Aula Dial és un projecte educatiu impulsat per la Regidoria d’Educació de Sant Vicenç dels Horts, Ràdio Sant Vicenç i el Servei Educatiu Baix Llobregat-6. L’estiu passat va guanyar el Premi de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona al millor programa de ràdio, el guardó més important de Catalunya en l’àmbit de la comunicació local. El projecte educatiu ha sumat en aquesta darrera edició més alumnes que mai, uns 220, de set escoles de Sant Vicenç dels Horts

Ràdio Sant Vicenç dels Horts té una experiència dilatada en el panorama comunicatiu de la comarca; és  una de les emissores més antigues amb 30 anys d’història.

Els precedents del programa Aula Dial se situen en les edicions compreses entre el curs escolar 1986-1987 fins al curs 1990-1991, en què es va deixar d’emetre. La represa d’Aula Dial va comptar en aquesta segona etapa iniciada el curs 2009-2010, amb la mateixa estructura organitzativa: Ràdio Sant Vicenç, la Regidoria d’Educació i el CRP dels Serveis Educatius del Baix Llobregat-6. Si en la primera etapa del programa el marc d’actuació s’enclavava dintre del Pla Intensiu de Normalització Lingüística, en aquesta segona etapa el context s’emmarca en el Pla Educatiu d’Entorn.

Al 2013, Ràdio Sant Vicenç va guanyar el Premi de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona al millor programa de ràdio amb Aula Dial. Era el primer cop que Ràdio Sant Vicenç aconseguia aquest guardó, el més important de Catalunya en l’àmbit de la comunicació local, dotat amb 10.000 euros.

L’edició 2014 d’Aula Dial es va començar a emetre dimarts, 18 de març. Durant aproximadament un mes, els alumnes vicentins van treballar a classe com si fossin a la redacció d’una emissora de ràdio: ells mateixos van seleccionar les notícies i les van redactar. En aquest procés van comptar amb el suport dels periodistes de Ràdio Sant Vicenç, que van visitar totes les escoles. Després van emetre un informatiu en directe des de Ràdio Sant Vicenç. Així doncs, per cinquè any consecutiu, aquest programa educatiu va convertir els alumnes vicentins en periodistes.

Enguany hi van participar més escoles que mai: set en total, amb l’Escola Joan Juncadella, que s’hi va sumar per primer cop. La resta de centres participants van ser Iris, Sant Josep, Sant Jordi, Mare de Déu del Rocio, La Vinyala i La Guàrdia. La majoria d’alumnes són de cinquè, tot i que també n’hi ha de sisè i d’educació especial.

Els principals objectius d’Aula Dial són:

  1. Donar a conèixer el funcionament de la ràdio
  2. Constatar la potencialitat de la ràdio com  a mitjà de comunicació
  3. Ser conscients de la dinàmica de  treball inherent a un programa de ràdio
  4. Proporcionar als alumnes un recurs per aconseguir una bona eina discursiva, expressiva i participativa
  5. Identificar els recursos bàsics del llenguatge radiofònic.
  6. Facilitar la comunicació entre els integrants de la comunitat educativa (alumnes, mestres i famílies ).
  7. Analitzar la realitat de la manera més objectiva possible.
  8. Reforçar l’esperit crític.
  9. Aconseguir destreses comunicatives facilitadores d’un bon treball cooperatiu.

Podeu escoltar tots els programes emesos a Ràdio a la carta.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here