El PSC del Baix Llobregat agraeix la confiança de la ciutadania a la comarca on es mantenen com a primera força política, malgrat el sotrac que han provocat els resultats. L’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha declarat que creu que “en aquests moments no hi ha cap risc d’escissió” al PSC. Per altra banda, ERC es felicita dels seus resultat al Baix Llobregat, que la sitúen com a segona força política a la comarca. En la mateixa línia, ICV del Baix Llobregat també valora positivament els seus resultats en els comicis europeus. Els ecosicialistes han doblat el seu percentatge de vot

Reacció del PSC

En un comunicat, el PSC del Baix Llobregat destaca que aquestes eleccions al Parlament Europeu han tingut lloc en un context polític de creixent fragmentació política a Catalunya i Espanya. Els comicis han estat marcats per les polítiques de retallades del Govern Rajoy a Espanya i la falta de diàleg entre els Governs de Catalunya i Espanya. “Analitzant els resultats electorals provisionals, podem deduir que la ciutadania ha exercit el seu dret a vot més en clau de política nacional que en clau europea”, valoren.

Els socialistes baixllobregatins també consideren que “en aquest sentit, els partits hem de fer autocrítica i fer més pedagogia del projecte europeu donat que les eleccions eren cabdals per decidir i avançar sobre quin model d’Europa volem: l’Europa de les retallades i l’austericidi o una Europa més social i de les persones”.

Davant de la pèrdua d’aproximadament el 50% del seu electorat, el PSC del Baix Llobregat assegura que “no estem satisfets amb els resultats a nivell continental on el Partit Popular Europeu ha revalidat la seva majoria al si del Parlament Europeu. Lamentem també l’auge de partits xenòfobs i euroescèptics que van contra el projecte europeu i no aporten cap solució als reptes que avui tenim plantejats. El resultat també ens ha estat advers a Catalunya i Espanya”.

Malgrat tot però, es congratulen que “a la comarca del Baix Llobregat, però ens mantenim com a força més votada amb el 20,31% dels vots”.

Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí i 1r Secretari de la comarca, va declarar que el PSC del Baix Llobregat mantenim la nostra vocació europeista i municipalista, seguirem treballant per oferir a la ciutadania un horitzó de progrés, llibertat i justícia social, tant des dels municipis com a la Unió Europea”, i va agraïr “la dedicació i la tasca de la nostra militància, simpatitzants, interventors i apoderats que han contribuït a que la nostra comarca ens mantinguem com a la força més votada”.

Balmón creu que “en aquests moments no hi ha cap risc d’escissió” al PSC

Antoni Balmón
Antoni Balmón

El secretari d’Acció Política del PSC i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha descartat aquest dimarts al matí, en una entrevista a TV3, que el seu partit pugui patir en breu una escissió amb la marxa dels sectors crítics.

Després de mostrar el seu “respecte” pels que auguren aquest trencament del socialisme català, Balmón ha considerat que “en aquests moments, no tenim cap risc de cap escissió” al PSC. “Crec que qui està orfe és qui pateix la crisi i no l’electorat socialista”, ha dit.

A més, el dirigent del PSC ha apostat per “buscar la unitat d’acció política” amb els sectors crítics, sempre “dins tot de l’orbita del partit”. Segons Balmón, el mateix criteri el comparteixen els “companys amb els que hem parlat”.

Aquestes declaracions de Balmón s’han produït després que l’exconsellera Montserrat Tura hagi avançat que aquest dimarts es farà públic un manifest a través de les xarxes anunciant que s’ha creat un moviment dins del PSC que no renuncia a concórrer a les pròximes eleccions municipals de l’any que ve.

Així ho ha assegurat Tura en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més, Tura ha afirmat que “segurament no tindran més remei” que presentar-se amb unes sigles diferents a les del PSC. “Ens sap molt greu decisions d’aquest tipus perquè ens agradaria continuar sota les sigles del PSC” ha afegit per després assegurar que la nova marca inclourà segur la paraula ‘socialistes’.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha anunciat que el PSC tornarà a tenir una Executiva d’integració amb tots els sectors del partit.  Navarro vol ser generós amb els crítics, però reclamarà compromís amb el projecte comú i el partit. El primer secretari també s’està reunint amb altres destacats socialistes més propers per explicar les intencions, també de cara al proper Consell nacional que han anunciat de cara al juny i que pot provocar canvis en l’executiva del partit.

Reacció d’ERC

ERC del Baix Llobregat no ha fet cap comunicat oficial sobre els millors resultats de la seva història a la comarca. Uns resultats que la situen com a segona força política en unes eleccions on la formació republicana ha triplicat el seu nombre de votants i ha guanyat les eleccions al conjunt de Cartalunya. Al Baix Llobregat, malgrat quedar per darrere del PSC, ha resultat primera força a localitats importants com Martorell, Molins de Rei o Sant Vicenç dels Horts, d’on n’és alcalde el seu President, Oriol Junqueras.

Malgrat no haver-hi encara una valoració pública dels resultats en clau comarcal, al Twitter oficial d’@ERC_BaixLlobregat, els republicans han realitzat el següent tuit:

tuitercAcompanyat d’aquesta infografia d’agraïment, a la militancia i l’electorat del Baix Llobregat:

despertabaixok

En un comunicat de caire nacional que ERC Baix Llobregat ha penjat a la seva web, és el ja Eurodiputat d’ERC Terricabras qui valora els resultats, assegurant que “estem molt contents per l’augment significatiu de la participació a Catalunya, que ens situa per primera vegada per sobre de la mitjana espanyola i europea”. Però puntualitzant que “no en tenim prou, ens hauria agradat superar el 50% de participació”.

En segon lloc, celebra el resultat del conjunt de les forces que donen suport a la consulta del 9-N que han obtingut el 55,5% dels vots, fet que reforça, segons el dirigent d’ERC, el “càracter transversal” de la consulta. Terricabras considera que amb aquests resultats “el procés surt reforçat i no hi ha marxa enrere”.

Junqueras augura que la República Catalana es pot proclamar el 2016 “com a molt tard”

Junqueras
Oriol Junqueras

Després de la victòria electoral, el president d’ERC, Oriol Junqueras, augura que si els catalans voten a favor de la independència la República Catalana es pot proclamar “com a molt tard” el 2016, ja que les negociacions sobre el “fonamental” entre les dues parts “no tenen perquè durar més”.

En una entrevista a ‘El Mundo’, el president d’ERC s’ha mostrat convençut que la consulta s’acabarà celebrant perquè és el “més democràtic, el més just i ens hi hem compromès” i perquè estarà emparada pel Dret Internacional i els Drets Humans.

D’altra banda, l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, creu que una Catalunya independent podria ajudar “més i millor” a l’Estat i que Espanya seria la primera interessada en negociar amb un estat català per repartir el deute.

Reacció d’ICV-EUiA

ICV del Baix Llobregat, mitjançant un comunicat, ha volgut, primer de tot, reconèixer la victòria electoral del Partit Socialista al Baix Llobregat, que continua essent la força més votada malgrat haver perdut gairebé la meitat dels seus vots, tot i que lamenten que “aquesta pèrdua de vots no s’hagi consolidat en altres forces d’esquerres de la comarca”.

Segons el coodinador d’ICV a la comarca, Arnau Funes, dels resultats es desprèn que “el Baix Llobregat continua sent una comarca d’esquerres, quan està més present que mai la lluita per la defensa dels drets socials”, i ha defensat que “l’eix esquerra-dreta es manté viu al Baix Llobregat”.

Arnau Funes
Arnau Funes

Funes, també ha volgut destacar que “el bipartidisme estatal s’ha enfonsat a la comarca, com demostren els resultats tant de PSC com de PP”, que han patit un fort càstig per part de l’electorat baixllobregatí.

Pel que fa a l’eix nacional, Funes ha valorat “la victòria dels partits que han defensat el dret a decidir”. “Des d’ICV-EUiA hem demostrat que es pot defensar el dret a decidir sense cedir davant de les retallades i els drets de la gent”, ha dit Funes, que ha afegit que el “doble vot” que representava la coalició  ha sortit reforçat a les eleccions.

Finalment, el també regidor de Cornellà ha destacat que “malgrat creiem que aquestes han estat unes eleccions atípiques, s’ha valorat a les forces que fan política a peu de carrer, la gent ha donat suport a la política de proximitat”.

ICV del Baix Llobregat agraeix el suport de les 33.000 que han votat ICV-EUiA a la comarca, i manté la preocupació per la baixa participació, que malgrat ha augmentat, no ha superat el 50%.

Els ecosocialistes baixllobregatins entenen que els resultats d’aquestes eleccions no es poden extrapolar a propers comicis, però alerten que la seva lectura sí que indica que certes coses estan canviant, i que la gent està reaccionant per exigir drets nacionals, però també drets socials.

ICV-EUiA emplaça els 12 diputats de l’esquerra alternativa a treballar conjuntament al Parlament Europeu en contra les polítiques de la Troika

L’eurodiputat electe d’ICV-EUiA, Ernest Urtasun, va comperèixer ahir en roda de premsa acompanyat pels màxims líders de la coalició, Dolors Camats i Joan Josep Nuet i per la número 2 a Catalunya, Núria Lozano, amb qui va valorar els resultats de les eleccions europees que van celebrar-se diumenge i que van donar al conjunt de l’estat espanyol 12 europarlamentaris: a IU-ICV-EUiA (6), Podemos (5), Primavera Europea (1).

“Els 12 diputats han de treballar junts”, va dir Urtasun alhora que els va emplaçar a una reunió de treball la setmana vinent per elaborar una “estratègia conjunta” de l’esquerra alternativa a la cambra europea per veure com s’articulen.

“Si una cosa demana l’electorat d’esquerres després de les eleccions és la màxima unitat possible”, va assegurar Urtasun.

De la mateixa manera, i davant del risc que les tres famílies polítiques que han governat europa -socialistes, populars i liberals- repeteixin un acord que blindi les polítiques d’austeritat, el que ha estat cap de llista d’ICV-EUiA es va comprometre a combatre aquestes  polítiques econòmiques mitjançant l’articulació dels dos grups parlamentaris que signifiquen l’oposició: l’Esquerra Unitària liderada per Alexis Tsipras i els Verds liderats per Ska Keller.

“Haurem de veure com ens fem forts per articular aquest bloc antiausteritat”, va dir Urtasun que va reiterar, tal com havia fet en campanya, que també travarà un cordó sanitari en contra l’extrema dreta al Parlament Europeu i vetllarà pel compliment “estricte” del reglament perquè no puguin tenir càrrecs institucionals.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here