Ahir, el Casal de barri l’Olivera va acollir un acte de campanya d’ERC, el primer dels republicans al Baix Llobregat, sobre les eleccions al Parlament europeu del proper 25 de maig, al que van assistir més d’una trentena de persones, i en el que van intervenir com a ponents la vicepresidenta primera del Parlament i diputada d’ERC Anna Simó i el portaveu i candidat a les eleccions municipals d’ERC Sant Boi Miquel Salip. El portaveu republicà local va criticar fortament el relleu a l’alcaldia de la ciutat que ha tingut lloc avui

Abans de començar la seva intervenció, en Miquel Salip va tenir un emotiu record en memòria del company d’ERC, president d’ERC Vilanova i la Geltrú i antic militant de les JERC Oriol Papell, mort sobtadament el passat dia 5 amb 31 anys d’edat.

Salip, primerament, es va referir al relleu a l’alcaldia d’aquest dissabte dia 10 on l’alcalde Jaume Bosh ha deixat el càrrec a la fins ara tercera tinenta d’alcalde i titular de l’Àrea de Benestar i Ciutadania. Salip va explicar que “a Esquerra creiem que l’alcalde ha d’esgotar els seus mandats perquè per això el poble el va triar i votar. En el seu moment l’alcalde Bosch va entrar com un ariet contra l’anterior alcaldessa, però ara que no és un actiu útil pel PSC es veu obligat a marxar”.

El portaveu republicà local va afegir i recordar que “en la legislatura anterior vam poder formar part del govern local i vam implantar noves maneres de fer política, les quals han desaparegut a la vegada que hem perdut la representació institucional, i això es fa palès, una vegada més, canviant l’alcalde un anys abans de les eleccions locals, just a l’inici de la campanya de les eleccions europees i una setmana abans de la Festa Major, fent que tots els ciutadans haguem de pagar la seva posada en escena com a nova alcaldessa i l’inici de la seva campanya com a candidata a les eleccions municipals de l’any que ve”. I és per aquest retorn de les velles maneres de fer política i per molts altres motius que ens plategem i treballem per entrar l’any que ve amb molta força al consistori i posar-ne fi i construir un nou Sant Boi.

Abans de donar pas a l’Anna Simó, Salip va avisar als assistents que, malgrat el que es pugui dir, les eleccions europees són importants perquè tot i que no es sigui conscient, les polítiques europees tenen un fort impacte local i en són exemples el cofinançament europeu del FEDER amb el que es va construir la Biblioteca Jordi Rubio i Balaguer o el colector de la Riera Roja a Sant Boi.

La vicepresidenta primera del Parlament i diputada d’ERC Anna Simó va començar la seva intervenció amb una forta crítica a la Unió Europea actual, als mandats de la troika i a les polítiques neoliberals imposades des de Brussel·les i seguides fil per randa per Madrid, com per exemple modificar la Constitució en un sol dia per prioritzar el pagament del deute. I també va carregar contra govern central espanyol per no fer cas d’Europa quan critica polítiques reaccionaries com les de la llei de l’avortament. Però tot i així, Simó va afirmar que “la Unió Europea no és un organisme acabat, sinó en procés constant d’enfortiment i canvi, i el canvi ha de provenir del vot de les persones. I per això és important que anem a votar. A Esquerra no ens autoanomenem euroescèptics, sinó que ens considerem eurocrítics perquè no ens agrada l’Europa actual, tal i com està conformada i la volem canviar perquè prioritzi el servei a les persones i les polítiques socials”.

La també portaveu d’ERC va anunciar que “la primera proposta que la coalició ERC-NEC-Catalunya Sí farà després de les eleccions serà buscar el suport de tots els diputats europeus favorables al dret a decidir de Catalunya i que donin suport als resultat de la consulta del 9N”. L’Anna Simó va voler treure ferro a la impossibilitat d’una candidatura unitària catalana perquè no hagués sigut representativa després del desmarcament de vàries forces polítiques i perquè, segons l’hospitalenca, l’important i el que de veritat compta és continuar sumant esforços i consensos després del 25M. Simó va voler deixar clar que, tot i que en el lideratge del procés sobiranista català hi té un paper fonamental el president Mas, el lideratge és compartit també per altres líders polítics i que, per tant, un mal resultat no afectaria al procés.

Per una altra banda, situant-se en un escenari d’independència, Simó va afirmar que “no quedarem fora de la Unió Europea perquè a Europa no l’interessa per qüestions geoeconòmiques i comercials. Però no podem demanar que Europa s’interessi per nosaltres, si no ens interessem per Europa i, per tant, hem d’anar a votar”.

La vicepresidenta primera del Parlament va recordar que la coalició ERC-NEC-Catalunya Sí és l’única que defensa la independència de Catalunya i, a la vegada, l’Europa dels drets socials i del benestar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here