Acaben de tancar els col·legis electorals. La participació, a falta dels resultats definitius, s’espera que al Baix Llobregat superi aproximadament per 7 punts la de les eleccions de 2009, ratificant el creixement del percentatge de vot a Catalunya, que a les 18h se situava 9 punts per sobre. No s’han registrat incidents als col·legis electorals i la jornada ha transcorregut amb normalitat. No obtant, la prohibició de la celebració del Multirendum i l’actuació policial al respecte, també ha marcat l’actualitat informativa de la jornada electoral

Eleccions Europees 2014

Les dades de participació a les Eleccions Europees recollides fins a les sis de la tarda ratificaven el creixement del percentatge de vot a Catalunya, en gairebé un 9% més que els darrers comicis, un fet que ha tingut el seu trasllat al Baix Llobregat, encara que en un percentatge lleugerament menor, però no per això poc important. A l’espera dels resultats definitius, les dades a les que hem tingut accés des d’elBaix.cat indiquen un creixement d’aproximadament 7 punts en la participació a la nostra comarca.

El Ministeri d’Interior informava ales 18h,  que fins a aquesta hora la participació a Catalunya ascendia al 35,4% del cens. L’any 2009, a les sis de la tarda, la participació era del 26,7%. Així, a dues hores perquè tanquéssin els Col·legis Electorals, la participació era a poc més de 2 punts d’igualar el percentatge total de votants catalans dels comicis de fa cinc anys (36,94%). Pel que fa a la resta de l’Estat, la participació superava lleugerament la de les darreres europees, amb un 34,08%.

Fins les 10 de la nit, no podrem corroborar aquestes tendències ni obtenir cap avenç sobre cap a quines opcions s’han inclinat els votants espanyols, ja que els col·legis electorals italians encara seran oberts fins aquesta hora, i es vol evitar qualsevol tipus de contaminació del procés. Serà un cop tanquin els col·legis italians, que rebrem els primers sondeigs de les enquestes de peu d’urna, i dels % de participació. Finalment, a les 11 de la nit es donaran els resultats electorals en bloc.

El Multireferendum

Els organitzadors del Multireferèndum han confirmat que al llarg del dia que s’han desmuntat diverses meses de votació arreu de Catalunya. En el cas del Baix Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Esplugues, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Corbera de Llobregat, Castelldefels, Sant Esteve Sesrovires, Olesa de Montserrat i Esparreguera; han estat les ciutats on s’han muntat diverses taules, sobre temes diversos com els transgènics, el deute il·legítim, el control del sector energètic o les ILP.

A més, els Mossos han aixecat acta i han identificat els membres de les taules de votació a 146 actes a meses electorals del Multireferèndum, per muntar urnes al carrer o en espais habilitats després que el Tribunal Suprem confirmés la decisió de la Junta Electoral Central de prohibir aquest plebiscit. En la majoria de casos els organitzadors han donat la seva identificació i han decidit seguir a la taula del Multireferèndum. El portaveu de la consulta popular, Albert Puy, ha defensat el dret de desobeir la resolució de la Junta Electoral per defensar una democràcia més directa.

A la comarca, la policia ha obligat a desmuntar les taules, a localitats com Castelldefels, Olesa de Montserrat -a primera hora- o a Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, ja cap al tard. En molts casos, els Mossos han pres acta de la voluntat dels organitzadors de continuar duent a terme el Multireferendum, en contra de les advertències de la policía, fet que podria constituir un delicte electoral. No obstant, segons Puy, ho han fet “convençuts de la plena legalitat de la democràcia directa d’aquest referèndum”, i en molts casos, les taules s’han tornat a organitzar en diferents espais, després de ser clausurades per la policia.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que en total s’han identificat 500 responsables de les meses. A la tarda, quan ha arribat l’ordre expressa de retirada de les taules per part de la Junta Electoral Central,  s’han hagut de denunciar els representants de nou taules per desobediència ja que hi ha hagut certa oposició a acatar la prohibició, segons Interior.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here