El planejament delimitarà diversos sectors d’interès supramunicipal a Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans

La Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) ha aprovat l’inici dels treballs de redacció del Pla director urbanístic (PDU) d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat.

Aquest nou planejament delimitarà i ordenarà diversos sectors d’interès supramunicipal que puguin acollir actuacions d’especial rellevància econòmica, inicialment en el termes de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

Es tracta d’aprofitar la situació estratègica d’aquesta zona, la seva proximitat al port de Barcelona, a l’aeroport del Prat i a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), així com als espais agraris del Delta del Llobregat.

Segons l’Ajuntament de Gavà, aquest fet posiciona Gavà com a “zona estratègica per al desenvolupament econòmic de Catalunya”

Gavà

Gavà és un dels municipis del Delta del Llobregat que rebrà un major suport de la Generalitat per afavorir les inversions econòmiques públiques i privades. Així es desprèn l’aprovació ahir, per part de la Comissió de Política Territorial i Urbanisme, de l’inici dels treballs de redacció del Pla director urbanístic dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat.

L’impuls a la redacció del Pla director suposa establir directrius que coordinin l’ordenació urbanística de l’entorn dels sectors que s’hi ordenin. A més, determinarà les mesures de protecció del sòl no urbanitzable, abordarà la mobilitat de persones i mercaderies i, fins i tot, la delimitació de reserves per a grans infraestructures.

Pel que fa a Gavà suposa donar impuls a la revitalització econòmica del municipi, atès que declara com a preferents els terrenys plantejats per l’Ajuntament, aproximadament un milió cent mil metres quadrats de sòl, per acollir noves activitats. Aquesta reserva de terrenys es distribueixen en tres zones: el sector dels Joncs, el sector de Matabous i el sector de Resintex. Segons l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “és una molt bona notícia per a la ciutat perquè la Generalitat fa el primer pas en quelcom que nosaltres fa molt temps que treballem, especialment fa uns mesos quan els 4 municipis del Delta vam formalitzar aquest projecte amb una signatura on reivindicàvem el gran potencial econòmic i estratègic de la zona no només per l’Àrea Metropolitana sinó per promoure el desenvolupament econòmic i la riquesa del país”.

La incorporació d’aquests tres sectors permetrà Gavà incrementar en prop del 60% la superfície destinada a l’activitat econòmica. El disseny de creixement d’aquestes zones preveu 225.000 metres quadrats d’espais oberts que faran compatible l’extensió urbana amb el medi ambient i el territori i la creació de més de 12.000 nous llocs de treball. Ara tot el procediment s’agilitzarà en quant la Generalitat considerarà aquests sectors “d’interès municipals per a l’execució directa d’actuacions d’especial rellevància social o econòmica o de característiques singulars”.

Els nous sectors econòmics

L’espai més rellevant és la zona dels Joncs, que són les pastilles de terreny compreses entre el tanatori de Gavà-Castelldefels-Viladecans i el centre comercial Barnasud. Es tracta d’un espai productiu-ambiental de 750.300 metres quadrats.

L’altre sector important és el de Matabous, on s’està treballant en uns terrenys de 350.500 metres quadrats.

El tercer sector on s’actuarà és el de Resintex, a cavall entre Castelldefels i Gavà i amb una superfície de 25.600 metres quadrats.

La proposta de l’Ajuntament inclou un quart sector a l’àmbit de la Pava de 530.000 metres quadrats de sòl. El 51% dels quals es destinaria a la consolidació de l’edificació actual i a nous usos d’activitat econòmica, mentre que el 49% serien sistemes d’espais oberts, xarxa viària bàsica i protecció de sistemes.

Reivindicació municipal 

Els municipis de la Zona Delta havien manifestat en més d’una ocasió la necessitat que totes les administracions unissin esforços per reactivar l’economia i l’ocupació, i destinar les màximes energies a impulsar projectes i inversions des d’una perspectiva de revitalització ambiental i dinamització econòmica dels espais agraris i naturals del Baix Llobregat i del Delta. Van evidenciar la importància de fer un esforç decidit i especial en molts àmbits, explorant totes les necessitats. Una tasca de la qual la Generalitat no podia quedar al marge.

Aquesta demanda va donar com a resultat que, al juny de 2013, signessin un protocol de col.laboració amb la Generalitat amb 45 mesures per reduir l’atur i afavorir el creixement econòmic de la zona.

L’acord es centra en quatre grans àmbits: Promoció econòmica, per atraure activitat a la zona sense oblidar l’activitat implantada; formació en eixos estratègics per augmentar el grau d’ocupabilitat de les persones; atenció social, per afrontar les situacions d’emergència com a garantia de la cohesió i la integració i, finalment, la col.laboració institucional i l’agilització administrativa per millorar l’atractivitat dels quatre municipis.

En el protocol es destaca què el Baix Llobregat, i en especial el Delta del Llobregat, té un gran potencial gràcies a la seva connectivitat i proximitat amb infraestructures clau com són el Port de Barcelona o l’Aeroport del Prat, la Zona d’Activitats Logístiques i els espais agraris, entre d’altres.

 

Font: ACN i Ajuntament de Gavà

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here