mostra la irrupció i la primera implantació del franquisme a la comarca

La mostra pretén donar eines per conèixer les possibilitats que ofereix l’Arxiu sobre aquest tema i proporcionar orientacions per accedir directament als documents que ja són a Internet.

L’objectiu de la secció, doncs, és donar a conèixer una part important de les fonts sobre els últims temps de la Guerra Civil i primers anys de la dictadura franquista a la comarca. A partir dels documents, veurem el rastre de la derrota i l’exili i, més tard, les empremtes de la violència i l’ocupació dels vencedors.

Hi haurà documents referits a diversos municipis, a diferents fons (municipals, judicials, d’associacions, d’empreses, de persones i de famílies) i de distinta tipologia (impresos, fotografies, documents textuals, audivisuals, sonors i gràfics), tots ells amb un denominador comú: es troben i es poden consultar a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Veurem els últims documents d’alguns governs municipals de la República al costat de les evidències de les forces d’ocupació. Entremig copsarem la vida del poble menut davant l’excepcionalitat del moment.

La mostra pretén donar eines per conèixer les possibilitats que ofereix l’Arxiu sobre aquest tema i proporcionar orientacions per accedir directament als documents que ja són a Internet.

La secció contindrà diverses entregues de periodicitat setmanal.

El primer número  abasta la derrota de la República, amb la retirada i la marxa cap a l’exili de centenars de milers de persones. La secció contindrà diverses entregues de periodicitat setmanal que es podran consultar des de la web de l’Arxiu.

Per més informació accediu a aquest enllaç.

* Imatge: Tarja postal utilitzada pels soldats del front, on diu textualment: “El Estado garantizará los derechos del trabajador a través de una legislación social avanzada”. Aquesta en concret va ser enviada per un santjoanenc un mes i mig abans de l’acabament de la guerra. ACBL. Col·lecció de documents esparsos.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here