Cornellà, Sant Joan Despí, Esplugues, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Corbera de Llobregat, Castelldefels, Sant Esteve Sesrovires, Olesa de Montserrat i Esparreguera; són les ciutats baixllobregatines on s’havia anunciat que avui es muntaríen les taules del Multireferendum. Segons hem pogut saber, a Castelldefels i Olesa de Montserrat la policía ha obligat a desmuntar les taules, mentre que a d’altres localitats com Sant Vicenç dels Horts o Molins de Rei, els Mossos tan sols han pres acta de la negativa de retirar-les

Multireferèndum 2014 és una convocatòria, de la gent per a la gent, per debatre i decidir sobre qüestions bloquejades en les institucions polítiques. Neix a proposta de Som lo que Sembrem i la Plataforma Aturem el Fracking, i els col·lectius promotors volen que s’expressi la voluntat popular de forma directa i determinant sobre problemàtiques aturades a les institucions o sobre les quals no es deixa decidir la població. S’hi combina el vot electrònic -des del 23 d’abril-, amb el presencial que s’ha pogut exercir aquest cap de semana.

Els impulsors del Multireferèndum han volgut mantenir les urnes al carrer -276 taules de votacions repartides a 130 municipis- contra el “segrest de la democràcia”, tot i la decisió per part de la Junta Electoral Central (JEC) de prohibir aquesta votació perquè podria influir en els resultats de les eleccions europees, i la posterior ratificació de la prohibició per part del Tribunal Suprem.

El tribunal va dir compartir l’argument de la JEC que les preguntes plantejades pels promotors de la iniciativa “constitueixen una activitat de naturalesa política susceptible d’influir en els electors i d’afectar als principis de reflexió i regularitat que ha de presidir l’acte de votació”. A més, creu que “l’eficàcia del debat social” pretès pels impulsors “no exigeix inexcusablement la seva coincidència amb l’acte de votació” i que es podria fer en “circumstàncies i moments diferents”.

Els organitzadors del Multireferendum van decidir, malgrat tot, mantenir la convocatòria per a aquest diumenge i van demanar que el Govern i a les institucions catalanes “facin prevaldre els drets polítics de reunió, manifestació i participació política directa, així com el dret a decidir del poble català”. Així mateix, van fer una crida a la ciutadania perquè participi i defensi les taules de vot de multireferèndum. Per això, van emplaçar la ciutadania a treure taules al carrer de forma simbòlica aquest cap de setmana i que “inundin les xarxes” d’imatges amb l’etiqueta #ATaula.

Fonts d’Interior van explicar que els Mossos es limitarienn a complir el que diu l’administració electoral i van recordar que en una decisió de Suprem “no hi ha discrecionalitat”, tot i que no van concretar el paper dels Mossos d’Esquadra davant del Multireferèndum. Així, la situació és diversa en funció de la població. Mentre a Castelldefels la policía ha obligat a desmuntar les taules, o a Olesa les amenaces sobre la possible repercusssió d’incórer en un delicte han estat determinants; a Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei simplement s’ha pres acta de la voluntat dels organitzadors de continuar duent a terme el Multireferendum, en contra de les advertències de la policía, fet que podria constituir un delicte electoral, però que de moment permet que el Multireferendum es desenvolupi amb total normalitat.

Segons ha informat el Ministeri de l’Interior en roda de prensa aquest matí, els agents han fet retirat les taules properes als col·legis electorals, entre altres llocs, a Castelldefels. Els agents identifiquen les persones responsables de cada lloc, aixequen acta i ho comuniquen a la junta electoral corresponent.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here