La nova app mòbil Infoplatges és també una de les propostes estrella d’aquest estiu, junt amb els camps de Korfbal i l’aparcaments de bicicletes. Però a més, mitjançant un projecte europeu, es procedirà a la recuperació de les dunes de la platja de Gavà, que enguany és l’única platja del Baix Llobregat que ha obtingut una bandera blava. El guardó avala la qualitat de les aigües de bany i dels serveis, el correcte funcionament de les instal·lacions, la seguretat i l’eficient informació que reben els banyistes

La platja de la Llacuna de la Murtra de Viladecans va ser el lloc escollit enguany per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)  per presentar la temporada “Estiu Metropolità”, que mostra les nombroses opcions que els espais públics metropolitans ofereixen als ciutadans. El gerent de l’entitat Ramon Torra en companyia de Carles Ruiz, alcalde de Viladecans i de Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà van ser els encarregats divendres de presentar les novetats i de valorar els recursos naturals del territori metropolità.

A les platges metropolitanes, l’AMB hi ha seguit ampliant els equipaments; aquest any una de les grans novetats ha estat el nou sistema de megafonia, que ja està instal·lat, de moment, a la platja de Viladecans. L’aplicació per a smartphones Infoplatges, també presentada avui, és un altre exemple de l’ús de la tecnologia en la gestió del territori. L’app, dissenyada especialment per a les 39 platges metropolitanes, permet a qualsevol ciutadà conèixer en tot moment els equipaments de cada platja, previsió meteorològica, opcions de mobilitat per arribar-hi, agenda, notícies, avisos i telèfons d’utilitat. Infoplatges disponible per a Android i iOS també permet als usuaris poden avisar en temps real d’incidències als tècnics de l’AMB (per exemple, una dutxa que perd aigua), acompanyant-les d’una foto, de manera que el problema es pugui solucionar de forma ràpida.

Altres novetats a les platges per aquesta temporada són els nous camps de Korfbal i els aparcaments de bicicletes, un element guanyador del premi Delta de Plata 2013, atorgat pel FAD, i que s’instal·larà a totes les platges.

La visita també va servir per explicar la recuperació dels ecosistemes dunars, dins del projecte europeu OPERAs, que l’AMB porta a terme a les platges del Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Per a l’alcaldessa de Gavà. Raquel Sanchez es tracta d’un projecte molt important per a la ciutat “Gavà va ser un municipi pioner l’any 1992 quan, amb la construcció del Passeig Marítim, recupera el sistema dunar com a un element constructiu i va recuperar allò que per a nosaltres constitueix un autèntic patrimoni natural. Ara celebrem que Gavà formi part d’un projecte europeu que contempla diverses accions que permetrà recuperar i millorar el paisatge dunar de la nostra platja”, va explicar l’alcaldessa qui va afegir “convidem tota la ciutadania que prengui consciència d’aquest patrimoni i que col·labori amb nosaltres per a conservar-lo”.

L’objectiu d’aquest projecte és retirar la vegetació invasora que perjudica l’ecosistema, afavorint així el creixement de les espècies dunars, i crear dunes completament noves, per afavorir el retorn de la flora i la fauna autòctones. Les dades obtingudes en el projecte s’aprofitaran per millorar els sistemes de neteja de la sorra de la platja. A banda d’ordenar l’accés dels ciutadans i els animals de companyia, en aquests espais la neteja es continuarà fent de forma manual per respectar al màxim l’equilibri natural.

Un altre dels espais visitats en la presentació de la campanya estiuenca va ser el  Parc de l’Estany de la Murtra, que s’incorporarà el proper 1 de juliol a la Xarxa de Parcs metropolitans. “Aquest parc, l’únic a més de la xarxa amb un estany natural és un exemple del treball i l’esforç que l’Àrea Metropolitana i els ajuntaments fem per mantenir el nostre territori en unes condicions òptimes per posar-ho a l’abast de la ciutadania”, va afirmar Raquel Sánchez

Amb el suport de fons europeus, l’AMB va redactar el 2011 el pla de recuperació, que va començar retirant les deixalles del voltant per dotar el sòl de més qualitat i eliminant espècies invasores, substituint-les espècies autòctones. El nou parc té una extensió de 13.000 m2, i el seu atractiu principal és la possibilitat d’observar multitud d’espècies d’aus, gràcies als miradors que s’hi ha instal·lat.

Finalment, es va presentar el control que el laboratori propi de l’AMB porta de la qualitat de la sorra de les platges.  Entre els mesos de maig i setembre, es recullen unes 360 mostres de sorra en 20 punts de control, que coincideixen amb les zones amb més presència de banyistes o major risc de contaminació.

Val a dir que, en el 100% de les platges metropolitanes, els valors es mantenen, amb un amplíssim marge, per sota dels límits recomanats. Aquests resultats són possibles gràcies al civisme de la ciutadania i l’eficaç control dels municipis sobre els animals de companyia, va explicar el gerent de l’AMB.

La platja de Gavà, una platja de bandera

L’any 2011 va onejar per primer cop la bandera blava a la platja de Gavà, tres anys després serà l’única del Delta del Llobregat que llueixi aquest guardó. Fa uns dies es van donar a conèixer el llistat de platges i ports europeus guardonats amb aquest distintiu que atorga la Fundació Europea d’Educació Ambiental (FEE).

Per a l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez “aquesta és una bona notícia que corrobora que treballem molt i el fem bé”. Sánchez assegura que “totes les platges metropolitanes són magnífiques però en aquest sentit nosaltres hem fet un esforç extraordinari per tal de mantenir aquesta bandera blava que a més ens permet promocionar-nos com a municipi d’interès turístic”.

La bandera blava és un reconeixement a la bona gestió que es fa de les platges i de les aigües interiors, sempre d’una manera respectuosa amb el medi ambient i amb la natura. El guardó avala també l’excel·lent qualitat de les aigües de bany i dels serveis, el correcte funcionament de les instal·lacions,  la seguretat i l’eficient informació que reben els usuaris i usuàries.

La bandera blava s’atorga cada any i només es vàlida mentre es compleixin els criteris exigits. La Fundació Europea d’Educació és una entitat privada constituïda i representada per una organització no governamental ambiental en cadascun dels més de 40 estats participants. Cada membre de la Fundació -a Espanya ADEAC- inspecciona a l’estiu els emplaçaments amb la bandera blava.

La platja de Gavà també va rebre fa un mes la Q de Qualitat del Consorci de turisme del Baix Llobregat.

Malauradament, les platjes del Prat i Castelldefels, que l’any passat es van guanyar la distinció que atorga la Fundació Europea d’Educació Ambiental, enguany no podrán lluir la bandera blava,

 

Font: elBruguers.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here