[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es Nacions Unides han proposat aquest any “Aigua i Energia” com a tema del Dia Mundial de l’Aigua amb la finalitat de posar en l’agenda política mundial la necessitat de crear sinergies entre tots dos. Acció contra la Fam està desenvolupant projectes en el Sahel que utilitzen l’energia solar per a l’extracció d’aigua per a regadiu i no dependre així de les temporades de pluges

En el Dia Mundial de l’Aigua, governs, societat civil, mitjans de comunicació i empreses, entre d’altres, tenen una cita amb un repte global: garantir aigua i energia a milions de persones en països en desenvolupament. Una dada il·lustra la urgència del desafiament: per 2025 la demanda d’energia s’incrementarà un 25%. Això podria suposar un increment en el consum d’aigua del 85%. L’energia hidràulica suposa el 16% de les energies renovables. L’aigua, al seu torn, necessita energia per a la seva extracció i per al seu tractament. “Mereix, i molt, la pena explorar sinergies i compensacions entre aigua i energia per treure el màxim profit d’aquesta relació”, explica Pablo Alcalde, responsable d’Aigua i Sanejament d’ Acció contra la Fam.

Sol per fer aigua al Sahel

Acció contra la Fam porta diversos anys utilitzant aquest vincle al Sahel. Amb uns panells solars s’aprofita l’energia del sol (abundant en aquesta franja semidesèrtica en el sud del Sàhara) per extreure i bombar aigua a un dipòsit elevat, alimentant un sistema de microrreg d’horts comunitaris, introduint així verdures i hortalisses en la dieta de la població durant tot l’any. Les dietes basades únicament en calories, amb cereals com el mill o el sorgo, són una de les principals causes de desnutrició ja que priven a la població dels micronutrients (vitamines, minerals…) necessaris per a un desenvolupament sa. Els resultats són contundents: les comunitats que ho estan aplicant a Mauritània, Níger o Mali han eradicat pràcticament la desnutrició aguda entre els nens menors de cinc anys. Els països del Sahel, que sofreixen cada any un període de gana estacional durant els mesos d’estiu, tenen prevalences de desnutrició entre les més altes del món. És una forma de compensar amb l’abundant sol de la regió l’escassetat de recursos hídrics.

“Busquem implantar en els nostres projectes l’ús d’energies renovables que puguin substituir al fuel i el dièsel. Encara que la inversió inicial necessària sigui major, el cost a llarg termini és menys i molt més sostenible”, assegura Elisa Giménez, tècnica d’aigua i sanejament en Acció contra la Fam.

Naiakoudi, la campanya

Acció contra la Fam està utilitzant aquest tipus de projectes en una campanya de captació de fons llançada aquesta setmana. El seu protagonista és una nena *mauritana de dos anys a la qual li encanta el tomàquet que conrea la seva mamà al costat d’altres dones en la comunitat de Naiakoudi, en el Gorgol. La introducció de les verdures en la dieta dels nens menors de cinc anys és crucial per protegir-los de la desnutrició aguda. Més informació: a partir del 21/03/2014:http://www.accioncontraelhambre.org/acciones/hazloimposibleposible/

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here