El certamen, que arriba a la 61a edició, presenta una nova proposta gastronòmica, GastroGavà, basada en les tapes de qualitat amb l’espàrrec com a protagonista. El recinte firal reubica els espais per afavorir la visibilitat dels expositors i facilitar el recorregut. La Mostra Agrícola es manté al pavelló Jacme March

Els espais de la 61a edició

El nou recinte firal

El recinte que acull la Fira d’Espàrrecs s’ha redistribuit. El carrer Sant Pere es converteix en el nexe d’unió entre els dos principals espais de la Fira com són la plaça de Jaume Balmes i el pavelló i l’escola Jacme March.

En total s’han establert quatre zones. La plaça de Jaume Balmes acollirà la Mostra Comercial i Artesanal, GastroGavà, l’Exposició Filatèlica i part de la Mostra d’Automoció que també se situarà a una segona àrea al carrer de Martí l’Humà. També s’hi ubicarà l’escenari on se succeiran les exhibicions i actuacions, i un espai de jocs infantils.

La tercera zona se situa al carrer de Sant Pere on s’instal.larà la Mostra Comercial i Artesanal.  Finalment, la quarta zona és la situada al voltant de l’escola i del pavelló Jacme March. Allà hi haurà la Mostra Agrícola, el Petit Mercat de Pagès, l’exposició fotogràfica del Concurs Nacional de Fotografia, l’espai “Els Petits Pagesos” i el mercat “El Parc a Taula”.

La Mostra Agrícola  

Espàrrecs de Gavà a la Fira de l'Espàrrec de la localitat
Espàrrecs de Gavà a la Fira de l’Espàrrec de la localitat

El pavelló Jacme March acollirà les paneres artístiques i de llavors i els lots d’espàrrecs. Es tracta d’una mostra on els pagesos hi aboquen els seus esforços i il.lusió per mantenir viva la seva tradició i on mostren la seva capacitat creativa a l’hora de realitzar les composicions artístiques el•laborades amb llavors i verdura fresca, sent l’espàrrec el principal protagonista.

La Mostra Agrícola es divideix en quatre categories: lots d’espàrrecs, paneres de verdures o productes del camp, paneres artístiques i paneres artístiques de llavors.

Al pavelló Jacme March, trobarem també una reproducció dels indrets de la zona agrícola de Gavà, els camps de conreu de l’espàrrec i d’altres productes de l’horta gavanenca. Aquí s’inclou una mostra d’eines del camp i de transport rural de les masies de Gavà cedides pel senyor Pascual Pugés “Pasqualet”.

En aquest espai es realitzaran escenificacions teatralitzades, a càrrec de la Roda Produccions, on es mostrarà d’una manera molt didàctica i participativa com es cultiven els espàrrecs, com es manaden i quina és la història de l’origen de la Fira molt lligada a la vida dels pagesos als anys 30.

L’interior del pavelló Jacme March també acollirà l’exposició del Concurs Nacional de Fotografia. Un certamen organitzat per l’Agrupació Fotogràfica de Gavà que enguany arriba a la 46a edició amb el tema “els espàrrecs i l’agricultura”. Així, durant la visita a la Mostra Agrícola, es podrà gaudir així d’una exposició de les fotografies més representatives d’aquest concurs. Unes obres, que vistes amb la perspectiva del temps, mostren la importància del concurs fotogràfic que recullen gràficament una forma de viure i treballar la terra en plena transformació. Es tracta doncs d’un veritable llegat que es va ampliant, any rere any, amb les noves edicions del certamen.

Un cop visitada la Mostra Agrícola, els visitants trobaran un petit espai de venda directa de productes de l’horta gavanenca (espàrrecs, verdures, hortalisses…) que els mateixos pagesos productors posaran a la venda.

La Mostra Comercial, Artesanal i d’Automoció

Es tracta de l’espai dedicat a la compravenda i la promoció de productes i serveis. Les parades es distribuiran al llarg del carrer de Sant Pere dedicades a la venda de productes artesans del sector de l’alimentació, la bijuteria, l’equipament de la persona, etc.

A la plaça de Jaume Balmes trobarem els expositors que donen a conèixer els seus productes i serveis i una representació de comerços i empreses del municipi que fan de la Fira una eina de promoció per captar possibles clients i fidelitzar aquells que ja tenen.

La Mostra d’Automoció s’ubicarà a la plaça de Jaume Balmes en confluència amb el passatge de la Vila. En aquest espai els concessionaris participants presenten les novetats del sector i bones oportunitats de compra.

GastroGavà

La mostra gastronòmica se situarà a la plaça de Jaume Balmes i esdevindrà un espai de relax i de lleure on els visitants podran degustar tapes exclusives fetes amb espàrrec de Gavà. GastroGavà estarà ubicat a l’interior d’una gran carpa amb zona de terrassa.

Espai “Els Petits Pagesos”

En aquest espai temàtic, els més petits podran aprendre d’una manera divertida, junt amb les seves famílies, sobre l’agricultura, els espàrrecs i la Fira. S’organitzaran tallers per aprendre a manadar espàrrecs, fer paneres de llavors, plantar tomaqueres, cuinar amb fruites i verdures, contacontes ambientats en la temàtica de la Fira d’Espàrrecs, activitats plàstiques i inflables.

“Els Petits Pagesos”, pensat per gaudir la Fira en família des de la seva vessant més didàctica, estarà ubicat al pati de l’escola Jacme March i només s’hi podrà accedir des de la Mostra Agrícola del pavelló Jacme March.

En aquest espai també s’ubicarà el mercat “el Parc a Taula” que és el resultat del deplegament d’un programa de desenvolupament econòmic promogut per la Diputació de Barcelona. L’objectiu és destacar els valors naturals, culturals i paisatgístics dels nostres parcs a través de la gastronomia, la producció artesanal i la viticultura de proximitat i de qualitat. Actualment sis parcs participen en el programa, entre els que es troba, des de 2001, el del Garraf.

Els agents implicats en el Parc a Taula són els restaurants de les poblacions vinculades als espais naturals protegits que proposen degustar plats elaborats amb productes naturals i elaborats per mans expertes; els productors i artesans alimentaris del territori que aporten la matèria prima de qualitat; i els allotjaments propers al parc que ofereixen el millor servei per tal de gaudir d’una estada relaxant i comfortable.

 

A l’agenda d’elBaix.cat podeu consultar totes les activitats de la Fira d’Espàrrecs

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here