La exministra Carme Chacón va anunciar ahir diumenge que no aspirarà a la Secretaria General del PSOE que quedarà vacant després de la renúncia d’Alfredo Pérez Rubalcaba, que es farà efectiva al Congrés extraordinari convocat el proper mes de juliol, i ha anticipat que en aquest procés donarà suport al candidat que garanteixi la celebració de primàries obertes “amb data concreta” i que ella concorrerà a les mateixes si això es produeix.

En una carta dirigida a militants i simpatitzants socialistes, publicada a la web que ha creat (primariasabiertas.com), Carme Chacón carrega contra la “cerimònia de la confusió” creada per l’actual líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, després dels mals resultats electorals del passat dia 25 de maig i l’acusa de maniobrar perquè no se celebrin les primàries obertes previstes inicialment per al proper mes de novembre.

“Les primàries obertes no són tan sols una qüestió de democràcia; s’han convertit en l’única via de recuperació del partit”, explica a la carta l’exministra de Defensa i d’Habitatge, que reitera que treballarà perquè aquestes se celebrin finalment i anticipa que “quan siguin convocades” concorrerà a les mateixes.

Cerimònia de la confusió

Per contra, considera que les decisions adoptades per Alfredo Pérez Rubalcaba evidencien el seu propòsit d'”evitar novament costi el que costi” la celebració d’aquestes primàries obertes “que estaven aprovades, regulades i convocades” i l’ acusa de maniobrar per substituir-les “per un succedani confús i improvisat i dut a terme fora de les regles i els òrgans legitimats del partit”.

En la seva opinió, la fórmula d’un congrés extraordinari al juliol en el que els militants votin directament al nou secretari general “és una reculada” respecte a les primàries obertes -“la nostra millor conquesta democràtica”, ha dit- i “no promociona, si més, no garanties bàsiques” ja que al que habilita és a “un referèndum no vinculant”.

En aquest sentit l’espluguenca censura “la cerimònia de la confusió” creada després d’obtenir els “pitjors resultats de la història” enmig d’ “un ascens del vot de l’esquerra” i que el líder del partit optés per “no dimitir” i “deixar en suspens” les primàries obertes ja convocades al·legant que no tenia prou legitimitat per pilotar el procés de primàries obertes “malgrat estar aprovades per un Congrés, per una Conferència Política i convocades per un Comitè Federal”.

“És a dir, va fer que el PSOE faltés a la seva paraula amb els ciutadans. A continuació, va convocar un Congrés Extraordinari clàssic. És a dir, l’enroc. I l’endemà passat, el mateix secretari general sí que es va sentir legitimat per acordar un canvi d’Estatuts del Partit perquè els militants votessin directament al nou Secretari General”, va argumentar.

 Perplexitat ciutadana, desesperació entre la militància

Una situació que segons la socialista baixllobreatina, ha generat “perplexitat” entre els ciutadans i “desesperació” entre els militants i unes “maniobres” que han prosseguit després a Castella i Lleó, on més de la meitat de la dirección del partit, liderada per Óscar López, secretari d’Organització del PSOE, han presentat la seva dimissió i han deixat a la federació socialista en mans d’una gestora.

“No seré candidata a aquest procés si és aprovat. No contribuiré a la cerimònia de la confusió”, va assenyalar Chacón després de carregar contra el que ella defineix com un “succedani confús i improvisat i fora de les regles i dels òrgans legitimats del partit”.

En aquest sentit, anuncia que de cara a aquest congrés per triar al nou secretari general del partit recolzarà “al candidat o candidats que es comprometin a la celebració d’unes eleccions primàries obertes amb data fixada”, és a dir, amb un calendari tancat.

“El que faré després serà treballar juntament amb els centenars d’afiliats i progressistes independents que m’han acompanyat en aquest període i a els qui agraeixo infinitament el seu entusiasme i el seu compromís. Treballaré des del partit i des de la societat. Ho faré per la rectificació de les polítiques seguides en els últims anys i per la recuperació dels valors d’una esquerra compromesa amb la igualtat i amb vocació de govern”, va sentenciar.

Candidata a les primàries obertes

En la carta oberta a militants i simpatitzants, l’exministra socialista reitera el seu compromís per treballar en la convocatòria d’unes eleccions primàries obertes “en les quals puguin participar tots els ciutadans progressistes” i anticipa que “quan siguin convocades” concorrerà a aquestes eleccions.

En aquesta línia, defensa que la “recuperació del partit” passa per aquestes primàries obertes per recuperar la connexió amb la societat. “El nostre problema no és intern sinó de credibilitat social. Això significa que si diem esquerra, hem de fer esquerra; si diem primàries, hem de fer primàries. Hem perdut la connexió amb la societat i només la recuperarem si demostrem un propòsit sincer de rectificació de les nostres polítiques, ens obrim i escoltem”, va concloure Chacón.

 

 Font: EUROPA PRESS

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here