El guardó reconeix la trajectòria literària de l’autor, així com la seva implicació en els àmbits cultural, polític i social de la ciutat, capital del Baix Llobregat

L’escriptor i poeta santfeliuenc Agustí Vilar Martínez rebrà avui dimarts 8 d’abril, a les 19.30 h, la Medalla de la Ciutat en un acte públic a la Sala Ibèria. El guardó, concedit per l’Ajuntament als ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu que contribueixen al progrés moral o material del municipi o al seu prestigi, es va aprovar per unanimitat en el ple municipal de març, celebrat el dijous 27.

La proposta de concedir la Medalla de la Ciutat a Agustí Vilar ha sorgit d’un centenar de persones que, per iniciativa pròpia, van presentar la sol·licitud a finals de febrer a l’Ajuntament després d’haver assistit el mes de març de 2012 a un acte cultural organitzat per la Universitat Social, Lliure i Autogestionada (USLA) de l’Ateneu Santfeliuenc i la Biblioteca Montserrat Roig en què es va donar a conèixer la trajectòria literària d’Agustí Vilar.

Amb la concessió de la Medalla de la Ciutat es vol reconèixer la bona feina i la constància d’Agustí Vilar en la recuperació i normalització del coneixement i ús de la llengua catalana. En aquest sentit, es destaca el seu paper com a formador de professores i professors que després havien d’impulsar el procés d’immersió a les escoles de primària de la ciutat.

El guardó també vol reconèixer la gran implicació i compromís d’Agustí Vilar amb la ciutat i amb la ciutadania des de diversos àmbits. Així, en l’àmbit cultural es destaca el seu paper com a impulsor i membre del jurat del Premi de Poesia Martí Dot i com a promotor de les activitats vinculades a la Biblioteca Montserrat Roig. En l’àmbit polític es reconeix la seva militància des de la base a les forces progressistes de la ciutat. Alhora també es destaca el seu paper en el sorgiment del moviment veïnal de Can Calders, així com la important tasca que ve realitzant en els darrers anys per defensar les polítiques socials de les persones amb discapacitats. En aquest sentit, es destaca la seva participació en la Taula de persones amb discapacitat de Sant Feliu de Llobregat, en l’Associació Catalana per a la Integració del Cec i la seva afiliació a l’ONCE. Alhora, es destaca el fet que hagi dut a terme la seva intensa activitat cultural, social, professional i literària amb les dificultats afegides que té una persona cega i sorda.

D’altra banda, la concessió de la Medalla de la Ciutat també vol reconèixer la llarga trajectòria literària d’Agustí Vilar. L’any 1979 va guanyar el Premi Martí Dot de poesia jove en català i ha escrit vuit volums de poesia, nombroses obres en prosa i una infinitat d’articles i col·laboracions en diferents mitjans. Els seus dietaris íntims (set volums), coneguts com La ciutat de les Garses, estan dipositats en el fons documental de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

L’Ajuntament de Sant Feliu ha atorgat fins ara la Medalla de la Ciutat a set ciutadans i ciutadanes que són: Pere Dot (1971), Llorenç Sans (1989), Joana Raspall (1993), Josep Pons (1997), Josep Gaspà (2005), Joaquim Hernández (2006) i Juan Carlos Navarro (2011).

 

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here