[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Associació de Veïns el Baixador lamenta que la platja de Castelldefels hagi perdut el guardó de la Bandera Blava, que certifica la qualitat ambiental de les platges.
L’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, ha explicat a la web de l’Ajuntament i en un comunicat als mitjans que “l’argument que han utilitzat des de L’ADEAC per retirar la certificació és el soroll que generen determinats xiringuitos, i especialment un d’ells”.
Atès que per rebatre l’argument de l’ADEAC, l’alcalde Manuel Reyes fa al·lusió als veïns declarant textualment que el treball que l’Ajuntament realitza a la platja està avalat “pels nostres veïns, que són els que realment estan valorant els esforços realitzats per l’Ajuntament”, l’Associació de Veïns El Baixador vol presentar al Ple municipal del 29 de maig del 2014 aquest escrit, sol·licitant que consti en l’acta:
Davant les afirmacions de l’alcalde Manuel Reyes, l’Associació de Veïns El Baixador manifesta que:
No és veritat que “les mesures correctores per minimitzar el soroll dels xiringuitos s’estiguin realitzant de manera rigorosa”.
La realitat és que la zona marítima de Castelldefels on hi ha set dels “xiringuitos” és un entorn molt silenciós. Les cases donen a la sorra i no hi ha cap carrer que les separi de la platja. Però, tot i així, l’alcalde Manuel Reyes ha autoritzat, des del 2012, que la música d’aquests “xiringuitos” tingui el volum més alt de totes les platges catalanes: 91 decibels, equiparables al d’una discoteca. A més a més, l’alcalde ha autoritzat als “xiringuitos” que puguin orientar els altaveus cap enfora, i no ha fet res per impedir que posin altaveus afegits ala sorra, alguns enfocats cap a les cases.
Tampoc no és cert, i citem textualment les paraules de l’alcalde, que “l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya pacten cada any mesures correctores per minimitzar el soroll i les molèsties de les activitats dels establiments de la platja respecte als veïns”.
El cert és que, l’any passat, els tècnics de la Generalitat van fer unes recomanacions de so pels “xiringuitos” de les platges catalanes, que l’alcalde Manuel Reyes es va negar a seguir. El Ple municipal n’és testimoni: en aquesta mateixa sala, l’alcalde i l’equip de govern van votar en contra de la moció que va presentar la Federaciód’Associacions Veïnals de Castelldefels, on es demanava que s’apliquessin.
Quan l’alcalde afirma que “la Generalitat, per a l’any 2014, ha autoritzat tots els establiments que donen servei a la platja de Castelldefels, considerant que es compleixen totes les recomanacions per autoritzar aquestes activitats”, tampoc no és del tot correcte.
D’entrada, com ja hem constatat, l’Ajuntament no compleix totes les recomanacions. Però el més greu és que l’alcalde Manuel Reyes no explica que en la Resolució inicial d’aquest any la Generalitat no va autoritzar l’obertura d’un “xiringuito”, en haver comprovat en una sonometria que l’impacte acústic que reben els veïns és “molt greu”. La Generalitat va exigir a l’Ajuntament solucions per corregir els incompliments d’aquest “xiringuito”, i només va autoritzar la seva apertura quan l’Ajuntament es va comprometre a corregir la situació amb mesures que, a dia d’avui, tot sembla indicar que no s’apliquen.
Finalment, arribem a les declaracions de l’alcalde Manuel Reyes en les que se’ns fa al·lusió, i que volem deixar constància que són totalment falses. Manuel Reyes diu textualment que l’Ajuntament segueix “defensant el treball que estem realitzant a la platja, avalat per les innombrables xerrades que mantenim amb els nostres veïns, que són els que realment estan valorant els esforços realitzats per l’Ajuntament”.
La trista realitat és que en les escasses ocasions que el regidor David Solé ha accedit a rebre la nostra Associació, mai ha volgut atendre les demandes que li hem proposat per arribar a solucions de convivència entre els “xiringuitos”, els usuaris dela platja i els veïns. Ni tampoc ha acceptat celebrar la reunió que li vam demanar entre els responsables dels “xiringuitos”, l’Ajuntament i l’Associacióde Veïns. És més: fa dos anys que l’alcalde i el regidor es neguen a fer sonometries per comprovar el so invasiu que es rep a les cases afectades, quan la llei obliga els Ajuntaments a fer-les.
A l’alcalde li consta que la Policia Local rep cada temporada moltes trucades de veïns per molèsties del soroll dels “xiringuitos”, més de cent l’any passat, i el mateix Ajuntament ha rebut nombroses denúncies ciutadanes per aquesta mateixa qüestió, sense donar-ne resposta gairebé mai.
L’alcalde Manuel Reyes també sap que, davant la seva negativa reiterada per resoldre els problemes de sorolls, la nostra Associació va decidir en l’última Assemblea de l’any passat contractar els serveis d’un bufet d’advocats. Els advocats van fer arribar a l’Ajuntament un escrit denunciant, entre d’altres, la passivitat de l’Ajuntament en el control dels establiments de la platja i demanant mesures correctores. El 31 de març, l’alcalde Manuel Reyes es va reunir per primera vegada amb la nostra Associació. Ja havia rebut la Resolució inicial de la Generalitat que no autoritzava l’apertura d’un “xiringuito” per raó de la contaminació acústica que produeix. Però, tot i la informació que tenia, Manuel Reyes es va reafirmar en que l’actuació del l’Ajuntament és del tot correcta i que, per tant, no calia aplicar cap mesura per evitar el soroll que pateixen els usuaris de la platja i els veïns.
Per últim, a l’alcalde Manuel Reyes també li consta que, degut a la seva inflexibilitat, l’Assemblea de la nostra Associació, celebrada el 6 d’abril d’aquest any, va acordar iniciar un Contenciós Administratiu envers l’Ajuntament, per la seva passivitat en el control dels establiments de la platja, i contractar el bufet d’advocats del Col·lectiu Ronda, que ja hi està treballant.
Davant de tots aquests fets, ¿Com pot declarar l’alcalde Manuel Reyes que “els veïns són els que realment estan valorant els esforços realitzats per l’Ajuntament”? A qui vol enganyar? Perquè per a la nostra Associació resulta insultant.
Volem deixar ben clar que per a l’Associació de Veïns El Baixador la promoció de les activitats i del turisme és fonamental. Som favorables als “xiringuitos”, a l’impuls turístic que donen a la platja i als llocs de treball que generen. Però, tot això ha de ser compatible amb la defensa dels drets fonamentals dels veïns i treballarem perquè ho sigui, perquè a dia d’avui no ho és en absolut.
Lamentem que Castelldefels hagi perdut el guardó de la Bandera Blava. I lamentem la negativa de l’alcalde a reconèixer que amb les seves decisions està perjudicantla platja. El problema no són els “xiringuitos”. El problema és la falta de diàleg, la falta de voluntat de l’alcalde Manuel Reyes i del seu equip de govern per trobar solucions de convivència. Per la nostra banda, estem convençuts que és possible.
Volem acabar llançant una última demanda: Tan de bo que l’alcalde Manuel Reyes rectifiqui en les decisions que afecten la platja, i que entre tots assolim la qualitat ambiental que es mereix, i una bona convivència. L’Associació de Veïns El Baixador hi treballarà a fons, perquè volem que l’any 2015 Castelldefels recuperi el certificat de la Bandera Blava.
AVV-Playa-Castelldefels

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here