Una aventura fundacional plena de reptes i amenaces, en la qual el lector descobrirà un món nou i fascinant. Segurament El primer heroi (Ediciones B) sigui  la novel·la més ambiciosa que ha escrit Martí Gironell, que segueix  novel·lant moments de la història catalana, després de la publicació de les novel·les  El pont dels jueus, La venjança del bandoler, L’arqueòleg’  i ‘L’últim abat’, i que en aquest cas, l’han apropat fins a l’espai de les mines de Gavà, al Baix Llobregat

La novel·la, “El primer heroi”

Parla de fa més de cinc mil anys, i d’un home que va ser capaç d’anar més enllà de la seva pròpia terra.

Ynatsé és escollit pels déus per protegir el seu poblat -situat a l’àrea de Banyoles- i trobar el remei a un mal que assola la seva comunitat, el Clan dels Cavalls. En la lluita per acomplir els designis divins, i superant els propis límits i fronteres, Ynatsé s’embarcarà en un viatge èpic, dominat per l’impuls interior i la força del seu poble.

Durant el viatge visitarà indrets diversos d’arreu d’Europa, entre ells, les mines de Gavà, on aleshores s’extreia la variscita, un mineral de color verd que va ser molt apreciat a l’època.

Gràcies a la investigació arqueològica sabem que, durant el neolític, a Gavà s’establí una comunitat humana que va extraure variscita del seu subsòl. Hi residí durant un període de temps que s’inicià fa uns 6.000 anys i finalitzà en fa uns 5.000. Ara, El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un gran centre d’oci cultural on es pot reviure la prehistòria a partir de les restes trobades a les Mines Prehistòriques; i  un referent mundial pel que fa a jaciments d’època Neolítica.

Ynatsé serà testimoni de les diferències entre tribus i clans i sobretot veurà com alguns han desenvolupat unes tècniques molt avançades, mentre que d’altres encara no han sortit de les coves.

Una epopeia magistralment documentada que ens connecta amb les nostres arrels més autèntiques a través d’una terra i un temps verge i salvatge. Un periple vívid i tangible cap als inicis de la Humanitat, que ens acosta a un espai de visita imprescindible a la nostra comarca.

L’autor, Martí Gironell

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971) és escriptor i periodista. El seu debut novel·lístic, El pont dels jueus (Columna, 2007), és el gran èxit més recent de la novel·la històrica catalana, convertit en un fenomen que ha generat fins i tot una ruta turística a l’escenari de l’obra, Besalú. Aquest llibre ha estat traduït al castellà, l’italià i el portuguès per al Brasil.

Amb una bona acollida del públic, la seva segona novel·la, La venjança del bandoler (Columna, 2008), va obtenir el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica, amb l’afermament de Gironell com un dels principals valors catalans de la ficció històrica.

La seva tercera novel·la va ser L’arqueòleg (Columna, 2010), una aventura basada en la vida del monjo Bonaventura Ubach, fundador del Museu de Montserrat. A més de la seva obra com a novel·lista, ha publicat La ciutat dels somriures. Històries de supervivència a Bombai (2005). Com a periodista, en l’actualitat treballa als serveis informatius de Televisió de Catalunya i col·labora com a articulista als diaris El Periódico i El Punt Avui.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here