L’entitat va celebrar la setmana passada una jornada amb la participació dels principals impulsors de la racionalització dels horaris, i va aprofitar per presentar les seves propostes adreçades a facilitar la reforma

AEBALL va celebrar el passat 8 de maig, una jornada sobre la reforma horària, en el marc del seu Club de Responsables de Recursos Humans. L’entitat empresarial es va posicionar totalment a favor de la necessitat de la racionalització dels horaris, i va comptar a la taula de ponents, presidida per Manuel Rosillo, amb experts com Ignacio Buqueras, president de la plataforma que està liderant el canvi a nivell estatal – la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios-, Esther Jiménez, gerent de l’Internacional Center for Work and Family de l’ IESE, Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, i Jordi Miró, Director General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat de Catalunya.

Buqueras va explicar que el sistema horari vigent actualment a Espanya perjudica a tota la societat, i especialment a les dones i va afirmar que “temes clau com la conciliació, la igualtat i la coresponsabilitat no es poden entendre si no és lligats a uns horaris racionals”. En aquest sentit, segons Buqueras, les empreses que s’han compromès en aquest aspecte han augmentat la seva productivitat, s’han vist beneficiades d’un important estalvi (en electricitat, per exemple), però sobretot poden afirmar que l’avenç significatiu són les persones, comptar amb un capital humà amb millor qualitat de vida i més satisfet.

Fa més de 14 anys que Ignacio Buqueras presideix la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios, i són moltíssimes les reunions que ha mantingut amb representants de les diferents administracions, tant estatal com autonòmiques, especialment a Catalunya, on s’ha entrevistat amb Jordi Pujol, Artur Mas, i molts altres càrrecs polítics. Al respecte de l’esforç per obtenir compromisos de l’administració, Buqueras va manifestar que Catalunya ha donat un pas important recentment, amb la creació d’un grup interdepartamental que valorarà les possibles mesures, però ha aprofitat per demanar “més que paraules, fets”.

Esther Jiménez, gerent de l’ICWF de l’IESE, es va centrar en el món empresarial i la conciliació, i va voler remarcar que “ens creiem que el presencialisme fa més productives a les persones”, quan no és així. Jiménez es va basar en els diversos estudis elaborats per l’organisme que representa per afirmar que el segle XXI és el de les tres F’s, flexibilitat, feminitat i família. “Les noves generacions no volen viure per treballar sinó treballar per viure”, i cal adaptar-s’hi per atraure talent. Jiménezva acabar afirmant que “el que no és flexible, està mort”, referint-se a les empreses.

AEBALL va voler mostrar també el punt de vista d’un expert en família, Daniel Arasa. Arasa es va manifestar defensor de la conciliació tot i remarcant que sempre acompanyada de la responsabilitat per fer una feina de qualitat. “No és greu que un 8% de la plantilla quedi a la oficina per acabar alguna tasca urgent, de forma puntual”. El president de l’organització pro-famílies va voler incidir en alguns problemes concrets especialment importants, com el problema de les altes hores a les que s’emet el prime time, dels missatges i correus que s’envien fora de l’horari laboral, les àmplies pauses que estableixen algunes empreses pels àpats, o els horaris d’algunes reunions.

Per la seva banda, Jordi Miró, Director de Relacions Laborals i de Qualitat en el Treball de la Generalitat va indicar que “la voluntat del govern és la de participar des de dintre del procés per la reforma horària”, i va explicar que recentment s’ha aprovat la creació d’un grup interdepartamental liderat per presidència, que valorarà les propostes al respecte. D’altra banda, també va explicar que la direcció que encapçala serà l’encarregada d’impulsar el debat al respecte de la racionalització dels horaris.

Al final de la sessió, Manuel Rosillo, president d’AEBALL, va presentar dues llistes de propostes que s’han elaborat amb la participació d’empresaris i directors de Recursos Humans. La primera s’adreça a les administracions públiques, a la societat en general, i alguns sectors en particular, i conté propostes adreçades a facilitar la reforma horària: PROPOSTA DE MESURES PER LA CONCILIACIÓ DE LA VIDA PERSONAL, FAMILIAR I LABORAL I LA REFORMA HORÀRIA adreçades a l’administració pública, a la societat en general, i a alguns sectors en particular. 

La segona s’adreça a les empreses, i es tracta d’una llista de mesures que es poden aplicar per facilitar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, merament informativa, doncs cada empresa ha d’aplicar les mesures que convinguin en funció de la seva activitat i situació: PROPOSTA DE MESURES PER LA CONCILIACIÓ DE LA VIDA PERSONAL, FAMILIAR I LABORAL I LA REFORMA HORÀRIA adreçades a les empreses.

 

 

Els empresaris d’AEBALL, recolzats pels experts, han aprofitat per demanar a Miró un compromís més ferm, mesures concretes respecte als àmbits que els pertoquen com a administració.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here