Davant l’anunci del Departament de Territori i Sostenibilitat de l’inici dels treballs del Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat, la coalició vol garantir la protecció del Delta, i ha estat el primer partit en presentar preguntes al respecte

Segons la informació de la que disposen els ecosocialistes, aquest Pla Director Urbanístic (PDU) respon a la voluntat de dinamitzar econòmicament aquesta zona del territori que ha patit amb especial intensitat la crisi econòmica, i englobarà determinats sectors compresos en els municipis de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat.

ICV-EUiA està d’acord amb el desenvolupament d’instruments que ens permetin superar aquesta crisi, però considera que aquest Pla director pretén exercir el planejament urbanístic sobre àmbits que contenen corredors biològics i espais protegits per la Xarxa Natura 2000  i pel Parc Agrari, i pot generar amenaces greus sobre la preservació de l’agricultura i dels espais naturals protegits del delta del Llobregat, alhora que pot desvirtuar el model de ciutats que s’han consolidat des de la recuperació de la democràcia, basades en l’equilibri entre els sòls urbans, la limitació dels espais urbanitzables i la consolidació dels sòls no urbanitzables.

Els ecosocialistes tampoc estan d’acord amb que aquest Pla Director Urbanístic es tramiti des de la Generalitat, sense que cap aprovació sigui objecte de debat en els plens municipals.

A més, entenen que la figura del Pla Director Urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal, en cap cas pot entrar en contradicció amb els criteris generals i particulars concretats en les previsions del planejament territorial i urbanístic, ja que és perillós que s’interpretin els PDU com una eina que substitueix mecanismes de planificació de llarg termini, ampli consens i gran abast territorial, per un urbanisme a la carta governat per la segmentació territorial, la immediatesa i el curt termini.

Alhora, des d’ICV-EUiA es veu amb preocupació com el Departament de Territori i Sostenibilitat sembla no assumir el grau de protecció assolit pels espais naturals del delta del Llobregat, com s’evidencia en el contingut del Catàleg de Paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona que es troba a informació pública.

Per totes aquestes raons, el grup parlamentari d’ICV-EUiA ha formulat les següents preguntes al Conseller de Territori i Sostenibilitat:

  1.  Quin serà l’àmbit territorial exacte que abastarà el Pla Director Urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal del Delta del Llobregat, amb indicació dels termes municipals, o part dels termes municipals als quals afectarà?
  2. Quin calendari hi ha previst per aprovar definitivament el POU del delta del Llobregat?
  3. Com està previst que el Departament es coordini amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat I amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona a efectes que puguin intervenir des de l’inici en els treballs de redacció i tramitació del pla director urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal del delta de Llobregat?
  4.  Com està prevista pel Departament la participació ciutadana dels agents socials, econòmics i ciutadans, de la UPC radicada al territori i de les entitats ecologistes, en la tramitació del PDU del delta del Llobregat?
  5.  Està previst que el pla director urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal del delta de Llobregat respecti els criteris del vigent Pla Territorial de Barcelona que, entre d’altres, tendeix a reduir o extingir la previsió d’equipaments metropolitans del litoral deltaic, o pel contrari es planteja alterar o contradir els criteris generals i particulars concretats en les previsions del planejament territorial i urbanístic vigents?
  6. Està previst que el pla director urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal del delta de Llobregat respecti els criteris del vigent Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner que preserva d’edificabilitat les zones litorals que són sòl urbanitzable no delimitat o sòl no urbanitzable o pel contrari es planteja alterar-los?
  7. Quin és el sentit i l’abast que el departament de Territori i sostenibilitat dóna, a efectes del futur Pla director urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal del delta de Llobregat, a l’afirmació de que existeixen “expectatives de creixement urbanístic i de potencial ampliació de l’aeroport en zones pretesament protegides (com a espai agrari o com a espai natural protegit)”, continguda en el Catàleg de Paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona que impulsa l’Observatori del Paisatge per encàrrec d’aquest Departament?
  8. Considera el govern que el parc agrari i els espais naturals del delta del Llobregat sols estan “pretesament protegits”?
  9. Està previst pel pla director urbanístic de delimitació i interès supramunicipal del delta del Llobregat dotar els espais ja definits com Xarxa Natura 2000 amb la qualificació urbanística que els correspon en tant que són espais naturals protegits pel marc legal europeu?
  10. Està previst pel pla director urbanístic de delimitació i ordenació d’interès supramunicipal del delta de Llobregat mantenir o ampliar la superfície i els límits actuals del parc agrari del Baix Llobregat?

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here