La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l’any a causa de la proximitat del solstici d’estiu

Per Sergi Alcázar Badía / AMIC

No és gens clar l’origen d’aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al cristianisme. Una mena de reviviscència de les festes per al solstici d’estiu. En canvi, n’hi ha que li veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant a la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.

Els nens comencen a participar en la festa des de ben petits, brandant bengales i llençant bombetes (també anomenades cebes), uns explosius que s’activen pel cop amb el terra i que de tant febles que són totalment inofensius. A mesura que es fan grans, els pares els van permetent fer ús d’explosius cada cop més potents. Començant amb petards de metxa i traques i acabant amb petards ben potents que cal manipular amb molta precaució. La nit s’emplena de fonts de llum i el cel de coets artificials de molts colors diferents.

Per tal d’evitar desgràcies, les autoritats han dictat lleis restrictives sobre l’edat qualificada per poder comprar material per als focs d’artifici d’aquesta nit, però no es pot evitar que cada any hi hagi accidents de més o menys gravetat. A causa de les fogueres que es fan, els bombers, com els hospitals solen tenir operatius especials durant aquesta nit, i solen fer més sortides de les habituals per aturar els focs. Durant els dies anteriors a la festivitat arreu es munten paradetes exclusives per a la venta de petards.

Les fogueres per Sant Joan, no sols s’han estès i arrelat arreu dels territoris de parla catalana, sinó que també n’hi ha molta tradició a molts llocs. Malgrat tot, no sembla que provingui d’una tradició molt antiga i podria tenir pocs segles. La nit de Sant Joan sempre s’ha relacionat amb tradicions ambientades entorn del foc. Tant és així que sovint se l’anomena la Nit del Foc. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l’any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here