El Comitè d’Empresa de la televisió catalana els considera “imprescindibles” per mantenir l’oferta televisiva de servei públic. Tant la  Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com diversos partits polítics, s’han pronunciat en contra d’aquesta possible reducció de Canals de la televisió pública catalana, que té la seva seu al Baix Llobregat, a Sant Joan Despí

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs,  va denunciar ahir que el govern espanyol té la intenció d’aprovar un decret que redueix a la meitat l’espai radioelèctric de TVC traient-li un dels dos múltiplex que té actualment.

Homs va alertar que aquesta decisió afecta el “cor del funcionament” de la televisió pública i que podria suposar el tancament d’alguns dels canals de TVC, haver de renunciar a l’alta definició o “enterrar de manera definitiva” la reciprocitat amb les Illes Balears i el País Valencià.

El conseller creu que és una “decisió política” ja que el decret que el Consell de Ministres podria aprovar aquest divendres afecta només a TVC.

Els treballadors i treballadores de TV3 han reclamat al govern espanyol que es mantinguin els dos múltiplex de TDT de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, després que hagi transcendit que el govern espanyol podria suprimir-ne un en el marc de la reordenació de l’espai radioelèctric per cedir espai al servei 4G de les companyies de telefonia.

Segons el comitè, “aquesta amputació” suposaria “renunciar” a part de l’oferta televisiva i “competir en inferioritat de condicions” contra la resta de cadenes. A més es recorda que suprimir, fa dos anys, els canals 3XL i la meitat del 33 i del Super3 argumentant raons pressupostàries va ser un “error”.

Per la seva banda, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) considera “imprescindible” mantenir íntegrament la seva oferta audiovisual en TDT “per al ple desenvolupament del servei públic” de comunicació audiovisual.

Brauli va defensar el “model d’èxit” de TV3 i va declarar que volen mantenir i, si poden incrementar, l’oferta audiovisual “però en cap cas reduir-la, com ara pretenen amb la proposta de treure’ns la meitat dels canals”.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya també s’ha pronunciat al respecte, i ha assenyalat que tots els arguments tècnics que es puguin presentar “no oculten la poca consideració” del govern del PP per la funció de servei públic dels mitjans de la CCMA, “ni la dada que l’oferta de televisió en català és d’un 20% davant el 80% d’oferta en castellà”.

El Sindicat, doncs, considera una “posició política i ideològica, i no un problema tècnic” el tancament de la meitat de canals de TVC que preveu el govern espanyol i específicament, remarca, limitar la possibilitat de reciprocitat amb IB3 i Canal 9.

Finalment, la CUP -que no concorre a les eleccions europees-, ha qualificat a través del seu perfil Twitter de “cop d’estat tècnic, una imposició política i una ingerència autoritària i vergonyant” el reial decret que pretén tirar endavant el govern espanyol.

ÚLTIMA HORA. El director de TV3, Eugeni Sallent, en declaracions aquest matí a El món a RAC1, ha augurat que el tancament del múltiplex de TV3 “no passarà”. “Em temo que és un tema més polític que televisiu. Crec que no passarà. Esgotarem totes les vies possibles perquè això no passi”, ha indicat.

El futur de TV3 centra la campanya de les europees a Catalunya

Ernest Urtasun es mostra contrari “al tancament de canals públics, perquè que atempta contra el dret a la informació de la ciutadania” i defensa el paper de TV3 “com a instrument de normalització lingüística”

El candidat d’Iniciativa per Catalunya – Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) al Parlament Europeu, ha assenyalat que “aquest  decret que redueix a la meitat l’espai radioelèctric de TVC, tindrà també un impacte sobre la reciprocitat amb les Illes Balears i amb el País Valencià”.

“Des d’ICV hem estat bel·ligerants a l’hora de demanar que es recuperés el més aviat possible la reciprocitat amb el País Valencià, i aquesta decisió del Govern central no només ho dificulta, sinó que a més ataca la reciprocitat existent amb les illes”, ha explicat el candidat.

Urtasun, no obstant, també s’ha mostrat crític amb els que “amb cinisme s’erigeixen ara com a baluards de la defensa de TV3, quan han estat qui ha aplicat retallades a la Corporació, han fusionat canals i han deixat la plantilla en una situació de vulnerabilitat intolerable”.

“Em sembla d’un cinisme absolut que CiU defensi els serveis públics, quan es dediquen sistemàticament a carregar-se’ls”  ha sentenciat el cap de llista ecosocialista.

Terricabras lamenta que l’Estat “s’entesti” en reduir l’accés a la cultura i la llengua catalana tancant un múltiplex de TVC

“N’hi ha que desitgen que no s’escrigui, no es parli i no es pensi en català. Són els mateixos que desitgen que no s’escrigui, no es parli i no es pensi”. Amb aquesta cita a Ovidi Montllor, el cap de llista d’ERC a les europees, Josep-Maria Terricabras, va definir l’actitud del govern espanyol davant l’anunci de tancament d’un dels múltiplex de TVC, fet que probablement farà perdre canals a la televisió pública catalana.

“El govern espanyol està entestat en anar reduint les possibilitats de la llengua i la cultura en català”, va lamentar. “Al País Valencià es pot agafar la televisió russa però no la catalana”, va ironitzar per afirmar que li semblava “fatal” que es vagin tancant canals en català.

Javi López acusa el govern espanyol d'”atacar la televisió pública i la dignitat dels catalans”

El candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López, va criticar el govern espanyol per “atacar la nostra televisió pública i atacar la dignitat dels catalans traient drets conquerits” en el que va qualificar “d’agenda i actitud indignes” amb Catalunya.

López ho va dir a Girona al costat de l’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar i del primer secretari del PSC de la Federació de les Comarques Gironines, Juli Fernández. López va reivindicar el PSC com un element “clau” per Catalunya que ha “eixamplat el catalanisme polític com ningú” i que ha treballat per “reconstruir el país, per la unitat i la societat comuna”, va sentenciar.

Mas: “Ens volen retallar TV3, la llengua, els diners, però els vots no ens els poden retallar, ni ara ni el 9N”

Així de clar es va expressar el president català, Artur Mas, fent referència a la intenció del govern espanyol d’aprovar un decret que pot suposar el tancament de canals de TVC. Davant d’unes 800 persones a Lleida, Mas va subratllar que l’Estat pot retallar-li moltes competències a Catalunya, recursos, competències o intentar aturar connexions com el corredor mediterrani, però hi ha una sola cosa que no pot evitar, que són els vots a les urnes.

Mas va cridar a participar massivament per donar un missatge a l’exterior, “als que algun dia hauran d’ajudar Catalunya perquè el procés surti bé”.

Sánchez-Camacho acusa Homs de “mentir i manipular” i nega que Rajoy “ataqui Catalunya” amb el tancament de canals de TVC

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va voler replicar ahir des del Prat, al portaveu del Govern, Francesc Homs, per les seves valoracions sobre el tancament de canals de TVC.

La popular va acusar a Homs de “mentir, tergiversar i manipular la realitat” en anunciar la decisió de l’executiu espanyol. I és que segons la líder popular, la obligació de tancar un múltiplex a Catalunya respon a “una directiva europea” i si no s’acompleix, “Espanya tindria una sanció”.

Amb això, Sánchez-Camacho va voelr negar que la decisió suposi un “atac a Catalunya”. És per això que la presidenta del PPC va carregar durament contra Homs i la seva reacció, tot afirmant que sembla “patir mania persecutòria constantment”.

 

Font: ACN

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here